Što uvijek u molitvi možemo tražiti od Boga?
Foto: Unsplash

Trebamo se uvijek moliti Bogu za razne stvari. Vjerojatno svako jutro molite za nešto određeno. Što uvijek možemo tražiti od Boga?

Ako ste roditelj (ili baka ili djed), znate koliko volite davati velike i male darove svojoj djeci (unučadi). Ako je netko od njih u nevolji ili je ozlijeđen, želite da vam se obrati za pomoć. Bilo bi vam žao kada bi odbili vašu pomoć ili blagoslov.

“Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac vaš, koji je na nebesima, dobrima obdariti one koji ga zaištu!” (Matej 7, 11)

Bog sebe naziva našim Ocem. A Biblija potvrđuje da nam voli davati dobre darove! Možete li zamisliti koliko je razočaran kad odbijemo od Njega tražiti stvari koje trebamo, pa čak i želimo? Voli biti Onaj kome dolazimo svakoga dana i iznosimo Mu naše potrebe.

Molite, tražite, kucajte

Bog je dobar Otac! Darežljiviji je od najboljeg zemaljskog oca kojeg se možemo sjetiti. Gospodin nije uskratitelj. Nije škrt. Kao i svaki otac, Bog je pun ljubavi i voli davati dobre stvari svojoj djeci.

Nažalost, mnogi ne znaju puno o Božjoj ljubavi. Mnogi Ga ne žele vjerno slijediti i obraćaju Mu se samo kada su u nekoj velikoj potrebi. Ali … Bog želi do kraja našeg zemaljskog života i čitavu vječnost imati odnos s nama. Želi biti naš Otac po vjeri u Njegovog Sina i sve ono što je Sin na križu učinio za nas. Kao naš Otac, želi da tražimo stvari u skladu s Njegovom voljom, koja je Njegova Riječ. Poslušajte ovo nevjerojatno obećanje:

I ovo je pouzdanje koje imamo u njega: ako što ištemo po volji njegovoj, uslišava nas. I znamo li da nas uslišava u svemu što ištemo, znamo da već imamo što smo od njega iskali. (1. Ivanova 5, 14-15)

Što uvijek možemo tražiti od Boga?

Evo nekoliko stvari koje biste trebali bez srama tražiti od Boga.

1. Oprost

Nešto što nam svakodnevno treba. Ne prođe dan, a da ne sagriješimo mislima, riječima, djelom ili propustom. Bog nudi oprost u izobilju, samo tražite.

Ako priznamo grijehe svoje, vjeran je on i pravedan: otpustit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravde. (1. Ivanova 1, 9)

2. Duh Sveti

Bog ima svrhu koju trebate ispuniti na ovom svijetu, a Duh Sveti vam je na raspolaganju da vam pomogne ispuniti tu svrhu. Bog vam ga želi dati!

“Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac s neba obdariti Duhom Svetim one koji ga zaištu!” (Luka 11, 13)

3. Isusov povratak

Ovaj svijet nije najbolje mjesto za život i mnogi od nas se slažu da će njegov kraj biti jedino konačno rješenje. Isus je obećao da će se vratiti! S Njegovim povratkom dolazi kraj našim nevoljama, brigama, bolestima, slabostima, problemima … A za Njegov povratak trebamo moliti!

“Da, dolazim ubrzo!” (Otkrivenje 22, 20)

4. Mudrost

To je jedna od stvari koju je Bog izričito rekao da tražimo od Njega.

Nedostaje li komu od vas mudrosti, neka ište od Boga, koji svima daje rado i bez negodovanja, i dat će mu se. (Jakov 1, 5)

5. Snaga

Svi se redovito suočavamo sa stvarima koje su nam prevelike, s onim što prelazi našu osobnu sposobnost rješavanja. Bog ima odgovor. Ponekad je On odgovor.

Jahve narodu svom daje jakost, Jahve narod svoj mirom blagoslivlje. (Psalam 29, 11)

6. Bijeg od iskušenja

Bog zna da ste ranjivi i da ovaj svijet nudi mnogo toga da vas iskuša. Želi vas pobjednički provesti kroz ta ranjiva mjesta.

Nije vas zahvatila druga kušnja osim ljudske. Ta vjeran je Bog: neće pustiti da budete kušani preko svojih sila, nego će s kušnjom dati i ishod da možete izdržati. (1. Korinćanima 10, 13)

7. Potrebne materijalne stvari za sebe i druge

Bog već zna da su vam potrebne stvari poput hrane, doma, odjeće i još puno toga. Počašćen je kad Ga molite za stvari, umjesto da brinete o njima

Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete.

Jedan od načina na koji Bog blagoslivlja ljude jest kroz molitve drugih. I vi i oni dobivate dobre stvari kad se molite za njih.

I Jahve vrati Joba u prijašnje stanje jer se založio za svoje prijatelje, pa mu još udvostruči ono što je posjedovao. (Job 42, 10)

8. Zdravlje i ozdravljenje

Bog je veliki Liječnik. Bolest i smrt su stvarni u ovom problematičnom svijetu, ali Bog donosi ozdravljenje. Ispravno je tražiti od Njega.

“Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza! On me posla blagovjesnikom biti siromasima, proglasiti sužnjima oslobođenje, vid slijepima, na slobodu pustiti potlačene …” (Luka 4, 18)

“Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam.” (Ivan 15, 7)

PROČITAJTE JOŠ: