Vatra s neba: Koliko puta ju je Bog poslao?

Vatra s neba je poslana od strane Boga svaki puta kada bi žrtva trebala biti prihvaćena. No, u Starome zavjetu, postoji najmanje sedam vrlo značajnih bilježenja spuštanja vatre s neba: 

  1. Vatra s neba uništila je Jobova stada. (Job 1, 16) 
  2. Sodoma i Gomora uništena su vatrom s neba. (Postanak 19, 24; Luka 17, 29) 
  3. Vatra je proždrla Nadaba i Adihua. (Levitski zakonik 10, 1-2) 
  4. Ilija je zazvao plamen s neba na Ahazijeve vojnike. (2. Kraljevima 1, 10; 12) 
  5. Vatra s neba proždrla je Davidovu žrtvu. (1. Ljetopisa 21, 26) 
  6. Žrtva kod posvećivanja hrama bila je proždrta plamenom s neba. (2. Ljetopisa 7, 1) 
  7. Plamen s neba je proždro Ilijinu žrtvu. (1. Kraljevima 18, 38) 

Vatra s neba u Novome zavjetu

Niti u evanđeljima niti u zapisima Pavla i drugih apostola ne postoji nikakav dokaz da je Bog poslao vatru s neba u vremenu Novog zavjeta. No, Jakov i Ivan pitali su Isusa trebaju li zazvati vatru s neba kako bi ona proždrla samaritansko selo, koje nije prihvatilo Isusa. (Luka 9, 52-54) No Isusova volja nije bila suditi ljude tog sela vatrom. Rekao je svojim učenicima: „Sin Čovječji nije došao kako bi uništio ljude, već kako bi ih spasio“. (Luka 9, 56) 

U Djelima, čitamo o tome kako se Duh Sveti spustio s neba i kako se pojavio u plamtećim jezicima, no ova vatra nije proždirala: „I pokažu im se kao neki ognjeni razdijeljeni jezici te siđe po jedan na svakoga od njih. Svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti“. (Djela, 2, 3-4) Duh Sveti nije vatra. On se samo prikazao ”poput” vatre. 

VIDI OVO: Zašto Bog daje Sotoni dozvolu da uništava?

Vatra s neba tek treba doći

Za vrijeme sedamnaestog tjedna Daniela (iskušenje), lažni prorok će ”učiniti da se vatra spusti s nebesa, ljudima na prizor”. (Otkrivenje 13, 13) No tu vatru neće s nebesa poslati Bog. To je sotonina moć kopiranja Božje vatre s nebesa. 

Vatra s nebesa će se spustiti posljednji puta. Nakon tisućljetne vladavine Krista, kada sotona bude bio pušten, narodi prevareni i kada sotona okupi sljedbenike kako bi vodio rat protiv Boga, nakon toga će Bog poslati vatru koja će proždrijeti sotonu i njegove postrojbe, piše Reasonsforhopejesus.com

„I izađoše na širinu zemlje, i opkoliše tabor svetih i grad ljubljeni. I siđe oganj s neba, i proguta ih“. (Otkrivenje 20, 9) 

Ljubav spuštena s neba

Da, Bog će spustiti vatru s neba kao sud. No, Bog je također spustio ljubav s neba kada je poslao Isusa: 

Ivan 3, 31: „Tko dolazi odozgor, taj je iznad svih“. 

Ivan 6, 33: „Jer kruh Boga i života je Onaj koji je došao s nebesa i po kojem svijet ima život“. 

Ivan 6, 38: „Jer ja sam došao s nebesa, ne kako bih činio što je moja volja, već kako bih činio volju Onoga koji me poslao“. 

Ivan 6, 51: „Ja sam živi kruh koji je došao s nebesa; svatko tko bude jeo od ovoga kruha živjet će zauvijek“.