Zašto Bog ne slijedi naš raspored?

Svatko ima raspored za određene stvari u životu. Ali Bog nije vezan rasporedom po kojem živimo. Zašto Bog ne slijedi naš raspored?

Živimo u fizičkom i prolaznom svijetu. Živimo po ljudskom rasporedu. Stoga nam je teško razumjeti kako Bog može djelovati izvan našeg vremenskog okvira.

Možda ste se osjećali frustrirano ili čak uzrujano zbog Boga, jer se nešto što čekate nije dogodilo. Možda čak mislite da vas je Bog iznevjerio.

Bog je iznad vremena. A kad se čini kao da kasni, ono što moramo imati na umu je: Bog nikada ne kasni. Uvijek djeluje na vrijeme. Samo što ima drugačiji raspored od nas.

Zašto Bog ne slijedi naš raspored?

Salomon, najmudriji čovjek koji je ikad živio, rekao je:

“Sve što on čini prikladno je u svoje vrijeme; ali iako je dopustio čovjeku uvid u vjekove, čovjek ne može dokučiti djela koja Boga čini od početka do kraja.” (Propovjednik 3, 11)

U Novom zavjetu nalazimo izvještaj o Isusovim učenicima u kojem se činilo kao da je Bog zaboravio na vlastitu djecu, jer su se suočavala s velikim izazovima i poteškoćama. Ali na kraju vidimo da je Bog od samog početka točno znao što čini.

Isus je rekao učenicima da uđu u lađu i odu na drugu stranu Galilejskog jezera. U međuvremenu, Isus se popeo na planinu da se moli. Nema sumnje da se molio za vlastite učenike dok su prelazili. Vjerojatno se molio otvorenih očiju dok je budno pazio na njih usred oluje na Galilejskom jezeru.

Isus ih nikada nije gubio iz vida. Možda su ga izgubili iz vida, ali On njih nikada nije izgubio iz vida. Izreke 15, 3 govore nam: “Oči su Jahvine na svakome mjestu i budno motre i zle i dobre.”

Ipak, oluja se samo pogoršavala, a učenici su se uspaničili. Tada im je napokon došao Isus, hodajući po vodi. Biblija nam kaže da je to bila četvrta noćna straža, odnosno oko tri ujutro. To znači da su bili na jezeru najmanje devet sati. Bilo je to vrijeme pred zoru. Isus im je došao kad se činilo kao da uopće neće doći.

Zašto je Isus odgodio svoj dolazak?

Ako ih je Isus doista volio, zašto je tako dugo čekao?

Usred tragedije, nevolje ili čak smrti, mogli bismo pitati isto. Ako me Isus stvarno voli, zašto je dopustio da se to dogodi?

Iako ne možemo vidjeti kako će situacija završiti ili zašto je na nas došla, možemo znati da Bog njome upravlja. Bog zna što radi.

Kad se danas suočavate sa svojim problemima, bi li vas utješilo kad biste znali da se Isus zalaže za vas baš u ovom trenutku? Bi li vas to ohrabrilo? Bi li vam to dalo nadu i snagu?

To je ono što Biblija uči. Rimljanima 8, 34 kaže: “Tko će nas osuditi? Krist Isus umrije, štoviše i uskrsnu, on je i zdesna Bogu – on se baš zauzima za nas!”

Zato i može do kraja spasavati one koji po njemu pristupaju k Bogu – uvijek živ da se za njih zauzima. (Hebrejima 7, 25)

Kad prolazimo kroz životne oluje, možda nećemo osjetiti Njegovu prisutnost u određenom trenutku. U stvari, možemo osjećati da nas je napustio. Ali On uvijek pazi na nas. Boga možemo izgubiti iz vida, ali On nikada nas ne gubi iz vida.

PROČITAJTE JOŠ: