Što učiniti s brigom?

Što učiniti s brigom?
Foto: Unsplash

Bog se brine za tebe. Pazi na tebe. Prihvaća te. Želi preuzeti tvoje brige i strepnje.

Kada sve ide dobro, brinemo se koliko će dugo proći dok ne krene loše. Ipak, Isus je rekao: “Svaki dan ima dosta svojega vlastitog zla.” (Matej 6, 34) Drugim riječima, danas imate dovoljno problema s kojima se suočavate, tako da se ne započinjete brinuti za sutra, za naredni tjedan ili mjesec.

Pa što ćemo učiniti kada nas briga pogodi? Što učiniti kada nas iznenada uhvati tjeskoba? Što učiniti kada prevlada strah?

Kada se nađemo ispunjeni tjeskobom, zabrinutošću i stresom, trebamo iznijeti smeće. Smeće se odvozi barem jednom tjedno u svakoj kući. Na isti način trebamo svoje brige prepustiti Isusu Kristu. Biblija kaže: “Svoju brigu povjerite Bogu, jer se On brine za vas.” (1. Petrova 5, 7)

U izvornom jeziku to označava određeni čin volje kojim se odlučujemo prestati brinuti i umjesto toga dopuštamo Bogu da preuzme odgovornost za naše blagostanje. U osnovi je rekao: “Namjerno se odlučujem ne brinuti zbog toga. Namjerno to bacam na Boga i stavljam u Njegove ruke. I ostavljam u Njegovim rukama.”

Ne iznosite smeće jednom mjesečno. Radite to tjedno, a ponekad čak i svakodnevno. Isto je s našim brigama. Ponekad se moramo stalno i iznova vraćati Gospodinu. Nekih dana Mu moramo donijeti češće nego druge dane, ovisno o tome s čime se suočavamo u određenom trenutku.

Bog se brine za tebe. Pazi na tebe. Prihvaća te. Želi preuzeti tvoje brige i strepnje. U stvari, Isus je rekao: “Dođite k meni svi vi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vam dati odmor.” (Matej 11, 28)

Isus je također rekao: “Ne boj se, stado malo: svidjelo se Ocu vašemu dati vam Kraljevstvo.” (Luka 12, 32) Tri stvari o Bogu učimo iz tog kratkog stiha: Bog je naš pastir, Bog je naš otac i Bog je naš kralj.

Bog kontrolira naš život i ništa ga ne može iznenaditi. Zna kada nešto dođe. A ako vas nešto brine, onda je i to briga za njega.

Mi kao vjernici ne vjerujemo u sudbinu. Mi vjerujemo da je Bog u kontroli. Kada se čini kao da se vaš svijet raspada, Bog je toga svjestan. I zapamtite, niste sami u svojoj patnji. Drugi su doživjeli nešto vrlo slično, ako ne i isto. Drugi trenutno prolaze kroz to. I drugi će to proći u budućnosti.

Biblija nam govori: “Nije vas zahvatila druga kušnja osim ljudske. Ta vjeran je Bog: neće pustiti da budete kušani preko svojih sila, nego će s kušnjom dati i ishod da možete izdržati.” (1. Korinćanima 10, 13)

Bog je blizu, i On će biti s nama ako ga pozovemo. Podsjeća nas u Izaiji 41, 10: “Ne boj se jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom.”

Ako se bavite tjeskobom i strahom, predajte to Bogu. I zapamtite: niste sami. Unatoč vašim okolnostima ili određenim izazovima s kojima se možete suočiti, unatoč svemu u životu, Bog još uvijek kontrolira. Stoga, prepustite Mu sve svoje brige.

PROČITAJTE OVO: