Ateizam je uvjerenje da Bog ne postoji. Razlikuje se od agnosticizma koji tvrdi da je Božje postojanje nespoznatljivo. Ateizam tvrdi da Boga apsolutno nema. Što kršćani trebaju znati o ateistima?

Ovo odbacivanje Božjeg postojanja nije ništa novo. Kralj David napisao je u Psalmu 14, 1 oko 1000. godine prije Krista: “Bezumnik reče u srcu: “Nema Boga.” Pokvareni rade gadosti; nitko da čini dobro.”

Ateizam se pojavio iz mnogo različitih razloga

Ateizam se pojavio u povijesti iz mnogo različitih razloga, poput nedostatka empirijskih dokaza, problema zla i neopipljivih otkrića o Božjem postojanju.

Ti prigovori nameću pitanje – zašto kršćani vjeruju u Boga? Iako se njegovo postojanje ne može apsolutno dokazati, Biblija opisuje neke načine na koje se Bog objavio cijelom čovječanstvu.

“Nebesa slavu Božju kazuju, naviješta svod nebeski djelo ruku njegovih. Dan danu to objavljuje, a noć noći glas predaje. Nije to riječ, a ni govor nije, nije ni glas što se može čuti.” (Psalam 19, 2-4).

Božje djelo nije prikazano samo u zvjezdanom svemiru, već i u prirodi oko nas. “Uistinu, ono nevidljivo njegovo, vječna njegova moć i božanstvo, onamo od stvaranja svijeta, umom se po djelima razabire tako da nemaju isprike.” (Rimljanima 1,20).

VIDI OVO: ŽIVOT BEZ BOGA: Može li ateizam učiniti ljude sretnima?

Bog je stavio vječnost u ljudsko srce

Apostol Pavao dalje kaže da se Božje postojanje može čak vidjeti u unutarnjem djelovanju naše savjesti. „Oni pokazuju da je ono što Zakon nalaže upisano u srcima njihovim. O tom svjedoči i njihova savjest, a i prosuđivanja kojima se među sobom optužuju ili brane.“ (Rimljanima 2,15).

Kralj Salomon je izrazio slične osjećaje u Propovjedniku 3,11 kada je izjavio da je Bog “stavio vječnost u čovjekovo srce”.

Iako se Bog objavio na ove općenite načine čitavom čovječanstvu, kršćani prepoznaju da vjerovanje u Boga zahtijeva vjeru. U Hebrejima 11, 6 stoji: “A bez vjere nemoguće je omiljeti Bogu jer tko mu pristupa, vjerovati mora da postoji i da je platac onima koji ga traže.”

Pisac Poslanice Hebrejima tvrdi da vjera ugađa Bogu. Pavao je Efežanima napisao: “Jer milošću ste spašeni vjerom” (Efežanima 2,8).

VIDI OVO: Postoji li Bog? Evo što kažu dokazi

Spasenje se temelji na onom koraku vjere koja vjeruje ne samo da Bog postoji, nego i da je poslao Svog Sina da živi savršen život i umre u naše ime kako bi pomirio čovjeka s Bogom “da tko god vjeruje u njega ne pogine, već da ima život vječni.” (Ivan 3,16).

Isus je izjavio da su vjernici koji ga nisu vidjeli u tijelu blagoslovljeni na način na koji to nisu bili oni koji su živjeli u Njegovo vrijeme. “Reče mu Isus: “Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!” (Ivan 20, 29).

Ateizam zahtjeva vjeru

Kršćani razumiju da se Božje postojanje mora prihvatiti vjerom, no ta vjera nije bez temelja. Mnogi ljudi, međutim, često ne vide da ateizam također zahtijeva vjeru. Budući da su tvrdnje ateizma očito nedokazive, njihovo vjerovanje da Bog ne postoji mora se prihvatiti vjerom.

I ateizam i kršćanstvo stvar su vjere, bilo u nepostojanju bilo kojeg Boga bilo gdje, bilo u postojanju i spasenju Boga Biblije.

VIDI OVO: Kako me ateizam doveo do toga da postanem bolji kršćanin?

Veliki ateisti koji su postali kršćani

Kršćani vjeruju da se Božje postojanje može jasno vidjeti, dobro naslutiti i tvrditi da je to filozofski i znanstveno neophodno.

U stvari, mnogi koji su započeli kao ateisti kasnije su se uvjerili da postoji Bog kad su počeli doista proučavati Bibliju, primjećivati ​​prirodu i istraživati ​​povijesne dokumente.

Među tim više bivšim ateistima su poznati autori C. S. Lewis, Lee Strobel i Ravi Zacharias. Čitanje njihovih djela baca svjetlo na njihova razmišljanja i vjerovanja. Svi su oni bili revni ateisti koji su prolazili kroz procese odbacivanja vjere, no kasnije su prihvatili Boga Biblije.

Druga Petrova 3, 9 kaže da je Gospodin “strpljiv prema vama jer neće da tko propadne, nego hoće da svi prispiju k obraćenju.”. Petar u ovom stihu pokazuje Božju želju da i najvatreniji ateist dođe do spasonosne vjere u Boga.

Prema članku objavljenom na portalu Compellingtruth.org