Njemački biskup Bätzing: Vatikan odgađa razgovore o Sinodalnom putu

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije (DBK), biskup Georg Bätzing, vidi kašnjenje Vatikana u dogovorenim razgovorima o pitanjima Sinodalnog puta između kurije i njemačkih biskupa.

“Mogli smo biti puno dalje, rasprave su se mogle održati davno”, rekao je Bätzing u ponedjeljak na početku proljetne skupštine DBK-a u Augsburgu. Često je potrebno više od pola godine da se odrede datumi. Predsjednik DBK-a je naglasio da je i sam “željno iščekivao” razgovore. Trenutno su planirana još tri susreta na kojima će se raspravljati o tekstovima Sinodalnog puta.

Novo pismo iz Vatikana

Bätzing je komentirao pismo koje je stiglo neposredno prije opće skupštine, a u kojem se od njemačkih biskupa traži da skinu s dnevnog reda planirano glasovanje o statutu Sinodalnog odbora. Naglasio je jedinstvo s Rimom i rekao da je za njega samo po sebi razumljivo udovoljiti toj želji “iz poštovanja prema odgovornima u Rimu”. Postoji veliki interes među biskupima da ostanu u kontaktu s odgovornima u Rimu. Iz pisma se vidi da postoje različite perspektive o Sinodalnom odboru.

“Iskoristit ćemo vrijeme da razmotrimo prigovore rimske strane, iz njih izvučemo posljedice i pripremimo se za razgovore”, rekao je Bätzing. “Ne želimo i ne možemo ignorirati rimski prigovor. Sada moramo razgovarati.”

Nadalje je naglasio da bi njemački biskupi u velikoj mjeri mogli ublažiti zabrinutost Vatikana.

“Sinodalnost ne želi oslabiti službu biskupa, nego je želi ojačati.” Sinodalni put ne želi ograničiti vlast biskupa “ni na koji način”. “Želimo ih postaviti na novo tlo jer je biskupov autoritet kompromitiran skandalom zlostavljanja”, prenosi Katholisch.de.

U vezi s primjedbama Vatikana Sinodalnom vijeću, Bätzing je rekao da je uvijek bilo jasno da se neće postavljati ništa što je u suprotnosti s kanonskim pravom.

Što stoji u pismu iz Vatikana?

Sinodalni odbor trebao bi biti međukorak u procesu reforme Sinodalnog puta Njemačke biskupske konferencije (DBK) i Središnjeg odbora njemačkih katolika (ZdK), koji je započeo 2019., te pripremiti Sinodalno vijeće. Najnovije pismo iz Vatikana navodi da ovakvo tijelo “nije predviđeno trenutnim kanonskim pravom i stoga bi odluka DBK u tom pogledu bila nevažeća – s odgovarajućim pravnim posljedicama”. Pismo se također odnosi na tekuće i planirane razgovore između kurije i njemačkih biskupa. Posljednjih godina Vatikan je nekoliko puta izrazio teološku i kanonskopravnu zabrinutost.

S obzirom na aktualnu društvenu situaciju u Njemačkoj, predsjednik DBK je rekao da je zahvalan što su brojne kolege već zauzele stav protiv desnog ekstremizma i antisemitizma. Istodobno je pohvalio “prekrasne i snažne demonstracije” za budućnost demokracije u proteklih nekoliko tjedana.

NAJNOVIJE!