Stalni osjećaj gladi: 11 razloga zbog kojih se pojavljuje

Stalni osjećaj gladi nedugo nakon obroka može biti znak da nešto nije u redu s našim zdravljem. Zašto smo neprestano gladni?

Tijelu treba hrana kako bi imalo energije tako da je sasvim normalno biti gladan nekoliko puta na dan kada je tijelu potrebna energija. No, ako vam trbuh neprestano krči, ako ste se najeli, a i dalje osjećate glad, onda je možda riječ o dubljem problemi. 

Polifagija je stručni naziv za stalni osjećaj glad i jedenje prekomjerne količine namirnica. 

Donosimo nekoliko razloga zbog kojih biste mogli neprestano biti gladni. 

Prehrana

Nisu sve namirnice jednake pri utaživanju gladi. Za glad su najbolji proteini – meso, riba i mliječni proizvodi te namirnice bogate vlaknima kao što su voće, povrće, žitarice i sl. 

Također, za zdravu prehranu su ključne zdrave masti koje se nalaze u orašastim plodovima, ribi i suncokretovom ulju. 

No, ako jedete jako puno tjestenine, prerađene hrane, zamrznutih obroka i kruha onda ćete i često biti gladni te ćete jesti više nego je to potrebno. 

Također, preporuča se sporije konzumiranje hrane i koncentracija na hranu, a ne na sve drugo oko vas, prilikom obroka. 

Za stalni osjećaj glad može biti kriv dijabetes

Tijelo šećer iz hrane pretvara u glukozu koju koristi za energiju. No, kada osoba ima dijabetes, onda glukoza ne dolazi do stanica te one traže više šećera, a vi jedete više šećera. 

Osobe koje imaju dijabetes tipa 1 mogu jesti jako mnogo, a i dalje gubiti kilograme. 

Osim gladi, simptomi dijabetesa mogu biti jaka žeđ, gubitak težine, zamagljen vid, rane koje dugo zacjeljuju, trnci u nogama ili rukama, povećano mokrenje i umor. 

Stalni osjećaj gladi može uzrokovati nizak šećer u krvi

Hipoglikemija nije nužno povezana s dijabetesom, a odnosi se na iznimno nizak šećer u krvi. Može ju uzrokovati dijabetes ili koja druga bolest kao što je hepatitis, problemi s bubrezima, tumori ili problemi sa žlijezdama, piše Webmd

Jedan od simptoma hipoglikemije je pretjerana glad, problemi s govorom, problemi s hodanjem, blijeda koža, neobičan rad srca, tjeskoba, drhtanje, znojenje i trnci oko usta. 

Nizak šećer i osjećaj gladi
Foto: Unsplash

Manjak sna može uzrokovati osjećaj gladi

Manjak sna može stvoriti stalni osjećaj gladi. Osobe koje jako malo spavaju imaju veći apetit i teže im je ostati sitima. Ujedno im tijelo traži masniju hranu bogatu kalorijama. 

Osim gladi, simptomi manjka sna su problemi s koncentracijom, promjene raspoloženja, nespretnost, umor tijekom dana i dobivanje na težini. 

Stres

Stres može uzrokovati osjećaj gladi koji ne prestaje. Kada je osoba pod stresom tijelo oslobađa hormone koji potiču glad. Osoba tako želi jesti masnu i nezdravu hranu te šećer. Drugi simptomi stresa su napadaji ljutnje, iscrpljenost, glavobolje, problemi sa spavanjem i uzrujan želudac. 

Lijekovi

Ako uzimate određene lijekove (antihistaminici, antidepresivi, steroidi, anti-psihotici, lijekovi za dijabetes) onda ćete se često osjećati gladnima. 

Ako ste dobili na težini nakon što ste počeli piti lijek, moguće je da je on uzrok tome. Kontaktirajte liječnika kako bi vam promijenio recept. 

Trudnoća

Jedan od prvih znakova trudnoće je povećana glad. Trudnice trebaju više jesti kako bi i beba imala dovoljno nutrijenata za razvoj te je debljanje sasvim normalno u trudnoći. Ako osjećate glad, izostala vam je menstruacije, imate mučnine, učestalo mokrite i bole vas grudi, velika je mogućnost da ste trudni. 

Kako prehranom regulirati rad štitnjače?
Foto: Pixabay

Problemi sa štitnjačom 

Hipertireoza je bolest u kojoj štitnjača (žlijezda u vratu koja proizvodi sve hormone potrebne za rad tijela) pretjerano radi. 

Osim povećane gladi, možete osjetiti brz ritam srca, nervozu, pojačano znojenje, slabost u mišićima i povećanu žeđ. 

Dijetalni napitci 

Suprotno općem mišljenju, dijetalni napitci zapravo nisu dobra alternativa za sokove. Dijetalni sokovi sadrže „lažni“ šećer koji tijelu govori da se pripremi za unos kalorija, a kada ih ne dobije od soka, onda postajete gladni kako bi tijelo dobilo više kalorija za energiju. Ako pijete dijetalne napitke možda ćete imati i glavobolje, želju za slatkim te povećanu tjelesnu težinu. 

Dehidracija

Ponekad ste jako žedni, ali to interpretirate kao glad. Ako ste dehidrirali tijelo vam možda traži vodu, a vi se osjećate gladnima. 

Drugi znakovi dehidracije su osjećaj umor, izostanak mokrenja i vrtoglavica. 

Vježba

Stalan osjećaj gladi je češći kod osoba koje treniraju. Osobe koje vježbaju više jedu, ali trebaju jesti i zdravije. Ako redovno vježbate u redu je osjećati čestu glad budući da vaše tijelo troši kalorije. 

PROČITAJTE JOŠ: