Za one koji se bore sa strahom

Ovo je poruka za one koji se bore sa strahom i ne vide izlaz iz svoje teške situacije. Na Boga i Njegovu pomoć se uvijek možemo osloniti!

Nikada nije bila Božja volja da čovječanstvo bude uplašeno. Tek nakon pojave grijeha, strah je čovječanstvu postao problem. U Postanku 3, kada je Adam počinio grijeh, nova riječ ušla je u njegov rječnik. U obraćanju Bogu, Adam je rekao: “Čuo sam tvoj korak po vrtu; pobojah se jer sam gol, pa se sakrih.” Čovječanstvo se sada bori sa strahom. Borimo se sa strahom zbog prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, anksioznim poremećajima, fobijama …

Za one koji se bore sa strahom

Izlazak 14 donosi izvještaj o Izraelcima koji su napuštali Egipat i došli do Crvenog mora. U 8. retku piše da je Bog otvrdnuo faraonovo srce i “on krenu u potjeru za Izraelcima, koji su otišli uzdignute pesnice.” Dok su izlazili iz Egipta, digli su šake kao znak pobjede. Bili su robovi 430 godina. Bog je napokon čuo njihove vapaje i priskočio im u pomoć.

Taj se pobjednički stav iznenada promijenio kada su ugledali faraona i njegovu vojsku kako se spuštaju prema njima. U trenu se promijenilo njihovo raspoloženje. Prestali su slaviti i počeli se žaliti Mojsiju: “Zašto si nas doveo ovamo da umremo u pustinji?” Oni su poput mnogih nas koji zaboravljamo što je Bog već učinio za nas. Prošlost gubimo iz vida u svjetlu sadašnjosti. Svi smo ponekad krivi za to.

Mojsije im je govorio riječi koje trebamo čuti kada se naša vjera pretvori u strah.

“Ne bojte se!” – reče Mojsije narodu. “Stojte čvrsto pa ćete vidjeti što će vam Jahve učiniti da vas danas spasi: Egipćane koje danas vidite nikad više nećete vidjeti. Jahve će se boriti za vas. Budite mirni!” (Izlazak 14, 13-14)

Ovo su ohrabrujuće riječi koje Bog želi da znamo kada se s nečim strašnim suočavamo. Ne boj se! Bog će se boriti za tebe. Samo ostani smiren. Vjerujem da nam Bog pokušava reći isto.

Ne znam s čime se danas suočavaš, ali to nije ravno onome što Bog može učiniti

Bog nam sprema nove mogućnosti i velike stvari. Da bismo ih primili, morat ćemo poduzeti dodatne korake vjere. Naše pouzdanje u Boga mora biti veće od onoga što mislimo, želimo ili osjećamo.

Neprijatelj unosi sve vrste oluja u naš život. Također pokušava koristiti strah u mnogo različitih oblika kako bi nas spriječio da iskusimo sve što Bog ima za nas. Iako možemo osjećati strah, svoju pozornost moramo usmjeriti na Boga. On ima plan borbe i dat će nam hrabrost i vjeru da primimo mir, pobjede i blagoslove koje ima za nas.

Ne znam koliko se osjećate zarobljeni strahom, ali ako Bog može razdvojiti Crveno more, može napraviti put tamo gdje se čini da nema načina. Vaša se situacija čini velikom samo zato što je izvan perspektive. Da, ogromna je u usporedbi s vama, ali pored Boga je prilično malena. Ne bojte se. Bog već radi u vaše ime. Vjerujte Mu da će učiniti ono što samo On može.

PROČITAJTE JOŠ: