Na ovom mjestu je Mojsiju Bog dao Deset zapovijedi? Stručnjaci vjeruju da su otkrili pravu lokaciju Sinaja

Stručnjaci vjeruju da su konačno pronašli mjesto na kojem je Mojsiju Bog dao Deset zapovijedi. Kilometrima je udaljeno od mjesta za koje se ranije pretpostavljalo da je prava lokacija.

Biblijska arheološka organizacija The Doubting Thomas Research Foundation tvrdi da je pronašla pravu planinu na kojoj je, prema Starom zavjetu, Mojsije vodio Izraelce – planinu koja je bila obavijena dimom, vatrom i grmljavinom – i gdje je na vrhu, Mojsije je primio Deset zapovijedi od Boga.

Međutim, društvo sada tvrdi da je planina Sinaj, jedno od najsvetijih mjesta u židovskoj, kršćanskoj i islamskoj religiji, Jabal Maqla, koja leži u planinskom lancu Jabal al-Lawz na sjeverozapadu Saudijske Arabije.

“Jedan od glavnih razloga zbog kojih neki znanstvenici tvrde da je Izlazak mit je to što ima malo ili nimalo dokaza za ono što su biblijski zapisi pronađeni na tradicionalnoj planini Sinaj na egipatskom Sinajskom poluotoku“, rekao je za The Sun predsjednik Fondacije Ryan Mauro.

“Ali što ako su ti znanstvenici zaista tražili na pogrešnom mjestu?”, primijetio je. „Pređite na arapski poluotok i naći ćete nevjerojatno uvjerljive dokaze koji se podudaraju sa biblijskim izvještajem.“

VIDI OVO: Crveno more: 9 stvari koje vas Bog želi naučiti po tom čudu

Mjesto Deset zapovijedi
Foto: The Sun

Vrh planine ima crne vrhove kao da ih je spržila vatra

Jabal Maqla, ima crne vrhove kao da ih je spržilo sunce ili vatra, a nalazi se u blizini plaže Nuweiba, gdje su znanstvenici pronašli kopnene staze ispod vode, gdje je Bog razdvojio Crveno more Mojsiju i Izraelcima.

Iako su ih Egipćani pratili u kočijama, kad su Izraelci stigli na kopno s druge strane vode, more je usmrtilo Egipćane. Oblik kočije nađen je u koraljima na tom području, prema švedskom znanstveniku dr. Lennartu Molleru, koji je napomenuo da su metal i drvo davno raspali, piše Ny Post.

Na putu od plaže do moguće planine Sinaj velika je, rascijepljena stijena sa znacima vodene erozije, unatoč tome što se nalazi usred pustinje.

“Vjerujemo da bi ovaj poseban orijentir mogao biti kamen koji je Bog zapovjedio Mojsiju da udari, a iz koja je tada potekla voda“, rekao je Mauro.

VIDI OVO: Mojsije: 20 stvari o njegovom životu koje možda ne znate

Druga važna otkrića

Stručnjaci su također otkrili mjesto za koje se činilo da je oltar blizu podnožja planine, slično oltaru za koji se kaže da ga je Mojsije izgradio u podnožju planine Sinaj od kamenja.

U blizini je i groblje – za koje Mauro vjeruje da je mjesto na kojem je Mojsije oborio obožavatelje zlatnog teleta zbog idolopoklonstva.

„Blizu planine, ovo mjesto prekriveno je prikazima ljudi koji obožavaju bikove i krave“, rekao je Mauro za britanski The Sun. „Ono što je zaista značajno je to što su ti petroglifi izolirani od ovog područja. Nije da su isklesani po cijeloj planini”.

NAJNOVIJE!