Pravo na pobačaj je temeljno pravo i odluka žene, misle HDZ, SDP, Most i Možemo

Četiri političke stranke misle da je pravo na pobačaj temeljno pravo i odluka žene. Protiv je stranka DP.

Na predizbornom sučeljavanju oko aktualnih tema i temeljnih svjetonazorskih pitanja suočile su se u N1 debati Marija Selak Raspudić (Most), Branka Lozo (Domovinski pokret), Nina Obuljen Koržinek (HDZ), Biljana Gaća (SDP-Rijeke pravde) i Morena Lekan (Možemo).

Domovinski pokret protiv prava na pobačaj

U debati su osim aktualnih pitanja vezanih uz rodnu ravnopravnost otvorena pitanja o provedbi Istanbulske konvencije, ”prava” na pobačaj, te uvođenje građanskog odgoja i ostanka vjeronauka u školama.

Iz debate je evidentno svjetonazorsko razilaženje kadidatkinja. Na jednoj strani bile su Branka Lozo (DP) i Marija Selak Raspudić (Most), a s druge strane bile su kandidatkinje lijevog svjetonazora.

Branka Lozo i Marija Selak Raspudić pak razilaze se po pitanju ”prava na pobačaj” kojeg Selak Raspudić (Most) smatra temeljnim ljudskim pravom, dok se Lozo (DP) s tim ne slaže.

Više o ovoj temi i drugim pitanjima pogledajte u videu u nastavku.

Pobačaj je u Hrvatskoj (Jugoslaviji) reguliran 1952. godine. Na temelju odredbe Ustava Jugoslavije iz 1974. godine, dana 21. travnja 1978. godine, u Hrvatskoj je donesen Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Ovaj zakon o pobačaju nije se promijenio kad je Hrvatska postigla neovisnost od Jugoslavije 1991. godine.

Aktualna vlada, kao ni vlade prije njih nisu dirale u ovaj zakon iz Jugoslavije otkrivajući tako da prema njima temeljno ljudsko pravo nije ono na život.

I život majke i život djeteta su jednako važni i to je temeljno etičko načelo na kojem mora počivati svaki zakon o pravu na život odnosno zakon koji bi u sebi obuhvaćao pitanje pobačaja. Zaštita života od začeća do prirodne smrti je načelo oko kojega bi se trebale slagati sve politike, jer nije riječ o ideologiji već o zaštiti ljudskog života, piše narod.hr.

NAJNOVIJE!