Papa se ne boji crkvenog raskola zbog blagoslova homoseksualaca
Snimka zaslona: YouTube/Rappler

On želi crkvu koja prihvaća sve – uključujući i homoseksualce. Papa Franjo to naglašava u svojoj autobiografiji. Kritike vatikanske deklaracije “Fiducia supplicans” ne zabrinjavaju ga previše.

Papa Franjo ne boji se crkvenog raskola nakon što je dopustio blagoslov istospolnih veza. Ako biskupi ne slijede taj put, “to ne znači da je to preteča raskola, jer se nauk Crkve ne dovodi u pitanje”, rekao je Franjo u svojoj autobiografiji “Život – moja priča kroz povijest”. Knjiga intervjua koju je Franjo napisao zajedno s televizijskim novinarom Fabiom Marcheseom Ragonom bit će objavljena 19. ožujka. Katolička novinska agencija (CNA) ima knjigu.

U prosincu je Vatikan izdao deklaraciju “Fiducia supplicans”

Po prvi put preporuča da svećenici blagoslivljaju nevjenčane, ponovno vjenčane i homoseksualne parove. Međutim, moraju biti ispunjeni preduvjeti da bi se to dogodilo: blagoslov se mora dogoditi spontano i izvan crkvene službe; ne bi trebalo biti zabune s crkvenim brakom. Dok su biskupi u Njemačkoj, između ostalih, podržali dokument, bilo je oštrih kritika u drugim dijelovima svijeta – posebno u Africi.

Crkva “koja grli i prima sve”

Papa Franjo zamišlja Crkvu koja prihvaća sve, uključujući i one koji se osjećaju nepriznatima i koji su bili osuđivani u prošlosti – objašnjava Franjo u svojoj autobiografiji. Na ovom mjestu eksplicitno spominje homoseksualce i transseksualce. Bog voli sve ljude, a posebno grešnike.

Papa naglašava da Crkva i dalje odbacuje istospolne brakove: “Brak je jedan od sedam sakramenata i osigurava samo zajednicu između muškarca i žene. To se ne smije dirati.”

Situacija je drugačija s registriranim građanskim partnerstvom: prema papi, svi ljudi koji se vole trebaju imati zakonsku zaštitu, piše katholisch.de.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare