"I što god zaištete u moje ime, učinit ću"

“I što god zaištete u moje ime, učinit ću”, Isusove su riječi zapisane u Evanđelju po Ivanu. Nevjerojatno obećanje koje mnogi krivo razumiju.

Plitki kršćani skaču i govore: “Kakvo divno obećanje! Mogu dobiti novi automobil koji sam oduvijek želio, kuću, stan, bolji posao …” Pozivaju se na Isusove riječi zapisane u evanđelju po Ivanu:

“I što god zaištete u moje ime, učinit ću, da se proslavi Otac u Sinu. Ako me što zaištete u moje ime, učinit ću.” (Ivan 14, 13-14)

Ali Jakov nas podsjeća: “Ištete, a ne primate jer rđavo ištete: da u pohotama svojim potratite” (Jakov 4, 3).

Zloupotreba Gospodinova imena

Mnogi frazu “u Isusovo ime” koriste za vrijeme molitve prije obroka ili na kraju osobne molitve. Molitva “u Isusovo ime” često se koristi kao način prisiljavanja Božjeg odobravanja nečega.

Propovjednici prosperiteta izjavljivat će financijski blagoslov svojim slušateljima “u Isusovo ime”, dok će lažni vjerski iscjelitelji zapovjediti bolestima da odlaze “u Isusovo ime”.

Misliti da možemo zazivati ​​Isusovo ime samo da bismo ispunili vlastite želje i strasti znači zloupotrijebiti Božju milost.

“I što god zaištete u moje ime, učinit ću” – što znače ove Isusove riječi?

Moliti “u Isusovo ime” manje se odnosi na uključivanje fraze na kraju vaše molitve, a više na ispravan stav srca kada molite. Kada molite “u Isusovo ime” znači da ste svjesni dviju primarnih istina dok svoje zahtjeve donosite Bogu.

1. Isus je zagovornik kod nebeskog Oca

Zato i može do kraja spasavati one koji po njemu pristupaju k Bogu – uvijek živ da se za njih zauzima. (Hebrejima 7, 25)

Kada je Isus uzašao na nebo nakon 40 dana nakon uskrsnuća, postao je naš zagovornik kod Oca. Moliti u Njegovo ime znači priznati i sjetiti se da je On jedini način dolaska k Ocu – da se naše stajanje pred Ocem temelji samo na dovršenom Kristovu djelu. Nebeskom Ocu dolazimo u molitvi, ne zbog vlastitih djela ili zasluga, već u Isusovo ime.

To govori o našem odnosu s Kristom. Mi smo “u” Njemu. S Njim smo se ujedinili u Njegovoj smrti, ukopu i uskrsnuću. A sada su čak i naše molitve “u” Njegovo ime. Kada se molimo u Isusovo ime, priznajemo da bismo bez Kristova djela na križu bili zauvijek otuđeni od Boga.

2. Molimo u skladu s Božjom voljom na temelju našeg položaja u Kristu

I ovo je pouzdanje koje imamo u njega: ako što ištemo po volji njegovoj, uslišava nas. (1. Ivanova 5, 14)

Jednostavno izgovaranje: “U Isusovo ime, amen!” ne znači nužno da svoj zahtjev podređujete Božjoj volji. Ni Isus nije prisiljen da svoju volju uskladi s vašim zahtjevom. Moliti u skladu s Božjom voljom znači moliti za stvari koje bi Krist želio. To je molitva na način da se život promatra iz Božje perspektive.

“I ja vama kažem: Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu tko kuca, otvorit će se.” (Luka 11, 9-10)

Prvo, moramo ponizno tražiti prema Njegovoj volji, a ne prema vlastitim užicima. Ako je nešto što tražimo suprotno Božjem planu, nikakva upornost neće Ga prisiliti da popusti. Moramo tražiti istinske motive i Božju volju u vezi sa zahtjevom. Nastojimo otkriti uključuju li Božja obećanja iz Njegove Riječi blagoslov koji tražimo.

Drugo, moramo kucati. Moramo biti ustrajni sve dok nešto ne primimo od Boga (Hebrejima 4, 16). Trebamo vjerno pristupati Bogu sve dok ne odgovori na naše molitve i ne odobri ono što od Njega tražimo – ako je to Njegova volja.

Tko moli, daje mu se

Molitva je zasigurno divna i nezaslužena privilegija. Kakva je čast doći Bogu u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu, donoseći Mu svoje molbe. Ako se molimo na način koji priznaje Isusov zagovor u naše ime i u skladu s Njegovom voljom, onda će se Njegove riječi: “I što god zaištete u moje ime, učinit ću” doista obistiniti.

PROČITAJTE JOŠ: