Zašto trebamo čitati Stari zavjet?
Foto: Unsplash

Stari zavjet trebamo čitati jer je Biblija priča Božje interakcije sa svijetom – a Stari zavjet bilježi početak te priče.

Bog otkriva Svoju prirodu i Svoju svrhu kroz Svoju Riječ. Ignorirati Stari zavjet je kao sklapanje prijateljstva s novom osobom koju nikada ne pitate o njezinoj prošlosti.

Bog je isti u Starom zavjetu kao i u Novom, a proučavanje Starog zavjeta nam daje priliku da Ga bolje upoznamo i da potpunije razumijemo naše mjesto u Njegovom planu. 

Stari zavjet počinje Božjim djelom

Stari zavjet započinje Božjim djelom koje se izravno odnosi na čovječanstvo. Prvo je stvorio naše stanište (Postanak 1,1-25), a tada je stvorio nas (Postanak 1,26-27). To objašnjava što smo mi – bića koje naš Stvoritelj cijeni, stvorena na Njegovu sliku i napravljena za odnos s Njim. Ništa u našim životima ili svjetskoj povijesti nema smisla bez te pozadine. 

Nedugo nakon priče o stvaranju Biblija otkriva nevjerojatnu štetu koje si čovječanstvo može nanijeti. Nakon gubitka veze s Bogom, čovječanstvo je palo u uništenje (Postanak 6,5). Božji plan bio je brinuti se za čovječanstvo uz slobodu za istraživanjem i autoritet za vladanjem (Postanak 1,28).

VIDI OVO: Razumijete li Stari zavjet?

Bog nije napustio svoj plan nakon što je uništio svijet potopom

Kada su konstrukti koje je čovjek stvorio zaprijetili tom planu, Bog nije imao izbora nego da ukloni sve štetne utjecaje općim potopom (Postanak 6-7) te da ponovno stvori naše stanište na način da bi skupljanje takve moći ljudima bilo mnogo teže. Bog nije napustio Svoj plan ni Svoje stvorenje. On je djelovao u povijesti kako bi nas izveo na pravi put. 

Božja se priča nastavila. Suradnjom s dijelom čovječanstva, Izraelom (Postanak 12,2), Bog je napravio nacrt pravila kako bi oni razvili vezu s Njim (Levitski zakonik), s idejom da će Izrael moći podučiti ostale (Postanak 12,3).

Stari zavjet prikazuje uspjehe i neuspjehe Božjeg naroda

Stari zavjet pokazuje da su naredna stoljeća bila luda vožnja uspjeha i neuspjeha dok se ljudska priroda, ponovno, borila s Božjim dizajnom. Kada prijetnja za otklanjanjem ovozemaljskih blagoslova nije dovela do poslušnosti, Bog nije imao drugog izbora nego ukloniti društveno-politički utjecaj Svog naroda (2 Kraljevima 25) dok svijet nije bio spreman primiti Njegov duhovni utjecaj (Galaćanima 4,4). 

Proroci su predvidjeli kulminaciju Božjeg djelovanja u povijesti. Prvo, dolazak Mesije (Izaija 7,14; 9,6; Izaija 53,3-7; Mihej  5,2; Zaharija 9,9; Psalmi 22,16-18), a tada i kraj vremena (Danijel 7-12). Stari nam zavjet daje kontekst Isusova rođenja, poslanja, raspeća i uskrsnuća. 

VIDI OVO: Kako je Isus gledao na Stari zavjet?

Stari zavjet prikazuje Božji osobnost u interakciji s Njegovim narodom

Novi zavjet je prikaz možda 50 godina povijesti uz nekoliko proročanstava o kraju vremena. Stari zavjet nam pokazuje Božju osobnost u interakciji s Njegovim narodom tisućama godina.

On daje, On je ljubomoran, On oprašta, voli, svet je. Stari zavjet pokazuje Njegovu strpljivost, plan i osobnost. On nam daje zadivljujuću 4-tisućljetnu ilustraciju čovjekove nevjernosti i naše očajne potrebe za Spasiteljem.

Izraelci nisu bili drevni ljudi koji su daleko živjeli. Oni su bili osobe, izabrane od Boga, ali sklone lutanju, kao i mi. U njima vidimo svoju potrebu za Isusom. U Bogu Starog zavjeta mi vidimo svetog Krista punog ljubavi koji je došao u Novom zavjetu kako bi nas vratio Sebi. 

Izvor: Compellingtruth.org