NaslovnicaDuhovnostZašto Isus nije znao odgovor kada će se vratiti na zemlju?

Zašto Isus nije znao odgovor kada će se vratiti na zemlju?

Isus nije znao odgovoriti kada će se vratiti na zemlju, jer se odrekao svih svojih božanskih privilegija, postao čovjekom i pokoravao se nebeskom Ocu.

Prije nego što je morao patiti i biti razapet na križu, Isus je svojim najdražim suradnicima govorio o tome kako će On ponovno doći po drugi put na ovaj svijet (vidi 24. poglavlje Evanđelja po Mateju). Zanimalo ih je kada će to biti, no Isus je rekao:

“A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli nebeski, ni Sin, nego samo Otac.” (Matej 24, 36)

Biblija jasno uči da je Isus Bog (Ivan 1, 1), a znamo da je Bog sveznajući. Stoga se je pomalo čudno kada je Isus rekao da ne zna kada će se vratiti.

Bog koji je postao čovjekom

Ključ razumijevanja naizgled Isusova neznanja o ovom pitanju leži u prirodi utjelovljenja, kada je Sin Božji postao čovjekom. Prije više od 2000 godina je došao na ovaj svijet. Ostao je u potpunosti Bog, ali je također poprimio pravu ljudsku narav.

Isus je zadržao sve atribute Boga, ali, kao čovjek, dobrovoljno je ograničio njihovu upotrebu. To je bilo dio samoodricanja o kojem se govori u poslanici Filipljanima.

On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe “oplijeni” uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu. (Filipljanima 2, 6-8)

Kada je Isus došao na naš svijet, odložio je povlastice koje su bile Njegove na nebu. Umjesto da ostane na svome nebeskom prijestolju, Isus se “odrekao svih svojih božanskih privilegija”. Zaklonio je svoju slavu i odabrao je uzeti lik sluge.

Bilo je slučajeva kada je Isus javno očitovao svoje božansko znanje i moć na zemlji.

I nije trebalo da mu tko daje svjedočanstvo o čovjeku: ta sam je dobro znao što je u čovjeku. (Ivan 2, 25)

Kada će se Isus vratiti?

U svim se prilikama Isus pokoravao Očevoj volji:

“Ja uvijek činim što je njemu milo.” (Ivan 8, 29)

Kada je Isus rekao da ne zna kada će se vratiti, aktivno se ponizio i poprimio lik sluge. Budući da nijedan čovjek ne zna vrijeme Isusova povratka – tu informaciju zna samo Otac (Matej 24, 36) – Isus je svojevoljno ograničio svoje znanje na tu točku. Bilo je to dio Njegove pokornosti Ocu (vidi Ivan 5, 30; 6, 38; 8, 28-29) i Njegove misije da živi ljudskim životom.

Isus se očito odlučio “odreći” nekih stvari kako bi mu bile povjerljive tijekom zemaljske službe. Znanje o tome kada će se vratiti bila je jedna od tih stvari. Isus, sada uzvišen na nebu, zasigurno zna sve, uključujući vrijeme svog ponovnog dolaska na ovaj svijet.

PROČITAJTE JOŠ: