NaslovnicaDuhovnostSmiri se: Bog djeluje, iako ti to ne vidiš

Smiri se: Bog djeluje, iako ti to ne vidiš

Bog uvijek djeluje, iako to ne vidiš. Iza kulisa radi na tvome problemu i vodi te, tješi i štiti.

Kada dođu teška vremena, Sotona nas može tako lako odvratiti od onoga što Bog čini u našim životima. Usred svega, Sotona želi da se usredotočite na ono što možete vidjeti – nevolje, probleme i strahove – umjesto na ono što Bog čini u vaše ime kroz vašu borbu.

I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu. (Filipljanima 4, 7)

Bez obzira na okolnosti, ako želite imati mir “koji je iznad svakog razuma”, tada morate vjerovati onome što ne možete vidjeti više nego što vjerujete onome što vidite.

Moramo vjerovati da Bog uvijek djeluje

Apostol Pavao je govorio o neviđenome. U svojoj poslanici Crkvi u Efezu napisao je:

Neka [Bog] rasvijetli oči srca vašega, da biste znali koja je nada njegova zvanja, i koje je bogatstvo slave baštine njegove u svetima. I koja je izobilna veličina sile njegove prema nama koji vjerujemo po djelovanju jake sile njegove. (Efežanima 1, 18-19)

Jednako kao što imamo fizičke oči koje koristimo da vidimo svijet oko sebe, imamo i duhovne oči ili “oči srca” koje nam daju svijest o duhovnim stvarima koje su prirodnom oku nevidljive. Te duhovne stvari su naše “slavno nasljeđe” o kojem Pavao govori u Efežanima.

Nažalost, toliko smo navikli vjerovati onome što vidimo ispred sebe. Ako ne vidimo da Bog nešto radi, pretpostavljamo da ništa ne radi. Ali istina je da On uvijek radi i ako ćemo vjerovati u to, vidjet ćemo dokaze Njegovog djela u Njegovo vrijeme i na Njegov način.

Abraham je hvalio Boga ispod zvijezda – iako nije razumio kako će i kada postati otac svih naroda.

David je u pustinji hvalio Boga – iako ga je Šaul progonio, a on je trebao sjediti na prijestolju.

Izraelci su glasno uzvikivali Bogu i trubili – iako nisu razumjeli da će zidine Jerihona pasti bez borbe.

Kao što ne znaš koji je put vjetru ni kako postaju kosti u utrobi trudne žene, tako ne znaš ni djela Boga koji sve tvori. (Propovjednik 11, 5)

Bog vidi više nego što možemo vidjeti. On zna više nego što mi znamo. Bog djeluje na načine koji nadilaze naše razumijevanje (Izaija 55, 8-11).

Bog – nevidljivi pomagač 

“Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh.” (Ivan 14, 26)

Bog nam je pružio Pomoćnika. Kada prihvatimo Krista za svog Spasitelja, On se nastanjuje u nama i živi po svome Duhu.

Duh Sveti nas uvježbava da vidimo svojim duhovnim očima. On točno zna kakva je vaša situacija i bez obzira gdje se nalazite, točno zna što vam treba i može vam služiti osobno i pojedinačno. Pomoći će vam, savjetovat će vas, utješiti i zaštititi. Neće vas ostaviti niti vas napustiti.

Nisam li ti zapovjedio: odvaži se i budi hrabar? Ne boj se i ne strahuj, jer kuda god pođeš, s tobom je Jahve, Bog tvoj.” (Jošua 1, 9)

Bez obzira na to što se trenutno događa u vašem životu – bez obzira na što vidite ili ne vidite – uvijek se sjetite da je Bog prisutan i da djeluje.

PROČITAJTE JOŠ: