Mladi luk za zdravlje: Zašto je dobar?

Mladi luk je dobar za zdravlje, a i prava je vitaminska bomba koja jača imunitet i čuva nas od raznih bolesti. Možete ga jesti svježeg ili kao dodatak jelima.

Mladi luk dostupan je tijekom cijele godine iako ga najviše volimo jesti za Uskrs, sa šunkom i jajima. Ima svijetlozelene vrhove, odnosno listove s čvrstom bijelom bazom koja uključuje male izbojke korijena.

Cijeli mladi luk je jestiv, iako biste možda trebali odrezati sitno korijenje. Dio lukovice mladog luka je blagog okusa, u odnosu na zreli luk koji može biti intenzivnijeg okusa.

Mladi luk je bogat vitaminom A, a u jednoj glavici sadrži i oko 20 mikrograma vitamina K i 1,6 miligrama vitamina. Ova oba vitamina su od ključnog značaja za rast, razvoj i održavanje jačine i zdravlja kostiju.

Ako vaša prehrana ne sadrži dovoljne količine ovih vitamina, povećava se vjerojatnost od razvoja osteoporoze i većeg postotka lomljivosti kostiju.

Iako mnogi uglavnom jedu donji dio mladog luka, prava vitaminska bomba su u stvari krije u zelenom dijelu. Zeleni dio mladog luka nikako ne bi trebali bacati jer se u njemu nalaze sastojci odlični za naše zdravlje.

Mladi luk za zdravlje
Foto: Pixabay

Zašto je mladi luk dobar za zdravlje? 

Mladi luk je izvrstan za zdravlje cijelog organizma, u nastavku donosimo nekoliko njegovih ljekovitih svojstava.

1. Mladi luk jača imunitet

Mladi luk obiluje vitaminima i mineralima. Posebice je bogat vitaminima A i C, koji jamče zdravlje cijelog organizma, snaže imunitet te su učinkoviti borci protiv infekcija u tijelu. Vitamin A ključan je i za zdravlje očiju, zarastanje rana, ali i u liječenju nekih crijevnih bolesti.

2. Mladi luk je dobar za zdravlje kostiju i zuba

Ovo povrće zelenih listova sadrži i značajne količine kalcija te vitamina K, koji su prijeko potrebni za održavanje gustoće kostiju i zuba. Vitamin K ključan je i u procesu zgrušnjavanja krvi.

VIDI OVO: Što crveni luk može učiniti za vaše zdravlje? Ovo će vas iznenaditi!

3. Mladi luk snižava visoki tlak i štiti od dijabetesa tipa 2

Mladi luk saveznik je zdravog srca i krvožilnog sustava. Dobar je izvor kalija te biljnog pigmenta kvercetina koji snižava visoki krvni tlak, a sadrži i tvari koje pospješuju cirkulaciju te smanjuju šansu od dobivanja dijabetesa tipa 2.

MLADI LUK vitaminska bomba koja čuva od raznih bolesti
Foto: Pixabay

4. Poboljšava probavu i rad crijeva

Mladi luk, a pogotovo njegovi zeleni dijelovi dobar su izvor prehrambenih vlakana koje poboljšavaju probavu i rad crijeva.

5. Mladi luk pospješuje gubljenje kilograma

U stotinu grama zelenog luka nalazi se svega tridesetak kalorija pa se zato njegova konzumacija preporučuje osobama koje pokušavaju skinuti kilograme ili održati zdravu tjelesnu masu.

6. Mladi luk je dobar za zdravlje srca

Mladi luk čuva srce jer je pun antioksidanata koji štiti stanice od oštećenja izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Uz to, mladi luk drži krvni tlak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Mladi luk snižava loš kolestorol – posebno njegov zeleni dio koji neki ljudi bacaju, a bolje bi bilo da ga pojedu.

7. Mladi luk je dobar u borbi protiv raka

Zeleni luk dio je porodice Allium, zajedno s češnjakom, porilukom i vlascem. Znanstvenici su identificirali određene spojeve u ovom povrću za koje se čini da štite od raka. Studije pokazuju korelaciju između konzumacije ovog povrća i smanjenog rizika od mijeloma, raka želuca, debelog crijeva, te raka pluća i prostate.

Mladi luk – dodatni savjeti

Kako bi se u potpunosti doživio slatkast ili srednje jak ukus mladog luka, glavice trebaju biti čvrste i bijele, a vrhovi svježi i zeleni. Treba ga koristiti odmah ili najduže dva dana od nabavke zbog toga što brzo gubi nutritivne vrijednosti.

Mladi luk jača naše zdravlje, a sve ova navedena ljekovita svojstva su dobar razlog da ga ne jedete samo za Uskrs, nego čitave godine.