5 stvari koje ateisti trebaju znati o Bogu

Kršćani i ateisti ne vide Boga jednako, što uzrokuje žestoke rasprave i argumente. Ipak, postoji 5 stvari koje ateisti trebaju znati o Bogu.

Siguran sam da će se i kršćani i ateisti složiti da će, kada započne razgovor o Bogu i religiji, doći do neslaganja. Ateisti su u zabludi po pitanju mnogih stvari vezanih za Boga. U nastavu donosimo što ateisti općenito trebaju znati o Njemu.

5 stvari koje ateisti trebaju znati o Bogu

1. Bog se ne raduje patnji

Zašto vjerujete u Boga koji dopušta patnju? Ako je vaš Bog pun ljubavi, zašto dopušta da nevini ljudi pate? Siguran sam da smo si u nekom trenutku svog života svi postavljali ovakva pitanja. Čak i ateisti nastavljaju postavljati takva pitanja – i tu nema ništa loše.

Međutim, odgovori na takva pitanja često optužuju Boga, a izuzimaju čovjekovu grešnu narav.

Nema pravedna ni jednoga. (Rimljanima 3, 10)

Svi su zaista sagriješili i potrebna im je slava Božja. (Rimljanima 3, 23)

Podmuklije od svega je srce. Jedva popravljivo, tko da ga pronikne? (Jeremija 17, 9)

Čovjek nije savršen po naravi i karakteru; on/ona ima nedostataka. Čovjek je u nekom trenutku svog života zgriješio ili učinio nešto loše i bori se s raznim porocima, lošim navikama i slabostima. Čovjek je sposoban za gnjusna djela i zločine i često ima nečiste misli, čak i bez nužnog provođenja tih misli.

Ne trebate biti vjernik da biste otkrili da niste savršeni. S tim razumijevanjem moramo znati odakle dolazi patnja. Patnja nastaje zbog opake, grešne čovjekove naravi. Patnja ne postoji zbog onoga što je Bog učinio – postoji zbog onoga što je čovjek učinio. Grešna i pala čovjekova narav nanijela je puno patnje i boli koju vidimo u svijetu. Stoga je čovjek arhitekt boli i patnje, a ne Bog.

2. Bog je svima dao slobodnu volju
Foto: Pexels

2. Bog je svima dao slobodnu volju

Niste robot koji se mora programirati za obavljanje određenih zadataka. Niste tako dizajnirani. Imate slobodnu volju, jer vas je Bog tako oblikovao.

Međutim, nema akcije koja je bez posljedica. Uvijek postoji uzrok i posljedica svega što radimo u životu. Bez obzira jeste li ateist ili kršćanin, Bog nam je dao slobodnu volju, ali odabiri koje donosimo u životu imaju dobre, a ponekad i loše posljedice.

Stoga, ako ste ateist, Bog vas neće prisiliti da vjerujete da On postoji. Zašto? Jer vam je dao slobodnu volju. Međutim, ova slobodna volja nije bez posljedica (vidi više: Rimljanima 1, 21-32).

3. Bog ne odobrava mržnju prema ljudima

Ateisti imaju zabludu da kršćani mrze ljude koji imaju drugačiju ideologiju i uvjerenje od njih. Istina je da iskreni kršćanin ne bi trebao mrziti ili ne voljeti nijedno ljudsko biće. Bog uči kršćane da mrze grijeh ili da mrze pogrešno, ali ne uči da mrzi ljude.

Zapravo, Bog poručuje kršćanima da se mole za one koji ih mrze ili progone.

“Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima.” (Matej 5, 43-48)

Kršćanin može ne voljeti nečiji način života a da ne mrzi osobu koja je odabrala takav način života, jer Biblija uči što (ni)je grijeh.

4. Isus je umro za ateiste

Svaka osoba u nekom trenutku života mora donijeti osobnu odluku hoće li ili neće slijediti Boga. Kada je Isus došao na svijet, nije došao zbog onih koji su se izjašnjavali svetima ili bezgrešnima. Isus je zapravo došao spasiti zle, sumnjičavce, mrzitelje i zločince. Svaka osoba koja se rodi je grešna.

“Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu. Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega.” (Ivan 3, 16-18)

4. Isus je umro za ateiste

5. Svatko će stati pred Boga

Što ako nakon sveg sarkazma i sumnje o Bogu umrete i saznate da Bog ipak postoji? Stajat ćete pred samim Bogom kojeg ste mrzili i u kojeg niste vjerovali. Što ćete učiniti? Što ćete mu reći?

I kao što je ljudima jednom umrijeti, a potom na sud. (Hebrejima 9, 27)

A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime. (Ivan 1, 12)

Zatim će reći i onima slijeva: “Odlazite od mene, prokleti, u oganj vječni, pripravljen đavlu i anđelima njegovim!” (Matej 25, 41)

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!