Koji je ključ za djelotvornu molitvu?

Koji je ključ za djelotvornu molitvu?
Foto: Freepik

Ključ za djelotvornu molitvu je znati da se molimo svemogućem Bogu, čija smo djeca postali po zaslugama Njegovog Sina.

Često mislimo na “djelotvornu molitvu” kao molitvu koja vodi do rezultata koje želimo. Ali molitva nije neka formula za postizanje “rezultata”. Umjesto toga, molitva je sredstvo komunikacije s Bogom.

Prije svega, On nam zapovijeda da molimo. Rezultati molitve nisu samo u onim stvarima koje vidimo da Bog čini kao odgovor na molitvu, već i u produbljivanju našeg odnosa s Bogom.

Kako možemo učinkovito moliti?

Za molitveni život važno je znati Boga. Odnos s Bogom dostupan je samo preko Njegovog Sina, Isusa Krista.

“Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni.” (Ivan 14, 6)

Kad smo svoju vjeru stavili u Isusa kao savršenog Božjeg Sina koji je živio životom bez grijeha, umro na križu za naše grijehe te ponovno uskrsnuo i pobijedio grijeh i smrt, oprošteni su nam grijesi (Efežanima 2, 8–10). Bog primjenjuje Kristovu pravednost na nas i postajemo Božja djeca (Ivan 1, 12).

Njega koji ne okusi grijeha Bog za nas grijehom učini da mi budemo pravednost Božja u njemu. (2. Korinćanima 5, 21)

Čitamo u Starom zavjetu da se u židovskom hramu nalazila prostorija koja se zvala Svetinja nad svetinjama. Samo je veliki svećenik mogao ući taj dio i to samo jednom godišnje (na Dan pomirenja).

Hebrejima 9, 1-9 nam kaže da je u hramu zastor odvajao Svetinju nad svetinjama, zemaljsko prebivalište Božje prisutnosti, od ostatka hrama gdje su boravili ljudi. Kad je Isus bio razapet, zastor je rastrgan (Matej 27, 45–54).

Imamo dakle, braćo, slobodan ulaz u Svetinju po krvi Isusovoj – put nov i živ što nam ga On otvori kroz zavjesu, to jest svoje tijelo; imamo i Velikog svećenika nad kućom Božjom. Pristupajmo stoga s istinitim srcem u punini vjere, srdaca škropljenjem očišćenih od zle savjesti i tijela oprana čistom vodom. Čuvajmo nepokolebljivu vjeru nade jer je vjeran Onaj koji dade obećanje. (Hebrejima 10, 19-23)

Kroz Isusa imamo pristup Bogu. Poslanica Hebrejima govori o tome kako hrabro možemo prići Bogu u molitvi i to možemo učiniti jer poznajemo Isusa. Prvi korak djelotvorne molitve je znati da se možemo moliti samo zbog Isusa; pristupamo Bogu na temelju te zasluge.

Molitva je djelotvorna zato što Bog odgovara na nju

Obećao je da će odobriti zahtjeve koji su u skladu s Njegovom voljom.

I ovo je pouzdanje koje imamo u njega: ako što ištemo po volji njegovoj, uslišava nas. I znamo li da nas uslišava u svemu što ištemo, znamo da već imamo što smo od njega iskali. (1. Ivanova 5, 14–15 )

Što više poznajemo Boga i Njegovu Riječ, to ćemo više razumjeti Njegovo srce. Otkrit ćemo da je On svemoćan i sposoban za sve (Luka 1,17). Otkrit ćemo Njegovu duboku ljubav prema ljudima i želju da oni dođu k Njemu (2. Petrova 3, 9). Otkrit ćemo Njegovu ljubomoru koja se javlja prema onima koji Ga ne ljube svim svojim bićem ili im je nešto drugo važnije od Njega (Izlazak 20, 5).

Bog nam daje primjere djelotvorne molitve u Bibliji

Znamo da je Bog moćan. Može zaustaviti gladne lavove da napadaju (Danijel 6), uništiti neprijatelje i spasiti živote (2. Kraljevima 6, 15-19), uzrokovati zemljotrese (Djela 16, 25–26), podizati ljude iz mrtvih (Ivan 11 ; Djela 9, 36–43), i još puno toga. Bog je moćan i poziva nas da se molitvom pridružimo Njegovom djelu.

Bog nam daje i upute o molitvi u svojoj Riječi. Otkrivamo kako je pravednost – to jest slijeđenje Njegovih zapovijedi i uputa – osnova djelotvorne molitve.

Ispovijedajte dakle jedni drugima grijehe i molite jedni za druge da ozdravite! Mnogo može žarka molitva pravednikova. (Jakov 5, 16)

Žrtva opakog mrska je Jahvi, a mila mu je molitva pravednika. (Izreke 15, 8)

Također otkrivamo da u našim molitvama trebamo ustrajati (Luka 18, 1), moliti se s vjerom (Marko 11, 22–24), biti zahvalni (Filipljanima 4, 6), oprostiti drugima (Marko 11, 25), moliti se u Isusovo ime ( Ivan 14, 13–14) i ne griješiti (Izaija 59, 2). Naše molitve trebaju biti usredotočene na Božju slavu, a ne na naš sebični dobitak.

Ištete, a ne primate jer rđavo ištete: da u pohotama svojim potratite. (Jakov 4, 3)

Molitva će produbiti naš odnos s Bogom

Opet, ove smjernice nisu neka “dobitna formula” da potaknemo Boga da nam da ono što želimo. Na primjer, možda ćemo ustrajati u molitvi i Bog još uvijek može reći “ne” našem zahtjevu. Umjesto toga, ove smjernice govore o našem odnosu s Bogom. Ne možemo očekivati ​​da će nam Bog odgovoriti na naše molitve ako odbijemo hoditi Njegovim putevima ili ako Mu ne vjerujemo.

Ako naša srca nisu usklađena s Njegovim, malo je vjerojatno da će se naše molitve uskladiti s Njegovom voljom. Kad se približimo Bogu sa zahvalnim srcima koja vjeruju u Njega i željna su ga slijediti, On može promijeniti naša srca i oblikovati naš karakter. Ostvarenje Njegove volje postaje naša najdublja želja, a naše molitve idu prema tom cilju.

Bog nam govori da se neprekidno molimo i zahvaljujemo (1. Solunjanima 5, 16-18). Oslanjamo se i na Duha Svetoga da nas vodi u molitvi i zagovara za nas (Rimljanima 8: 26–27). Molitva je dio Božjeg oklopa koji nam pomaže da “budemo snažni u Gospodinu” i “budemo sposobni suprotstaviti se đavolskim smicalicama”.

Što se više molimo, više ćemo se htjeti moliti. Upoznat ćemo dublje Boga i vidjeti Njegove vjerne odgovore na našu molitvu. Naša će srca postati više poput Njegovog i naše će molitve biti “djelotvornije”.

PROČITAJTE JOŠ: