Šipak – najljekovitije voće na svijetu

Šipak je opisan kao “najljekovitije” voće na svijetu. Iznimno je dobar za srce, a može pomoći i u borbi protiv raka.

Ne samo što je riječ o najstarijoj kultiviranoj namirnici na svijetu, već se radi i o “najljekovitijem” voću koje poznajemo. Postoji razlog zašto je šipak bio toliko cijenjen u prošlosti. Opisan kao “najljekovitije” voće na svijetu, njegove male ali moćne kuglice pune su antioksidansa koji ublažavaju upalne procese i zadebljanje arterija.

Šipak je prepun hranjivih tvari

Šipak ili Punica granatum je grm koji daje crveni plod. Kategoriziran kao bobica, plod šipka je oko 5-12 cm (2-5 inča) u promjeru. Crven je, okrugao i izgleda kao crvena jabuka sa stabljikom u obliku cvijeta.

Kožica šipka je debela i nejestiva, ali u njoj se nalaze stotine jestivih sjemenki. Svaka sjemenka je okružena crvenim, sočnim i slatkim sjemenskim pokrovom poznatim kao aril. Sjemenke i aril jestivi su dijelovi voća – jedu se sirovi ili prerađeni u sok – ali se kora odbacuje.

Šipak ima impresivan profil hranjivih tvari – jedna šalica (174 grama) sadrži:

Vlakna: 7 grama
Proteini: 3 grama
Vitamin C: 30% preporučenog dnevnog unosa (PDU)
Vitamin K: 36% PDU
Folat: 16% PDU
Kalij: 12% PDU

Sjemenke šipka su također vrlo slatke, a jedna šalica sadrži 24 grama šećera i 144 kalorije.

Međutim, šipak doista blista u svom bogatstvu moćnih biljnih spojeva, od kojih neki imaju moćna ljekovita svojstva.

Punicalagini su izuzetno moćni antioksidansi koji se nalaze u soku i kori od šipka. Toliko su moćni da je otkriveno da sok ima tri puta veću antioksidativnu aktivnost od crnog vina i zelenog čaja.

Punicinska kiselina, koja se nalazi u ulju sjemenki, glavna je masna kiselina. To je vrsta konjugirane linoleinske kiseline sa snažnim biološkim učincima.

Šipak ima protuupalno djelovanje

Kronična upala jedan je od vodećih pokretača mnogih ozbiljnih bolesti: bolesti srca, raka, dijabetesa tipa 2, Alzheimerove bolesti, pa čak i pretilosti.

Šipak ima snažna protuupalna svojstva, koja su u velikoj mjeri posredovana antioksidativnim svojstvima punicalagina.

Jedno 12-tjedno istraživanje na osobama s dijabetesom pokazalo je da 1,1 šalica (250 ml) soka od šipka dnevno snižava upalne markere CRP i interleukin-6 za 32%, odnosno 30%.

Sok od šipka može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Bolest srca je trenutno najčešći uzrok prerane smrti. Punicinska kiselina u šipku može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti.

4-tjedno istraživanje na 51 osobi s visokim razinama triglicerida pokazalo je da 800 mg ulja sjemenki šipka dnevno značajno snižava trigliceride i poboljšava omjer triglicerida i HDL (dobrog kolesterola).

Sok od šipka može smanjiti rizik od srčanih bolesti
Foto: Pixabay

Šipak može sniziti krvni tlak

Visok krvni tlak (hipertenzija) jedan je od vodećih pokretača srčanih i moždanih udara. U jednom istraživanju, ljudi s hipertenzijom imali su značajno smanjenje krvnog tlaka nakon konzumiranja 5 unci (150 ml) soka od šipka tijekom dva tjedna.

Šipak može biti koristan protiv raka dojke i raka prostate

Rak dojke jedna je od najčešćih vrsta raka kod žena. Ekstrakt šipka može inhibirati reprodukciju stanica raka dojke – čak i ubiti neke od njih (vidi više o tome ovdje i ovdje). Međutim, dokazi su trenutno ograničeni na laboratorijske studije i potrebno je više istraživanja.

Rak prostate je česta vrsta raka kod muškaraca. Laboratorijske studije sugeriraju da ekstrakt šipka može usporiti reprodukciju stanica raka i čak inducirati apoptozu, ili smrt stanice.

Šipak može pomoći u borbi protiv artritisa i bolova u zglobovima

S obzirom na to da biljni spojevi u šipku imaju protuupalno djelovanje, logično je da bi mogli pomoći u liječenju artritisa.

Zanimljivo, laboratorijske studije sugeriraju da ekstrakt šipka može blokirati enzime za koje je poznato da oštećuju zglobove kod osoba s osteoartritisom.

Primjena šipka u kulinarstvu

Od šipka se pripremaju želei, kolači, sirupi, melase, sokovi, likeri, vino, ocat i čaj.

Šipak možete jednostavno uključiti u svoju prehranu: dodajući ga u salatu od kvinoje s drugim svježim voćem i povrćem ili tako da oplemenite zelenu salatu dodavanjem sjemenki nara; upotrijebite sjemenke šipka ili sok za omiljeni koktel; pomiješajte sok od šipka, rižin ocat, ulje, češnjak i bijeli šećer da napravite preljev za salatu.

Ocat od šipka

Jedan do dva šipka usitnite i stavite u bocu zajedno s korom. Prelijte jednom litrom jabučnog octa i ostavite da se kora namače 30 dana te procijedite. Preporučuje se kao začin za salate ljudima koji imaju amebe ili druge crijevne parazite.

Grčki jogurt s šipkom

Sastojci: 1 litra grčkog jogurta, 2 žlice meda, 1 veliki šipak

Pomiješajte sve sastojke i servirajte s listićima mente i integralnim keksima.

Sorbet od šipka

Sastojci: 3 šalice hladnog soka od šipka, pola šalice meda ili sirupa agave, 1 iscijeđeni limun

Sok dobro pomiješajte s medom ili sirupom agave te dodajte limunov sok.

Sok od šipka

Kako napraviti zdravi sok od šipka pogledajte u videu u nastavku.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!