Nizak krvni tlak: Koji su simptomi, uzroci i kako ga liječiti?

Nizak krvni tlak može stvarati neugodne probleme onima koji ga imaju. U ovom članku donosimo koji su uzroci, simptomi i kako liječiti nizak tlak.

Mnogi smatraju da je nizak krvni tlak uvijek poželjan. No, kada osoba ima iznimno nizak tlak, hipotenziju, može doći do vrtoglavice i padanja u nesvijest. U težim slučajevima, on može biti opasan po život. 

Krvni tlak je mjera za pritisak u vašim arterijama tijekom razdoblja aktivnosti i odmora kada je riječ o kucanju srca. 

Sistolički krvni tlak stvara srce kada pumpa krv kroz arterije. Dijastolički krvni tlak se odnosi na pritisak u arterijama kada srce miruje između otkucaja. 

Trenutno se kao normalan krvni tlak uzima broj manji od 120/80 mm Hg. 

Krvni tlak varira tijekom dana, a ovisi o položaju tijela, ritmu disanja, stresu, fizičkoj spremi, lijekovima, hrani i pićima te dobu dana. Tlak je najniži tijekom noći te naglo raste nakon buđenja. 

Nizak krvni tlak je onaj koji je niži od 90 mm Hg (sistolički) ili niži od 60 mm (dijastolički). 

Nizak krvni tlak može biti uzrokovan različitim faktorima. Jako je važno saznati uzrok kako biste mogli pravilno liječiti nizak krvni tlak, piše Mayoclinic

Evo što trebate znati o niskom krvnom tlaku:

Nizak krvni tlak – simptomi

Za neke ljude, problemi s tlakom mogu biti znak nekog drugog problema, pogotovo kada iznenada padne ili je popraćen znakovima i simptomima kao što su: 

 • Vrtoglavica
 • Padanje u nesvijest
 • Zamagljen vid
 • Mučnina 
 • Iscrpljenost
 • Manjak koncentracije

Ekstremno nizak krvni tlak može biti opasan po život. Simptomi su: 

 • Zbunjenost, pogotovo u starijih ljudi
 • Hladna, blijeda i usahla koža
 • Brzo, plitko disanje
 • Slab i brz puls

Koliko nizak može biti krvni tlak? 

Ono što je za vas nizak krvni tlak, može biti normalan tlak za nekog drugog. Liječnici većinom tlak smatraju niskim ako se pojave i drugi simptomi. 

Iznenadan pad krvnog tlaka može biti opasan te dovodi do vrtoglavice i padanja u nesvijest kada mozak ne primi dovoljno krvi. Nagli padovi, uzrokovani nekontroliranim krvarenjem, infekcijama i teškim alergijama, mogu biti opasni po život. 

Nizak tlak uzroci

Nizak krvni tlak – uzroci

Što može uzrokovati nizak krvni tlak?

Trudnoća. Krvne žile se naglo te krvni tlak pada. Ovo je normalna pojava te se tlak vraća u normalu nakon poroda. 

Problemi sa srcem. Neki problemi sa srcem mogu dovesti do problema s krvnim tlakom kada uključuju jako slab rad srca, probleme sa srčanim zaliscima, srčani udar i zatajenje srca. 

Endokrini problemi. Bolesti štitnjače, nizak krvni šećer i, ponekad, dijabetes, mogu dovesti do padanja krvnog tlaka. 

Dehidracija. Kada vaše tijelo izgubi više vode nego ju primi, može doći do vrtoglavice i padanja u nesvijesti. Do dehidracije može dovesti i vrućica, povraćanje, proljev i teška vježba.

Gubitak krvi. Gubitak mnogo krvi kao posljedica ozlijede dovodi do oštrog pada krvnog tlaka. 

Jaka infekcija (septicemija). Kada infekcija uđe u krvotok onda može doći do jako opasnog pada krvnog tlaka te se javlja septički šok. 

Snažna alergija (anafilaksija). Jake i životno opasne alergije uključuju alergije na lijekove, određene namirnice, otrov životinja i lateks. Anafilaksija može dovesti do problema s disanjem, crvenila, svrbeža, oteklog grla i niskog krvnog tlaka. 

Manjak nutrijenata u prehrani. Manjak vitamina B-12 može smanjiti broj crvenih krvnih stanica što dovodi do naglog pada krvnog tlaka. 

Lijekovi koji mogu uzrokovati nizak krvni tlak

Probleme s niskim krvnim tlakom mogu uzrokovati i sljedeći lijekovi:

 • Vodene pilule (diuretici)
 • Alfa i beta blokatori
 • Lijekovi za Parkinsonovu bolest
 • Određene vrste antidepresiva
 • Lijekovi za erektilnu disfunkciju, pogotovo u kombinaciji s lijekovima za srce 

Vrste niskog krvnog tlaka

Liječnici razlikuju nekoliko kategorija niskog krvnog tlaka, ovisno o uzrocima i drugim faktorima. Neke od njih su: 

Nizak krvni tlak zbog ustajanja (ortostatska hipotenzija) je stanje u kojem krvni tlak pada nakon ustajanja u stojeći položaj iz sjedećeg ili ležećeg. Gravitacija uzrokuje nakupljanje krvi u nogama kada ustanete te tijelo inače kompenzira sužavanjem krvnih žila kako bi se krv vratila u mozak. No, kod ljudi s niskim krvnim tlakom se to ne događa što dovodi do vrtoglavica, slabosti, zamagljenog vida, a ponekad i padanja u nesvijest. 

Nizak krvni tlak nakon obroka (postprandijalna hipotenzija) javlja se jedan do dva sata nakon obroka te većinom utječe na starije osobe. 

Krv putuje probavim sustavom nakon što jedete. Većinom tijelo ubrza rad srca i suzi krvne žile kako bi krvni tlak ostao normalan. No ponekad ti mehanizmi ne djeluju te dolazi do vrtoglavice i padova u nesvijest. Više se javlja kod osoba koje imaju visok krvni tlak ili bolesti kao što je Parkinsonova bolest. 

Simptome može smanjiti konzumiranje manjih obroka s malo ugljikohidrata, pijenje više vode i izbjegavanje alkohola. 

Nizak krvni tlak zbog loših moždanih signala (neurološki posredovana hipotenzija) uzrokovana je lošom komunikacijom između srca i mozga. Javlja se kod mladih koji dugo stoje više vremena. 

Nizak krvni tlak zbog oštećenja živčanog sustava (mutipla sistematska atrofija s ortostatskom hipotenzijom) se naziva i Shy-Drager sindrom te ima simptome slične Parkinsonovoj bolesti. Uzrokuje progresivnu štetu autonomnom živčanom sustavu koji kontrolira funkcije kao što su krvni tlak, rad srca, disanje i probava. Povezana je s visokim krvnim tlakom za vrijeme ležanja. 

Rizični faktori

Nizak krvni tlak (hipotenzija) se može dogoditi bilo kome iako određene vrste ovise o godinama i drugim faktorima kao što su: 

Dob. Pad krvnog tlaka zbog ustajanja ili jedenja javlja se kod osoba starijih od 65 godina. Neurološki posredovana hipotenzija utječe najviše na djecu i mlade. 

Lijekovi. Osobe koje uzimaju određene lijekove, kao što su lijekovi za visok krvni tlak, imaju viši rizik od niskog krvnog tlaka. 

Određene bolesti. Parkinsonova bolest, dijabetes i neke bolesti srca mogu dovesti do razvijanja niskog krvnog tlaka. 

Komplikacije

Čak i manji pad krvnog tlaka može dovesti do vrtoglavice, pada u nesvijest i ozljeda prilikom pada. Iznimno nizak krvni tlak može smanjiti dotok kisika u organe zbog čega dolazi do oštećenja srca i mozga. 

Nizak krvni tlak prirodni lijekovi
Foto: Freepik.com

Kako liječiti nizak krvni tlak?

Često je za nizak tlak kriva genetika, a iako ga ne možemo trajno izliječiti, postoje pravila kojih se treba pridržavati kako bismo ga držali pod kontrolom te si barem malo olakšali svakodnevicu.

Kako na prirodan način liječiti nizak krvni tlak? Evo nekoliko nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći!

1. Unosite više tekućine

Nizak krvni tlak se može liječiti unosom više tekućine. Osobe s niskim tlakom trebaju pomno pratiti dnevni unos tekućine jer one povećavaju krvni tlak i sprečavaju dehidraciju.

Preporučljivo je tijekom dana popiti dvije do tri litre vode, a ako žudite za slađim napicima, dobra su zamjena čajevi s niskokaloričnim sladilima. Osobama niskog tlaka često preporučuju kavu, no s njom treba biti oprezan.

2. Naspavajte se

Osobe koje imaju nizak tlak češće se umaraju nego osobe s normalnim krvnim tlakom pa im je potrebno i više odmora i sna.

Preporučljivo je spavati osam sati na dan, a osobe s nižim krvnim tlakom trebale bi prilagoditi količinu sna prema vlastitim potrebama pa je moguće da će nekima biti potrebno i više sati sna. Uz sebe uvijek držite čašu vode kako biste je mogli popiti nakon što se probudite.

3. Jedite češće i manje obroke

Preporučljivo je jesti male, ali učestale obroke bogate vlaknima i vodom. To znači da bi se prehrana trebala sastojati ponajviše od voća i povrća te ribe bogate zasićenim masnim kiselinama.

Ako ste veliki ljubitelj tjestenine ili pizze, bijelo brašno zamijenite integralnim, a kao prilog ili umak tome dodajte puno povrća. Ovakva prehrana lako je probavljiva pa, osim što će doprinijeti održavanju ravnoteže krvnog tlaka, pomoći će i u održavanju težine.

4. Ako želite liječiti nizak krvni tlak, budite tjelesno aktivni

Tjelovježba je dobra za sve, a također može liječiti i nizak krvni tlak. Zahvaljujući njoj, razbuđujemo i ubrzavamo naš organizam. Osobe s niskim krvnim tlakom često se osjećaju melankolično i bez energije, no da bi dobile energiju potrebno je pridržavati se svih navedenih savjeta te, naravno, raditi na dnevnoj rutini vježbanja.

Namirnice za nizak krvni tlak

Nizak krvni tlak ne zahtijeva uvijek medicinski tretman, a sve što je potrebno jest naučiti se nositi s tim stanjem u svakodnevnom životu.

Ako ste među onima koji imaju problema s niskim krvnim tlakom, preporuka je malo češće konzumiranje sljedećih namirnica:

 • čaša crvenog vina nakon obroka,
 • jutarnja kava,
 • češća konzumacija juha i izotoničkih napitaka bogatih elektrolitima,
 • viši unos proteinske hrane te blago povišen unos soli.

Kada se obratiti liječniku?

Ako imate simptome šoka, odmah se obratite se liječniku. Dobro je javiti se liječniku i ako često imate nizak krvni tlak, ali se osjećate sasvim dobro. 

Ako vam se pojave gore navedeni simptomi svakako trebate posjetiti liječnika, makar preventivno, iako neki od navedenih simptoma mogu biti posljedica i nečeg drugog kao što je pretjerana izloženost suncu ili lakša dehidracija. 

Vjerujemo da će vam spomenute informacije i savjeti pomoći ako vas muči nizak krvni tlak.