Velika Britanija ograničila pristup "rodnoj terapiji" za djecu
Ilustracija: Canva

Britanska Nacionalna zdravstvena služba nedavno je ograničila pristup “rodnoj terapiji” za djecu, postavši tako peta europska zemlja koja je to učinila.

Ograničenje je rezultat nedostatka uvjerljivih dokaza o koristima takvih tretmana i zabrinutosti oko dugoročnih posljedica.

Ova promjena uslijedila je nakon objave četverogodišnje revizije koju je vodila nezavisna pedijatrica dr. Hillary Cass. U zaključcima revizije ističe se da za većinu mladih “rodna terapija” nije najbolji pristup njihovim problemima.

Nacionalna zdravstvena služba više neće rutinski nuditi medikamente koji blokiraju pubertet, osim za pacijente u istraživanjima, te preporučuje oprez pri propisivanju hormona za trajne fizičke promjene.

Ova odluka Britanaca dio je trenda koji se primjećuje u Sjevernoj Europi, gdje se sve više zdravstvenih djelatnika zabrinjava zbog povećane potražnje za “rodnom skrbi” za adolescente.

U nekoliko europskih zemalja, uključujući Finsku, Švedsku i Norvešku, primijenjene su slične restrikcije.

Transrodne udruge u Europi osudile su ove promjene, tvrdeći da se time ugrožavaju građanska prava. No, Nacionalna zdravstvena služba ističe da je potrebno više istraživanja i da se primjenjuje holistički pristup, uz veću pozornost na psihološke i druge probleme adolescenata.

Ovaj potez Britanaca odražava globalnu raspravu o “rodnoj terapiji” za mlade. Dok neki podržavaju ove tretmane kao važne za osobe koje se identificiraju kao transrodne, drugi izražavaju zabrinutost zbog nedostatka dugoročnih dokaza o njihovoj sigurnosti i učinkovitosti.

Ova pitanja i dalje izazivaju kontroverze i traže daljnja istraživanja kako bi se bolje razumjeli njihovi učinci.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare