Bog zna kada ćemo umrijeti
Foto: Pixabay

Budući da Bog sve zna, čak i broj dlačica na glavi, možemo biti sigurni da On točno zna kada ćemo i gdje umrijeti.

Biblija govori o “knjizi” u Psalmu 139, 16 koja bi mogla biti referenca na Božje znanje:

“Oči tvoje već tada gledahu djela moja, sve već bješe zapisano u knjizi tvojoj: dani su mi određeni dok još ne bješe ni jednoga.”

Bog zna apsolutno sve o nama: Bog zna kada ćemo umrijeti

“Jahve, proničeš me svega i poznaješ, ti znaš kada sjednem i kada ustanem, izdaleka ti već misli moje poznaješ. Hodam li ili ležim, sve ti vidiš, znani su ti svi moji putovi. Riječ mi još nije na jezik došla, a ti, Jahve, sve već znadeš. S leđa i s lica ti me obuhvaćaš, na mene si ruku svoju stavio. Znanje to odveć mi je čudesno, previsoko da bih ga dokučio.” (Psalam 139, 1-6)

Ne postoji nikakva tajna radnja ili misao koja Bogu izmiče. Zna što smo učinili, što radimo i što će biti s nama u budućnosti. Bog zna svaku sekundu našeg života, od trenutka kada smo začeti do djelića sekunde kada naša duša napušta naše tijelo.

Bog upravlja svim stvarima. To se odnosi na davanje, održavanje i oduzimanje života. Na primjer, u Djelima apostolskim 17, 25 piše da “ne poslužuju ga ljudske ruke, kao da bi što trebao, on koji svima daje život, dah i – sve.”

“… koji sve izvodi po odluci svoje volje …” (Efežanima 1, 11)

Je li naša sudbina zapečaćena?

Imamo li nultu kontrolu nad danom i vremenom kada ćemo umrijeti? I da i ne, ovisno o tome kako to gledate.

S Božje točke gledišta, odgovor je “da”, jer On je sveznajući, što znači da točno zna kada, gdje i kako će se što dogoditi. Ništa što možemo učiniti neće promijeniti ono što Bog već zna da će se dogoditi.

Ipak, mi u nekim situacijama odlučujemo hoćemo li duže ili kraće živjeti. Primjerice, osoba koja počini samoubojstvo živjela bi duže da nije počinila samoubojstvo. Ili, ako odlučimo donijeti glupe odluke poput dovođenja u opasne situacije, predoziranja drogama ili jedenja 10 hamburgera na dan, požurujemo vlastitu smrt. Osoba koja umre od raka pluća ili srčanog udara, možda ne bi umrla na isti način ili u isto vrijeme da je ranije donijela drugačije izbore. Dakle, naše vlastite odluke imaju utjecaj na način, vrijeme i mjesto naše smrti.

Kod Boga ne postoji "slučajno"
Foto: Pixabay

Kod Boga ne postoji “slučajno”

Sve stvari odvijaju se prema planu i, budući da Bog zna svu budućnost, može sve uzeti u obzir kada planira na početku. Ne mora čekati da vidi kako će se sve odvijati, prije nego što dovrši svoj plan. Naši životi bili su planirani prije nastanka svijeta.

Iako Bog sve zna, trebamo živjeti svaki dan za Njega i tražiti Njegovu volju. Ako On zna što će se dogoditi (a mi to ne znamo), bilo bi dobro slušati Ga.

De sada, vi što govorite: “Danas ili sutra otići ćemo u taj i taj grad, provesti ondje godinu, trgovati i zaraditi”, a ne znate što će sutra biti. Ta što je vaš život? Dašak ste što se načas pojavi i zatim nestane! Umjesto da govorite: “Htjedne li Gospodin, živjet ćemo i učiniti ovo ili ono”, vi se razmećete svojim hvastanjima! Svako je takvo hvastanje opako. (Jakovljeva 4, 13-16)

Donosite mudre odluke o tome kako ćete živjeti svoj život. Bog možda zna što ćemo odabrati, ali svejedno je na nama da donesemo te izbore. Ne brinite o vremenu i danu vaše smrti. Nije na nama da znamo. Iskreno, da znam kada ću umrijeti, vjerojatno bih bio toliko usredotočen na taj datum da nikad ne bih postigao ništa.

PROČITAJTE JOŠ: