Zašto je Bog zapovjedio Hošei da oženi prostitutku?

Zašto je Bog zapovjedio Hošei da se oženi s tom ženom, prostitutkom i preljubnicom? Hošeina ljubav prema grešnoj ženi slika je Božje ljubavi prema grešnicima.

Bog govori Hošei da uzme za ženu bludnicu

U Hošei 1,2, Gospodin govori Hošei: „Idi, uzmi sebi ženu bludničku i izrodi djecu bludničku, jer se zemlja posve bludu odala odmetnuvši se od GOSPODA.“ U sljedećem stihu kaže da je oženio Gomeru.

Nije posve jasan Gomerin status u to vrijeme. Možda je bila prostitutka; možda se pokajala od svojih seksualnih grijeha i obećala se Hošei kao vjerna žena. Čini se da su neko vrijeme bili sretni i Gomera je Hošei rodila sina, po imenu Jizreel (1,4). Međutim, ubrzo nakon toga Gomera je postala nevjerna prema Hošei. Imena njezina drugog djeteta (Bez milosti; 1,6) i trećeg djeteta (Ne moj narod; 1,8), iako imaju proročko značenje, jasno su zajednici dala do znanja da Hošea nije smatrao ovu djecu svojom.

Odnos između Boga i Izraela

U Hošei 2 opisuje odnos između Boga i Izraela kao onaj između vjernog muža i preljubničke supruge. Teško je izbjeći dojam da govori iz svog osobnog iskustva. Potom u Hošei 3 saznajemo da Gomera nije samo počinila preljub, već je otišla od Hošee da bi živjela sa svojim ljubavnicima. To nije dobro završilo, jer je završila na tržištu roblja. Tada je Hošea dobio Božju zapovijed da ju natrag otkupi, što je učinio za petnaest šekela srebra i nešto ječma (3,2).

Zašto je Bog zapovjedio Hošei da se oženi s tom ženom, kurvom i preljubnicom? Trebamo shvatiti da uopće nema naznaka da je Hošea ignorirao Božju zapovijed. Zapovijed je opća, mora uzeti „ženu bludničku“. Zatim Hošea odlazi i odabire Gomeru. Moguće da je Hošea već bio zaljubljen u nju i sumnjao hoće li mu Bog dopustiti da oženi takvu ženu.

Hošeina ljubav je barem malo promijenila Gomeru. Ipak, nakon rođenja Jizreela, ona se vraća svojim starim putovima. Potpuno završava u glibu, da bi na kraju bila prodana kao rob. Ono što Gospodin potom kaže Hošei jest pravo otkrivenje: „Idi opet, ljubi ženu koju drugi ljubi i koja čini preljub“ (3,1). Unatoč svemu što je učinila, Hošea i dalje voli Gomeru! Gomera se vraća Hošei, koji joj kaže da će morati ostati s njime „mnogo dana“. Nema više prostitucije, nego obnova bračne ljubavi – to je cilj. Biblija nam ne govori kako priča završava. Volim razmišljati da je Hošeina ekstremna ljubav rastopila srce njegove žene i da su poslije živjeli sretno.

Božja ljubav prema grešnicima koji se okreću od Njega

U istom stihu gdje čitamo da je Bog zapovjedio Hošei da vrati svoju ženu, čitamo o najdubljim razlozima za to: Hošea mora voljeti svoju ženu „kao što GOSPOD ljubi sinove Izraelove dok se oni okreću prema drugim bogovima“ (3,1). Hošeina ljubav prema svojoj ženi je slika Božje ljubavi prema grešnicima koji se okreću od Njega. Poziva grešnike da mu se vrate. Ide za njima svojom ljubavlju.

Biblija nam ne govori kako je završila priča o Hošei i Gomeri. Kraj priče kada nas Bog poziva da budemo dio njegove obitelji također je otvoren. Kako ćemo odgovoriti? Hoćemo li se vratiti našim grijesima ili ćemo sretno živjeti s Gospodinom?

Izvor: Biblword.net; Prijevod: Vesna L.

NAJNOVIJE!