NaslovnicaDuhovnostZašto Isusu nisu smjeli polomiti kosti dok je visio na križu?

Zašto Isusu nisu smjeli polomiti kosti dok je visio na križu?

Zašto Isusu nisu smjeli polomiti kosti dok je visio na križu? Odgovor nalazimo u zabrani lomljenja kostiju žrtvovanog janjeta!

Kada je Bog Mosiju i Aronu dao pravila za održavanje Pashe, neka od njih mogu zvučati nekonvencionalno – primjerice, stroga zabrana lomljenja kostiju žrtvovanog janjeta, a koje se trebalo pojesti u svakom kućanstvu.

Zašto je Bog na tome inzistirao?

Ova zapovijed – da se pashalnom janjetu ne smiju polomiti noge – nosi određenu simboliku. Kada je Isus, kojega je Ivan Krstitelj nazvao Janjetom Božjim koji oduzima grijehe svijeta (Ivan 1,29) bio razapet, niti jedno od njegovih kostiju nije bilo slomljeno.

VIDI OVO: Isusovo raspeće – što je Isus zapravo iskusio na križu?

Ivanovo evanđelje 19,31-34 nam spominje da su vojnici prišli Isusu kako bi mu polomili kosti da bi ubrzali smrt, pa su mu probili bok kopljem, bez da su mu polomili noge.

Kako Ivan svjedoči, “jer se to dogodilo da se ispuni Pismo: Nijedna mu se kost neće slomiti.” (Ivan 19,36).

Pravilo iz Izlaska 12,46 je proročki odjeknulo i u Psalmu 34,20:“ On čuva sve kosti njegove: ni jedna mu se neće slomiti.”

Do posljednjeg detalja, Isus je Ispunio proročanstva koja se tiču obećanog Mesije, potvrđujući da je On, kako je i Ivan Krstitelj tvrdio, žrtveno Janje Božje.