‘Vidovnjak’ prevario milijune ljudi, prikupio je preko 175 milijuna dolara

'Vidovnjak' je obećavao bogatstvo i sreću svojim metama ako mu pošalju novac poštom.

Kanadski prevarant osuđen je na deset godina zatvora jer je prikupio 175 milijuna dolara od više od 1,3 milijuna Amerikanaca tvrdeći da je vidovnjak.

57-godišnji Patrice Runner skupio je mnogo novca tijekom 20 godina obećavajući bogatstvo i sreću svojim metama ako mu pošalju novac poštom.

Porota je proglasila Runnera krivim po više točaka optužnice.

“Došao je kraj ekstravagantnom načinu života Patricea Runnera, na štetu starijih i ranjivih Amerikanaca”, rekao je inspektor Chris Nielsen.

Kaznu od deset godina zatvora nazvao je primjerenom, piše BBC.

Prema presudi, Runner je upravljao prijevarom, usmjeravajući suradnike koji su vodili svakodnevne operacije. Shema je funkcionirala tako da su milijuni ljudi dobivali pisma od Runnera i njegovih suradnika. Cilj je bio uvjeriti žrtve da su pisma poslali “poznati vidovnjaci” Maria Duval i Patrick Guerin.

Tunner je na sudu tvrdio da nije prekršio zakon.

Što Biblija kaže o odlasku vidovnjacima?

Primateljima, većinom starijim i ranjivim Amerikancima, obećan je život u blagostanju. Tražio je da pošalju novac u zamjenu za “astralno-vidovitu prognozu”. Kad bi žrtva izvršila jednu uplatu, bila bi bombardirana dodatnim zahtjevima i pismima, objasnili su tužitelji.

Svaki tjedan slali su tisuće istih pisama.

Američko ministarstvo pravosuđa priopćilo je da je Runner koristio brojne lažne tvrtke registrirane u Kanadi i Hong Kongu kako bi sakrio svoju upletenost. Dugo je živio u raznim zemljama u inozemstvu, uključujući Francusku, Kostariku, Španjolsku i Nizozemsku.

Runner je zanijekao da je prekršio zakon, rekavši u intervjuu za Walrus Magazine prošle godine da “možda nije moralno, ali to ne znači da je prijevara”. U intervjuu koji je dao iz pritvora u New Yorku, Raunner se pohvalio svojim spisateljskim umijećem.

NAJNOVIJE!