Svrha vašeg života nije vaš posao

Svrha našeg života ne zasniva se na našem poslu niti onome što smo po zanimanju. Što ako posao kojeg radite nije ono što je vaša svrha? 

Prošlog ponedjeljka navečer, u svoj sam dom pozvala skupinu žena kako bismo razgovarale o tome kako otkriti ono što je naša svrha u ovome životu. Ondje su se nalazile žene koje su se bavile zadivljujućim zanimanjima: bilo je liječnica, službenica, blogerica, nastavnica, trenerica, itd. 

Margaret Meade jednom je izjavila a skupina misaonih ljudi može promijeniti svijet. Svaka od ovih žena ima moć to učiniti. 

No nakon završetka dana, bez obzira na ono čime se bavimo, svatko od nas želi više od ovog života. Želimo duboko u našim srcima znati koja je naša istinska svrha i kako to izgleda kada bismo je živjeli. 

No što kada bih vam rekla da se svrha vašeg života ne zasniva na onome što radite ili što ste po zanimanju? 

Što ako posao kojeg radite, jer ste proveli bezbrojne sate na fakultetu, slušajući bezbrojna predavanja, nije ono što je vaša svrha? 

Mnoge od nas, ovakvo pitanje dira u samu srž naših bića. No drugima pruža izniman osjećaj slobode znati da je život puno više od osmosatnog posla kojeg obavljamo. Svrha našeg života to nadilazi. 

Naša svrha je cjeloživotna

Naša svrha je cjeloživotna. Nije definirana našom karijerom, nego je to životna izjava koja uključuje i ono što radimo, naše uloge i svaki aspekt našeg života. Na svakome od nas je da otkrije ono na što nas je Bog pozvao, a što uključuje i talente koje nam je Bog dao. 

Na primjer, moja prijateljica Lisa smatra da je njezina svrha ”stvarati okruženja gdje se događaju životne promjene”. Iako se ova svrha ispunjava kroz ono što radi kao upraviteljica malene crkvene skupine, ona svoju svrhu također ispunjava na način interakcije s ljudima na svakodnevnoj osnovi i njezinog života kod kuće. Takav život nadilazi njezin bračni status i posao koji radi. On je dio svakog segmenta onoga što ona jest i što radi. 

Da je svrha našeg života ograničena samo na ono što radimo i naše zanimanje, to bi ondje završilo. On bi bio podijeljen na malene dijelove onoga što je velika slika našeg života i to bi nam stvaralo pritisak da pronađemo savršen posao, jer bismo samo tako savršeno mogli ostvariti našu svrhu. Sve što ne bi bilo savršen posao postalo bi plodno tlo za nezadovoljstvo i razočaranje. No Božja svrha za naše živote to daleko nadilazi. 

U knjizi ”Svrhovit život”, Rick Warren piše: 

„Svrha za vaš život daleko nadilazi ono što vas osobno ispunjava. Ako želite zaista znati koja je vaša svrha, trebate početi s Bogom. Rođeni ste zbog ostvarivanja Njegove svrhe i Njegovom voljom“. 

”Savršeni posao” nas neće učiniti sretnima

Kako možemo otkriti što je prava svrha za naše živote? Počnimo tako što ćemo se pitati pitanja: „O čemu brinem? Što uživam raditi? Što bih radio/la, čak i ako za to nisam plaćen/a“? Stvari o kojima razmišljate i koje radite u svom slobodnom vremenu dobar su pokazatelj onoga što biste trebali raditi u svome životu. 

Mi taj cjelokupan proces otkrivanja svrhe za život činimo znatno težim nego što on jest. Provodimo sate tražeći taj ”savršeni posao”, no na kraju nikada nismo u potpunosti zadovoljni. 

Zapravo, vrlo je jednostavno. Na završetku dana, ono što je naša svrha jest otkriti jedinstvene darove koje je Bog dao svakome od nas i pronaći načine kako te darove živjeti na najbolji način. Dok to činimo, trebamo Bogu davati slavu. To je daleko bolje od bilo čega što neki posao može pružiti. 

Autorica: Liz Henderson; Izvor: Relevantmagazine.com

PROČITAJTE JOŠ: