Što Biblija kaže o ljutnji i neopraštanju?

Često nas drugi razočaraju svojim riječima ili djelima. Što Biblija kaže o ljutnji i neopraštanju?

Čovjekov pad donio je grijeh na svijet, a s njim i sve vrste zlih misli i postupaka. Sebičnost u obliku samoljublja uspješno je posijana u ljudsko srce. Eva je pojela plod misleći da će poboljšati sebe tako što će postati mudra i znati što je dobro, a što zlo. Učinila je to nasuprot Božje upute i čovjek je od tada nastavio imati taj problem.

Čovjek misli samo na sebe i često se previše ne obazire na druge, jer želi dobiti ono što želi. Kajin je učinio upravo to jer je njegova žrtva bila odbačena, dok je Bog prihvatio žrtvu njegova brata Abela (Postanak 4, 1-7). To ga je na kraju navelo da počini prvo ubojstvo u Bibliji.

Što Biblija kaže o ljutnji i neopraštanju?

Kao kršćani, živimo u ovom palom svijetu i uvreda će doći i, ako nismo oprezni, može nas obuzeti ogorčenost. Ogorčenost se definira kao “osjećaj ljutnje ili nezadovoljstva zbog nekoga ili nečega što nije fer”. Većina ljudi se u nekom trenutku svog života borila s osjećajima ljutnje. U cijeloj Bibliji ljutnja nikada nije prikazana u dobrom svjetlu.

U Knjizi Postanka, sestre Lea i Rahela imale su ogorčenost jedna prema drugoj. Lea je zamjerila Raheli jer je Jakov više volio Rahelu. Ogorčenost ovih dviju žena izazvala je neprijateljstvo unutar njihove obitelji i mržnju koja se javila u njihovim srcima.

Mnogi od nas su bili u situacijama kada se čini da se sve u našem životu raspada. Kada pogledamo oko sebe, čini nam se da životi svih ostalih idu savršeno dobro. To može uzrokovati rast ljutnje, gorčine, ljubomore i ljutnje u našim srcima.

Jobova žena je još jedan primjer osobe koja gaji ljutnju u svojoj duši. Job i njegova žena bili su svjedoci potpunog gubitka svega što su imali – svog doma, svoje časti, svoje odrasle djece. Job nikada nije krivio Boga i nije gajio nikakve negativne osjećaje prema Njemu. No, njegova žena ne slijedi taj primjer. Umjesto da vjeruje Boga, dopustila je da gnjev, neprijateljstvo i ljutnja rastu i tinjaju u njezinu srcu. Njezin krajnji dokaz ogorčenosti prema Bogu nalazi se u ovim riječima koje je rekla Jobu: “Zar si još postojan u neporočnosti? Prokuni Boga i umri!” (Job 2, 9). Dopustila je da ju ogorčenost kontrolira do te mjere da je proklinjala Boga u svom srcu.

Umjesto da dopustimo da se loši osjećaji razvijaju u nama, kao što je to učinila Jobova žena, trebali bismo namjerno odlučiti biti sretni zbog onih oko nas i moliti Boga da ukloni svaki bijes, ljubomoru, gorčinu ili ljutnju iz naših srca.

Neopraštanje kao odgovor na ljutnju

Možda vas je netko ovaj tjedan uvrijedio. Imate pravo biti ljuti i željeti pravdu, ali ako kao kršćanin dopustite da se taj bijes i gorčina zadrže, doći će do neopraštanja i, svaki put kada vidite tu osobu, možete se nepotrebno uzrujati. Nevjernik može činiti što hoće, ali kao kršćanin, vi ste Božje dijete i znate da Bog drži svoju djecu odgovornom za njihova djela (Rimljanima 14, 12).

PROČITAJTE: Kako oprostiti osobi koja nam je nanijela zlo?

Ponekad ćete se morati susresti s osobom i priopćiti joj svoju povrijeđenost; oni to mogu priznati i tražiti vaš oprost … s druge strane to se možda neće dogoditi. Otpuštanje je način na koji idete dalje. Zadržavanje njihovih grijeha protiv njih drži vas u krugu neopraštanja. Neopraštanje koje ostaje nastavit će rasti i vodit će vas dalje prema osveti.

Svijet se zalaže za ideju da je ljutnja normalna i “u redu”, ali nije. Razmislite o svim pjesmama i filmovima koji veličaju ogorčenost. Biblija nam govori da ljutnja nije dobra i da će završiti samo grijehom.

Biblija nam obećava da će đavao pobjeći od nas ako se podložimo Bogu (Jakovljeva 4, 7). Đavao želi da postanemo ljuti i ogorčeni na druge. Ako odlučimo podložiti svoje osjećaje Bogu i zamoliti Ga za Njegovu pomoć da oprostima drugima, Bog će nam pomoći i ojačati nas (1. Petrova 5, 10).

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare