„Reknemo li da grijeha nemamo, sami sebe varamo i istine nema u nama.“ (1. Ivanova 1, 8)

Svi imamo dio života koji je jako problematičan. Nitko nije savršen. Suludo je pretvarati se da je sve u redu kada znamo da nije. Biblija nam, zapravo, objašnjava kako time zavaravamo sami sebe.

U ovom životu ne možemo hodati bez grijeha, ali je moguće manje griješiti. Zašto je toliko teško promijeniti ono što ne volimo na sebi?

1. Zato što smo se dugo ponašali kako nama odgovara

Neki od naših grešnih mehanizama obrane nastali su u samom djetinjstvu, možda kao način nošenja sa stresom ili boli. Iako su ti mehanizmi u konačnici uzaludni, svima su nam poznati. Daju nam osjećaj utjehe i kontrole. Koristimo ih dugo vremena i zaključali smo se u svoju perspektivu zbog čega ne vidimo eventualni izlaz iz situacije.

PROČITAJTE: 10 razloga zašto su mali grijesi toliko opasni

2. Zato što se poistovjećujemo sa svojim obrambenim mehanizmima

Često svoj identitet poistovjećujemo, i to pogrešno, sa svojim lošim navikama i mehanizmima. Ponekad se čini kao da su prirodni dio našeg identiteta, nešto što se ne može promijeniti, i sami sebe tako osuđujemo na stalni neuspjeh. Na primjer, netko tko često pukne od bijesa svoje će ponašanje pravdati sa „Pa ja sam jednostavno takav.“

3. Zato što naši obrambeni mehanizmi daju nagradu

Što god daje nagradu često se koristi. Vaši obrambeni mehanizmi možda vam skrivaju bol, maskiraju strah i daju vam izlike kod neuspjeha ili krivnje – to je možda ona površna „nagrada“ koju dobivate. To često funkcionira, ali vrlo kratko. Na duge staze i kroz život takvi obrasci ponašanja uništavaju vaš odnos s drugim ljudima.

PROČITAJTE: 4 biblijska obećanja u koja se trebate pouzdati kada vas Sotona napada

4. Zato što nas Sotona obeshrabruje

Kada počnete nešto mijenjati u svome životu, ubacit će se Sotona i govoriti vam „Što ti misliš da si? Nikada se nećeš promijeniti. Nisi se nikada ni mogao promijeniti. Zašto misliš da sada možeš? Nemaš šanse, nećeš uspjeti.“ Takve misli i strahovi imputira samo Zlo.

Takve nam poteškoće onemogućuju da se promijenimo na bolje i da postanemo zdraviji i sretniji.

Što je onda potrebno da promijenimo svoje loše navike?

Biblija nam govori da trebamo odbaciti svoje grešne putevi i da trebamo prihvatiti Duha Svetoga: „Ako ste ga doista čuli i u njemu bili poučeni kako je istina u Isusu: da vam je odložiti prijašnje ponašanje, starog čovjeka, koga varave požude vode u propast, a obnavljati se duhom svoje pameti i obući novog čovjeka, po Bogu stvorena u pravednosti i svetosti istine.“ (Efežanima 4, 21-24)

Autor: Rick Warren; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Pastorrick.com