Sotona vas neće ostaviti na miru

Kako živjeti u svijetu prepunom đavola?

Sotona je bio Vaš neprijatelj i prije nego što ste povjerovali u Isusa, a osobito nakon vašeg obraćenja. Nikada vas neće ostaviti na miru!

Neki smatraju da je sotonin najveći trik uvjeravanje svijeta u to da on ne postoji. Sotona je vrhunski varalica koji nas želi uvjeriti u to da on ne postoji i koji nas želi uvjeriti u to da su biblijska učenja o njemu legende, mitovi i drevni običaji, odnosno izmišljene priče za koje ne postoji mjesto u našem prosvijetljenom i hrabrošću ispunjenom svijetu.

Sotona je otac laži (Ivan 8, 44) i varalica naroda (Otkrivenje 20, 3; 8). On se „prerušava u anđela svjetlosti“ (2. Korinćanima 11, 14) i učinit će sve što je u njegovoj moći kako bismo ga zaboravili i kako bismo živjeli živote kao da on ne postoji. Kao vjernici znamo da Sotona postoji, no mnogi upadaju u ovu suptilnu zamku ignoriranja i nadanja da će nas on ostaviti na miru.

Stav od kojeg najviše strahujem

Isto kao što ne možemo čitati stranice Biblije bez da u njima ne vidimo Božju suverenost, isto tako ih ne možemo čitati bez da se sretnemo licem u lice sa grubom stvarnošću moći Zloga. S obzirom na to priznajemo da ne možemo u potpunosti ignorirati njegovo postojanje.

Zbog toga što vrlo često živimo po tijelu, a ne po vjeri, misleći da svoje kršćanske živote možemo živjeti u nekoj vrsti duhovne inercije, upadamo u sotoninu zamku razmišljanja da njega nema ili da on barem nije jako aktivan.

Puno je ugodnije razmišljati da njega nema ili da mi za njega nismo toliko značajne mete na koje bi on trošio svoje vrijeme. Iako svi istinski vjernici znaju da Sotona postoji, mnogi su potpali pod utjecaj razmišljanja da duhovno ratovanje nije toliko važno.

Bojim se da postoje i neki kršćani koji trenutno ovo čitaju i koji si kažu: „Da, istina je da Sotona postoji i da znam da je duhovno ratovanje važno, no ne vjerujem da Sotona i njegovi demoni vrebaju iza svakog grma i ne vjerujem da ja mogu učiniti išta u vezi duhovnog ratovanja“. To je stav kojeg se najviše bojim; za svoju obitelj i za zajednicu u kojoj služim.

Da nismo Božji

Borimo se protiv duhovnih sila – „duhovnih snaga zla koje se nalaze na nebeskim prostorima“. (Efežanima 6, 12) Ove sile zla su svoje poglede usmjerile na sve istinske vjernike i nemilosrdni su.

Pavao nas uči da je bog ovog svijeta zaslijepio umove nevjernika kako oni ne bi vidjeli svjetlo slave Kristove Radosne vijesti. (2. Korinćanima 4,4) Ovo ukazuje na to da nakon što je zaslijepio njihove umove, Sotona svoje snage usmjerava na sljedbenike svog neprijatelja.

Sotona je bio naš neprijatelj i prije nego što smo povjerovali u Isusa, ali ne u tolikom opsegu kao što je postao nakon našeg obraćenja. Ako smo bili blagoslovljeni odrastanjem u kršćanskom domu, on je nesumnjivo bio neprijatelj naše obitelji. No nakon što smo povjerovali u Krista, zadobili smo Krista i Njegovu pravednost tako što smo postali sjedinjeni s Njime jednom zauvijek. Kao rezultat toga Kristov neprijatelj je još više postao naš neprijatelj, a svoje strelice zla je još više usmjerio protiv nas, pokušavajući nas oboriti više nego prije. Kao što je Thomas Brooks zapisao: „Da Bog nije moj prijatelj, Sotona ne bi toliko bio moj neprijatelj“.

Obična, no smrtonosna oružja

Iako znamo da niti Sotona niti njegovi vjerni sluge ne mogu biti u vjernicima niti nas mogu kontrolirati ili nam čitati misli, isto tako znamo da nam oni, s obzirom na to da smo mi pod Božjim suverenitetom, mogu raditi veliku štetu. Stoga umjesto da živimo sa minimalističkom perspektivom onoga što Sotona neće učiniti i umjesto da živimo kao praktični deisti kao da Duh Sveti nije živ i aktivan te umjesto da živimo kao reformirani deterministi kojima su sekundarne kauzalnosti i sekundarna svojstva nevažna, moramo imati na umu da je Bog suveren, ne samo nad završecima svim stvari već i sredstvima svih ciljeva.

VIDI OVO: Sotona te mrzi i ima užasan plan za tvoj život: Što želi učiniti s tobom?

S obzirom na to trebamo na što bolje načine koristiti sredstva koje nam je Bog dao za borbu. Dao nam je obična sredstva milosti koja služe kao sredstva našeg svakodnevnog ratovanja: Riječ Božja, molitva, krštenje i posljednja večera. Dao nam je Dan Gospodnji, dao nam je tjedna okupljanja s našim obiteljima na kojima pjevamo i u svojim borbenim pjesmama proklamiramo konačnu pobjedu te prihvaćamo vjeru koja nam je dana.

Ne smijemo podcijeniti zloćudna djela koja Sotona čini kako bi as držao podalje od redovitog primjenjivanja ovih svakodnevnih sredstava milosti. Iznad svega, naš Gospodin nam je dao samoga sebe u Kristu i dao nam je Duha Svetoga.

Iako se Sotona ne boji osobno nas, on se boji onoga tko je u nama, a naš Zaštitnik nikada ne spava niti se odmara (Psalam 121, 3-4). U Njemu smo više nego pobjednici (Rimljanima 8, 37) jer je veći Onaj koji je u nama nego onaj koji je u svijetu. (1. Ivanova 4,4)

Ne smijemo biti nepripremljeni

Moramo biti spremni. Moramo imati na umu da je rat stvaran i da bijesni i to posvuda oko nas. Moramo biti spremni boriti se jer se radi o bitci za naša srca, naše brakove, naše crkve, našu djecu, naše vrijeme, naše talente, naše riječi, naše novčanike, naše motive, našu nadu i našu radost. Ne smijemo se pretvarati kao da su ove stvari izvan dosega našeg optužitelja.

Ne smijemo krstariti kroz svoje kršćanske živote. Ne smijemo živjeti kao da smo bespomoćni. Ne smijemo sami sebi dopustiti da budemo nesvijesni sotoninih planova. Ne smijemo dopustiti da nas strah i tjeskoba nadvladaju i trebamo se moliti kako bismo bili snažni i hrabri, jer Gospodin je s nama, za nas i u nama. Ne smijemo si dopustiti da nas se uhvati nespremne, što se prečesto događa jer prečesto zaboravljamo na surovu stvarnost duhovnog ratovanja.

Unatoč tomu što ne možemo znati Božji um i premda ne znamo savršeno tumačiti Božju providnost kao niti rad Zloga, znamo da je Bog suveren, znamo da Sotona djeluje i znamo da će za one koji vole Boga i koji su pozvani u skladu sa Božjom svrhom da Bog sve radi za naše dobro onako kako to Bog želi te da bi se Bog proslavio. (Rimljanima 8, 28)

VIDI OVO: 4 biblijska načina kako se oduprijeti sotonskim napastima

Možemo izdržati njegov bijes

„Iako je ovaj svijet prepun đavola koji prijete da će nas uništiti,

ne trebamo se bojati jer Bog će svoju pobjedu i svoju istinu kroz nas pokazati.

Princ Tame se mrgodi, no ne bojimo ga se.

Njegov bijes možemo izdržati, jer gle njegova sudbina je jasna.

Jedna malena riječ će ga uništiti“. – Martin Luther

S obzirom na to da smo milošću opravdani po vjeri zbog Krista (Efežanima 2, 8-10), naš nas Otac oblikuje na sliku svoga Sina (Rimljanima 8, 29). Isto kako je Isus bio kušan u svemu, ali bez grijeha (Hebrejima 4, 15), tako će i Bog dopustiti da i nas Kušač iskušava na mnoge načine (1. Korinćanima 10, 13). Iz tog razloga Isus nas je naučio da se molimo svome Ocu koji je na nebesima „izbavi nas od Zloga“. (Matej 6, 13)

Dok nas Duh tješi, trebamo biti svjesniji opakih planova našeg neprijatelja kako bismo izbjegli njegovu prijevaru. (2. Korinćanima 2, 11) Umjesto toga trebamo biti pažljivi i gledati jer „on ide uokolo poput ričućeg lava i traži koga da poždere“ (1. Petrova 5, 8) jer tako ćemo moći umaći njegovim klopkama (2. Timoteju 2, 26) i moći ćemo biti sigurni da ćemo zahvaljujući Kristovoj neprolaznoj milosti moći sve izdržati, jer je Krist zdrobio sotoninu glavu i njegovo sjeme, a Bog mira će uskoro zdrobiti Sotonu koji je ispod naših nogu. (Postanak 3, 15; Rimljanima 16, 20)

Autor: Burk Parsons; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Desiringgod.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi samo za Novizivot.net.