Sjemenke suncokreta za zdravlje
Foto: Unsplash

Sjemenke suncokreta su dobre za zdravlje jer čuvaju srce od raznih oboljenja (smanjujući kolesterol), jačaju kosti i štite od raka.

Ljekovitost sjemenki suncokreta potiče od bogatstva vitaminima. Narodna medicina pridaje veliki značaj sjemenkama suncokreta u liječenju reume, artritisa, za jačanje vida i usporavanje starenja.

Suvremena medicina također ističe značaj sjemenki suncokreta i ističe da je konzumiranje suncokreta korisno za funkcije živčanog sustava te pomaže oboljelima od multiple skleroze.

Sjemenke suncokreta su vrlo zdrave, a ova ljekovita svojstva rijetki znaju:

Sjemenke suncokreta sprječavaju oštećenje stanica

Sjeme suncokreta sadrži selen, koji je poznat po tome što igra važnu ulogu u prevenciji raka. Sjemenke suncokreta sadrže snažne antioksidanse – vitamin E i selen.

Antioksidansi imaju sposobnost neutralizacije štetnih slobodnih radikala i na taj način štite organizam od brojnih degenerativnih bolesti današnjice, poput krvožilnih i malignih oboljenja.

Sjemenke suncokreta za zdravo srce

Sjemenke suncoketa čuvaju srce
Foto: Pixabay

Sjemenke suncokreta utječu na zdravlje krvožilnog sustava. Djeluju na dva načina. Pune su vitamina E koji je vrlo važan za srce, a također imaju i dobar utjecaj na sniženje kolesterola i krvnih lipida.

28 grama na ulju pečenog suncokretovih sjemenki 76% preporučene dnevne doze vitamina E.

Smatra se da tokoferoli, glavni elementi vitamina E, imaju važnu ulogu u sprječavanju bolesti koje su u vezi sa starenjem, kao što su rak i bolesti srca. Ove sjemenke također imaju i mnogo magnezija koji je važan za zdravlje krvožilnog sustava.

Pored kalcija, vašim kostima su neophodni i magnezij i bakar. A u sjemenkama suncokreta se nalaze oba ova minerala. Sjemenke suncokreta bogate su magnezijem, koji je najbolja garancija da će vaše kosti biti zdrave.

Također, sprječavaju i grčeve mišića, a bogate su i bakrom koji osigurava fleksibilnost kostiju i zglobova. Redovna upotreba sjemenki može spriječiti i pojavu artritisa. Sadrže minerale koji jačaju kosti. Pored toga, sjeme sadrži i vitamin E koji ublažava bolove uslijed artritisa.

Sjemenke suncokreta su zdrave za metabolizam

Suncokret je bogat i vitaminom B, koji osigurava obnovu oštećenih stanica i izgradnju novih stanica. Osim toga, pospješuje metabolizam jer osigurava energiju tijelu, jača imunitet, a preporučuje se i trudnicama.

Koža i kosa

Sjemenke suncokreta su obogaćene vitaminom E, koji je najbolji lijek protiv starenja i najbolje sredstvo za obnovu kože. U suštini vitamin E, kako tvrde stručnjaci sprječava pojavu akni i još nekih kožnih oboljenja. One su i izvrsne za piling lica.

Zbog povoljnog sadržaja esencijalne linolne masne kiseline, vitamina E i proteina, redovni unos suncokretovih sjemenki vlaži suhu i dehidriranu kožu, a može biti od koristi i kod ekcema. Sjemenke suncokreta sadrže i bakar. Ovaj mineral je sjajna pomoć održavanju zdravlja i kvaliteta kože i kose.

U 30 grama suncokretovog sjemena ima više od 50 % preporučenog dnevnog unosa ovog nutrijenta.

Tijelo koristi bakar za proizvodnju melanina, koji daje koži i kosi njihovu lijepu i zdravu boju. Sitne čestice melanina, koji je po sastavu proteinski pigment, mogu zadržati ultraljubičaste zrake. Na taj način on nas štiti od oštećenja tkiva koja bi mogla nastati uslijed pretjeranog izlaganja suncu. Bakar također potpomaže tjelesne metaboličke procese pomažući stanicama u proizvodnji energije.

Sjemenke suncokreta snižavaju kolesterol

Sjemenke suncokreta za kolesterol
Foto: Unsplash

Suncokret je bogat mastima, koje mogu smanjiti loš kolesterol u organizmu. Na taj način sprječava i srčana oboljenja, preporučuje se upotreba sjemenki suncokreta u prirodnom stanju, kako bi se postigli najbolji rezultati.

Probava

Suncokret je pun dijetalnih vlakana koja poboljšavaju probavu. Redovna upotreba suncokreta može spriječiti zatvor.

Smiruju vas

Magnezij koji se nalazi u sjemenkama suncokreta može vas osloboditi napetosti, ublažiti bolne migrene i pomoći vam da se opustite. Sjemenke suncokreta pomažu čak i u liječenju depresije.

Sjemenke suncokreta ublažavaju upale

Sjemenke suncokreta sadrže antioksidanse i mogu umanjiti upale kože, bolove u zglobovima, ublažiti probleme nastale uslijed astme.

Oprez pri konzumiranju sjemenki suncokreta

Dok su masti, vitamini i minerali iz sjemenki suncokreta svakako dobri za naše zdravlje, ne treba pretjerivati s njihovom konzumacijom, jer sjemenke suncokreta imaju visoke kalorijske vrijednosti.

U prosjeku jedno pakiranje sjemenki suncokreta sadrži 818 kalorija i 72 grama masnoće.

Budući da imaju visoku kalorijsku vrijednost (584 kcal u 100 g), dnevni unos suncokretovih sjemenki treba prilagoditi nutritivnim potrebama. Savjetuje se jedna šaka suncokretovih sjemenki na dan.

Ako ne budete pretjerivali i budete konzumirali ove ukusne i izrazito zdrave sjemenke umjereno, moći ćete uživati u mnogim zdravstvenim prednostima ove nevjerojatne namirnice.

PROČITAJTE JOŠ: