Čitavo vrijeme dok sotona planira zlo, možete biti sigurni da Bog za vas osigurava dobro.

Đavao ne može kušati nikoga ako mu Bog to ne dopusti. Kad je Krist otišao u pustinju, nije ga odveo zli duh, nego Duh Sveti (Mt 4,1). Sve što se dogodilo bilo je uz Božje dopuštenje. A isti Duh Sveti koji ga je odveo u pustinju, izveo ga je s pobjedom. Čim je odbio sotonu, vidimo ga kako ide u Galileju u sili Duha Svetog (Lk 4,14).

Kada sotona kuša vjernika, on samo služi kao Božji poslanik. Pavao je nazvao svoj trn u tijelu ”sotoninim poslanikom” (2 Kor 12,7). Jedan drugi prijevod kaže ”poslanik sotona”, nagovještajući da je poslanik Pavlu bio poslan od Boga.

Doista, zadatak po kojem je došao je predobar da bi bio sotonin vlastiti, jer sam Pavao kaže da je on bio da ga sačuva poniznim. Ovaj kušač na grijeh nikada nije namislio učiniti Pavlu takvu uslugu, ali Bog mu je dopustio pristupiti Pavlu kako bi izvršio njegovu vlastitu božansku volju. I đavao i njegovi instrumenti Božji su instrumenti. Dobro će nam doći savjet da pustimo samom Bogu da vlada prvim upravlja drugim.

PROČITAJTE: 10 stvari koje nam sotona ne može učiniti

Neka Lucifer izabere načine; Bog se može nositi s njim koje god oružje upotrijebi. Napadne li vjernika progonstvom, Bog će mu se suprotstaviti. Rad li lukavošću, Bog je i tu spreman. Đavao i čitavo njegovo vijeće su budale za Boga. Što više domišljatosti i umijeća u grijehu, to gore, jer to je upotrijebljeno protiv svemudrog Boga koji se ne može nadmudriti. Prema Pavlovim riječima: ”Božja ludost je mudrija od ljudi” (1 Kor 1,25).

Bog je mudriji u slabim propovijedima svojih stvorenja, nego sotona u svojim dubokim spletkama; mudriji u svojoj neukoj djeci od sotone u njegovim Ahitofelima i Sanbalatima. ”Bog naume spletkara obraća u ništa” (Job 5,12).

Time što pokazuje svoju mudrost dok goni vjernikove neprijatelje, Bog zaslađuje njihovo konačno izbavljenje. Nakon što je istjerao faraona iz svih njegovih brloga i jazbina, razbio je zavjere ovog pokvarenog vladara i upotrijebio ih za svoj narod, ukrasivši ih svojom mudrošću i silom.

Sotona nikada nije bio niti će ikada biti dostojan protivnik Bogu Svevišnjem. Naš Gospodin toliko nadilazi đavolju mudrost da može upotrijebiti ista iskušenja koja koristi neprijatelj da udara vjernike te ih iskoristiti za gradnju šatora milosti i utjehe za svoju djecu!

Čitavo vrijeme dok sotona planira zlo, možete biti sigurni da Bog za vas osigurava dobro. Ako biste ga samo zatražili, on bi okrenuo sotonina iskušenja da griješite u očišćenje vašeg srca od grijeha.

Autor: William Gurnall; Izvor: Put života, br. 418.