Bojite se? Zamijenite svoje “što ako” sa “čak i ako”

Bojite se? Zamijenite svoje
Foto: Freepik

Ako se bojite i pitate se “što ako” stvari budu loše, sjetite se da “čak i ako” se to dogoditi, Bog će biti s vama i voditi vas kroz sve.

Isus je jednom pitao: “Tko od vas može svojim brigama produljiti život svoj i za jedan samo pedalj?” (Matej 6, 27) Nitko! Strah od nepoznatoga samo stvara nove brige. Ne čini vas zdravijima. Ne čini vas sretnijima. Dobro znate da sutra pripada Bogu i da nije u vašim rukama.

“Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova.” (Matej 6, 34)

Živjeti dan po dan

Isus je zapravo govorio: “Ne brinite i ne bojte se budućnosti. Sigurno ćete nekad imati problema, ali bavite se njima kada dođu, jer nema načina da ih unaprijed riješite.” Strahovati i brinuti se što bi moglo biti sutra je grijeh, jer Bog je Bog sutrašnjeg kao što je i Bog današnjeg dana.

Dobrota Jahvina nije nestala, milosrđe njegovo nije presušilo. Oni se obnavljaju svako jutro: tvoja je vjernost velika! (Tužaljke 3, 22-23)

Strah vas paralizira, čineći vas previše uzrujanima da biste postigli bilo što produktivno. Pokušat će vas psihički odvesti u sutra, dok ne nađete nešto zbog čega ćete se brinuti. Odbijte tu vožnju. Gospodin kaže da danas imate dovoljno posla. Primijenite današnje resurse na današnje potrebe ili ćete izgubiti današnju radost.

Iskustvo trojice mladića

U knjizi proroka Daniela, 3. glava, spominje se priča o Šadraku, Mešaku i Abed Negu. Ova tri mladića našla su se u situaciji koja je stvorila strah i zabrinutost: kralj Nabukodonozor prijetio je da će ih baciti u užarenu peć ako nastave obožavati Boga. Znali su što treba učiniti – nastaviti vjerovati svom Bogu – ali od Boga nisu imali garanciju da će ih spasiti.

Umjesto da su se pitali: “Što ako kralj doista postupi po svojoj odluci i mi stvarno izgubimo život?”,  rekli su kralju Nabukodonozoru: “Čak i ako umremo, mi se nikad nećemo klanjali tvom bogu ni kipu.”

Tri mladića su znali da ih Bog može izbaviti. Na kraju, On je to učinio. Ali ono što je lijepo u ovoj priči je njihovo povjerenje, bez obzira na ishod. Možete ih čuti kako govore Nabukodonozoru: “Gle, ne možeš nam učiniti ništa što je izvan Božje kontrole, i mi smo pod njegovom zaštitom. Pa čak i ako nas baciš u užarenu peć, čak i ako umremo, znamo da smo u Božjim rukama. I to je ono što želimo.”

Bog je svemoćan. Bog je uvijek budan. Najljepše je što nam je On blizu u svemu. Bog vam danas daje slavni dar života; živite u svjetlu i punoj radosti toga dana, koristeći resurse koje Bog opskrbljuje. Ne opterećujte se nepoznatom budućnošću. Danas je sve što imate, jer Bog ne dozvoljava nikome od nas da živi u sutra dok se ne završi danas.

PROČITAJTE JOŠ: