10 stvari kojih se kršćani boje, a ne bi trebali

Svi se ponekad susrećemo sa strahom. Svatko se u određenom trenutku nečega boji. Čega se kršćani boje, a ne bi trebali?

Ono što je zajedničko mnogima jest da nas strah motivira na promjenu. Bez obzira radi li se o nekoj naučenoj osobini preživljavanja ili psihološkom refleksu da izbjegnemo opasnost, kada djelujemo na svoj strah, donosimo odluku da promijenimo svoje ponašanje, svoje okolnosti, pa čak i život.

Naime, ono čega ćete se bojati određuje ono što ćete obožavati. Ako se bojite biti siromašni, skloni ste idealizirati financijsku sigurnost. Stalno se brinete da nećete imati dovoljno. U grču ste zbog iznenadnih troškova. Osjećate se ugodnije i sigurnije s određenim iznosom na bankovnom računu. Vaše raspoloženje ovisi o tome koliko novca imate. U opasnosti ste da novac postane vaš idol.

Čega se kršćani boje, a ne bi trebali?

Kao vjernicima, u Bibliji nam se uvijek iznova govori da nemamo strah. Rečeno nam je da imamo “strah od Gospodina“. Ne isključivo strah od kazne od Boga, već strahopoštovanje koje utapa sve ostale svjetovne strahove. Trebamo se bojati odvojenosti od Onoga koji je naša sigurnost i temelj.

Evo samo nekoliko uobičajenih strahova koje mi kršćani moramo ukloniti u sebi, jer su simptomi stavljanja nekog drugog svjetovnog dobra iznad naše vjere u Boga.

1. Smrt

Nije lako kada znate da se vaš život na zemlji polako bliži kraju. Ipak, za kršćanina smrt nije kraj, naprotiv, ona je početak života u nebeskom kraljevstvu. Bog ne želi da imamo strah od smrti.

Pa budući da djeca imaju zajedničku krv i meso, i sam on tako postade u tome sudionikom da smrću obeskrijepi onoga koji imaše moć smrti, to jest đavla, pa oslobodi one koji – od straha pred smrću – kroza sav život bijahu podložni ropstvu. (Hebrejima 2, 14-15)

2. Bol

Pomisao da biste zbog bolesti mogli izgubiti nekog člana obitelji ili da vaša trenutna teška situacija nema kraj, mnoge dovodi u ropstvo straha od boli.

“Pravom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje znajući da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću. Ali neka postojanost bude na djelu savršena da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostataka.” (Jakovljeva 1, 2-4)

3. Bolest

Čim nas nešto malo jače zaboli, bojimo se da bi to mogao biti simptom neke bolesti. Svi bismo rado izbjegli i najmanju bolest.

“Nemojte dakle zabrinuto govoriti: ‘Što ćemo jesti?’ ili: ‘Što ćemo piti?’ ili: ‘U što ćemo se obući?’ Ta sve to pogani ištu. Zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno. Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati.” (Matej 6, 31-33)

4. Budućnost

Pomisao da bi se sutra moglo dogoditi nešto na što nećemo biti spremni s resursima koje imamo odmah stvara nelagodu …

“Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova.” (Matej 6, 34)

5. Prošlost
Foto: Pexels

5. Prošlost

Da, neke i dalje s vremena na vrijeme sotona podsjeća na grijehe iz prošlosti. Ali, Bog kada oprosti, On i zaboravlja.

“A pomilovan sam zato da na meni prvome Isus Krist pokaže svu strpljivost i pruži primjer svima koji će povjerovati u njega za život vječni.” (1. Timoteju 1, 16)

6. Financijski gubitak

Siromaštvo. Gubitak posla. Nećete imati dovoljno staža za mirovinu ili će ona biti mala … Vjerojatno su vam poznate ove stvari.

A Bog vas može obilato obdariti svakovrsnim darom da u svemu svagda imate svega dovoljno za se i izobilno za svako dobro djelo. (2. Korinćanima 9, 8)

7. Tuđe mišljenje

Istina je da ne volimo čuti mišljenje koje je drugačije od našega. Boli nas kada drugi ružno o nama govore.

Nikakve dakle sada osude onima koji su u Kristu Isusu! (Rimljanima 8, 1)

8. Odvajanje

Strah od gubitka prijatelja, člana obitelji, usamljenost … Da, i toga se kršćani boje.

Blizu je Jahve onima koji su skršena srca, a klonule duše spasava. (Psalam 34, 19)

9. Zlo

Strah da će vas zadesiti neko zlo, da će vam ljudi nauditi … i to su stvari protiv kojih se moramo boriti u vjeri.

“Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni.” (Psalam 23, 4)

10. Sotona

Nažalost, i njega se mnogi boje. Mnogi tako brzo padaju na njegove laži i taktike kojima nas želi odvojiti od Boga.

A on im reče: “Promatrah Sotonu kako poput munje s neba pade. Evo, dao sam vam vlast da gazite po zmijama i štipavcima i po svoj sili neprijateljevoj i ništa vam neće naškoditi.” (Luka 10, 18-19)

I dalje se bojite? Nastojte iskorijeniti svoje strahove da vas ne udalje od vašeg odnosa s Bogom i ne oslabe vašu vjeru.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!