Sud u Kini osudio pastora na 14 godina zatvora

Sud u Kini osudio je istaknutog protestantskog pastora na 14 godina zatvora. Pastorova supruga i četiri člana crkve također su osuđeni na zatvorske kazne od tri do deset godina. Svi su proglašeni krivima za navodno “korištenje praznovjerja za potkopavanje zakona”.

Okružni narodni sud Ganjingzi u gradu Dalianu osudio je pastora Kan Xiaoyonga, koji je u svojim 60-ima, na 14 godina zatvora, izvijestio je Radio Free Asia, dodajući da je njegova supruga Wang Fengying dobila četverogodišnju kaznu, a četiri člana crkve — Chu Xinyu, Zhao Qianjiao, Zhang Songai i Liang Dongzhi — dobili su zatvorske kazne u rasponu od tri do 10 godina.

Početna očekivanja za Kanovu kaznu premašila su 20 godina. Međutim, nakon snažnog otpora njegovih odvjetnika, vlasti su mu smanjile kaznu. Slično tome, Wangina predviđena kazna bila je između 15 i 18 godina, ali je na kraju određena na četiri godine.

Unatoč tim smanjenjima, izvor je naglasio da nitko od optuženih nije kriv.

Kan i Wang preselili su se u Dalian iz Wuhana 2018. i uspostavili Home Discipleship Network, internetsku platformu za propovijedanje. Policija u Dalianu uhitila ih je, zajedno s četiri druga člana crkve, u listopadu 2021. Prema kineskim izvorima, Kanovo djelovanje na internetu i neslužbeni status njegove crkve predstavljali su prijetnju Komunističkoj partiji Kine, što je dovelo do gušenja.

I Kan i Wang rekli su da ih je policija u Dalianu mučila tijekom ispitivanja. Ova je tvrdnja iznesena na sudu i vlasti je nisu opovrgle. Xu Yonghai, starješina kućne crkve u Pekingu, komentirao je sve veću fragmentaciju protestantskih crkava u Kini zbog pritiska vlade.

Bitter Winter, časopis koji pokriva vjerske slobode i ljudska prava u Kini, izvijestio je da su ove teške kazne dio širih napora vlade predsjednika Xi Jinpinga da prisili sve protestantske crkve da se pridruže Crkvi pod državnom kontrolom, prenosi Christian Post.

NAJNOVIJE!