9 razloga zašto ste umorni iako ste dobro spavali

Pospanost i neispavanost ozbiljan je problem po zdravlje. Prema jednom istraživanju provedenom u SAD-u, 1 od 25 odraslih zaspe za volanom jednom mjesečno. Posljedice ovoga mogu biti katastrofalne. Brightside je sastavio listu 9 mogućih razloga zašto ste umorni iako ste dobro spavali.

1. Anemija

Anemija označava nedostatak željeza u tijelu, što dovodi do smanjene proizvodnje crvenih krvnih zrnaca. Posljedica je toga da tijelu nedostaje kisika i osjećate se umorno i bez energije. Drugi navezani simptomi su: teški mišići, nedostatak daha, blijeda ili žuta koža.

2. Dijabetes

Dijabetes se javlja kada tijelo krivo koristi inzulin, ili ako tijelo ne proizvodi dobru količinu inzulina. Zbog toga raste razina šećera u krvi koja može biti opasna. Posljedica može biti ozbiljna iscrpljenost, kao i povećani apetit, suha koža, gubitak tjelesne težine.

VIDI OVO: Loše spavate? Možda je uzrok nedostatak ovog važnog minerala

3. Celijakija

Ovu bolest uzrokuje abnormalna reakcija tijela na gluten. Gluten je protein koji se nalazi posvuda, pogotovo u pahuljicama. Ako se ne osjećate dobro nakon što jedete kruh ili kolače, moguće je da se radi o celijakiji. Drugi su simptomi: nadutost, proljev, gubitak težine.

4. Bolest jetre

Moguće je i da se radi o bolesti kod koje su oštećeni kanali tjelesnih tekućina, pogotovo jetre. Žuč ima zadaću da iz tijela uklanja toksine, kolesterol i stare stanice. Ali kada se oštete kanali koji provode žuč, mnoge se štetne tvari nakupljaju u jetri. Umor je tek jedan od znakova, a od ostalih simptoma tu su: suhe oči, svrabež.

5. Hipotireoza

Kod ove bolesti štitnjača proizvodi premalo hormona koji su odgovorni za razinu energije u tijelu. Kada štitnjača ne funkcionira pravilno, ostali se procesi organizma usporavaju. Rezultat toga je da osjećate umor. Ostali su simptomi: dobivanje na težini, slabi mišići, depresija.

6. Alzheimerova bolest

Istraživanja su nedavno pokazala da pospanost može biti povezana s Alzheimerovom bolesti. Znanstvenici su pronašli korelaciju između pospanosti po danu i akumulacije beta-amiloida u mozgu. Nakupljanje ovih proteina javlja se kod razvoja Alzheimerove bolesti. Stoga umor tijekom dana može biti rani znak ove bolesti. Ostali simptomi Alzheimera su: apatija, gubitak kratkotrajnog pamćenja, iritabilnost.

VIDI OVO: 11 misterioznih stvari koje se događaju dok spavate

7. Sindrom nemirnih nogu

Ovaj sindrom znači da tijekom sna gibate noge. Noge se spontano trzaju dok spavate što smanjuje kvalitetu sna. Rezultat je toga da ćete se možda osjećati umorno, a ostali su simptomi: peckanje po nogama i rukama, bol u nogama i rukama.

8. Apneja tijekom spavanja

Apneja je stanje u kojem dolazi do začepljenja dišnih puteva, zbog čega prestajete disati. Ove pauze mogu trajati do 20 sekundi i mogu se dogoditi do nekoliko stotina puta tijekom noći. Posljedica je toga da se stalno budite i ponovno zaspete. Ne morate se nužno ni sjećati da ste se probudili, ali kvaliteta sna je niska i ujutro se osjećate umorno. Ostali simptomi apneje su: glasno hrkanje, glasno disanje.

VIDI OVO: 8 načina za opuštanje prije spavanja

9. Sindrom kroničnog umora

Ako 3-4 mjeseca osjećate umor, moguće je da imate sindrom kroničnog umora. U tom se slučaju umor dodatno povećava kretanjem. Sindrom se može razviti nakon kakve virusne infekcije ili traumatičnog iskustva. Ostali su simptomi: bol u zglobovima, bol u mišićima, glavobolja, loša koncentracija.

Ako imate ove simptome nemojte žuriti sa dijagnozom, nego se uz nove informacije posavjetujte sa svojim liječnikom.