4 savjeta kako se boriti kada iskušenje napadne

Kako se boriti kada iskušenje napadne? Što učiniti u situacijama kada smo u kušnji da sagriješimo? Donosimo nekoliko korisnih savjeta!

Chuck Swindoll je pripovijedao priču o čovjeku koji je lovio jelena u lovištu Tehama u Sjevernoj Karolini. Dok se penjao kamenitim kanjonom, podignuo je glavu i vidio da se nešto miče pored njegovog liva. Prije nego što se uspio snaći, zmija čegrtuša je skočila i zamalo ga ugrizla. No napad je išao toliko blizu da su se očnjaci zmije zabili u vratni predio njegovog pulovera. 

Dok se zmija omotavala oko njegovog vrata, on ju je zgrabio točno iza glave. Kombinacija siktanja i čegrtanja ispunila je njegove uši, dok je osjetio kako se topao otrov cijedi njegovim vratom. Pokušao je maknuti očnjake sa svog pulovera, no počeo je padati unatrag.

Koristeći svoju pušku, otpetljao je očnjake, čime je oslobodio zmiju i omogućio njezine neprestane napade prema njegovom licu. Kasnije je objasnio: „Ugušio sam ju. To je bio jedini izlaz“. (”Potraga za osobnošću”, 17, 18)  

Kada se suočavate s iskušenjem, tada ulazite u bitku koja je opasnija od toga da vas čegrtuša pokušava ugristi za lice. Biblija opisuje sotonu ne samo kao zmiju, već kao vrebajućeg lava, koji nas provocira iznutra, vodeći rat protiv naših duša. (Postanak 3, 1-6; 4, 7; 1. Petrova 2, 11; 5, 8) Moramo ugušiti iskušenje do smrti. To je jedini izlaz. 

U nastavku slijede četiri načina kako se boriti kada iskušenje napadne. 

1. Molite se Bogu.

Dok je zao čas iskušenja pao na Isusove učenike, On im je dva puta rekao neka ”mole, kako ne bi upali u iskušenje”. (Luka 22, 40; 46) Isus je znao pritisak s kojim će se oni suočiti, stoga ih je podsjetio na to da je ”Duh zaista voljan, no tijelo je slabo”. (Matej 26, 41) 

Da je Isus rekao svojim učenicima neka mole prije nego što ih iskušenje pogodi, koliko više trebamo moliti mi kada ono dođe? Kada iskušenje zazove, trebamo moliti. Potrebna nam je božanska intervencija kako bi nas izbavila iz otrova provokatora. Ne trebate obrazlagati svoje molitve, samo vapite u vjeri. Biblija nam daje pregršt primjera: 

”Gospodine, spasi me”. (Matej 14, 30) ”Gospodine, pomozi mi”. (Matej 15, 25)  ”Isuse, imaj milosti”. (Luka 17, 13)  ”O Gospodine, molim Te, izbavi moju dušu”. (Psalam 116, 4)  ”Iz dubina Tebi vapim Gospodine! O Gospodine, čuj moj glas”! (Psalam 130, 1-2)  ”Ne dopusti da me zavede iskušenje, nego me izbavi od zla”. (Matej 6, 13)  ”Gospodine, obećao si da neću biti kušan/a iznad svojih sposobnosti i obećao si da ćeš mi dati način kako da pobjegnem. (1. Korinćanima 10, 13) Pokaži mi izlaz”!  ”Vjerujem, pomozi mojoj nevjeri”! (Marko 9, 24) 

Molitva podiže naše oči s dezorijentirajuće ponude grijeha i postavlja ih na Isusa. Kroz molitvu mi se ”odupiremo đavlu” i ”približavamo Bogu”. (Jakovljeva 4, 7-8) 

Kroz molitvu, priznajemo naše žudnje za grijehom i molimo za pomoć kako bismo se mogli oduprijeti. Molimo Boga da nam da snagu kako bismo mogli ugušiti iskušenje, kako nas grijeh ne bi mogao napasti. Kada ste kušani, molite se Bogu. On nam jedini može pomoći i jedini će nam pomoći da ne padnemo. (Psalam 121, 3) 

2. Odmah bježite!

Josip je bio zgodan, što je primijetila žena njegovog gospodara. Kako je požuda gorjela u njezinom srcu, ona mu je ponudila priliku za tajnu ljubavnu aferu. No Josip se odupro. Bio je odan gospodaru i rekao je: „Kako bih mogao počiniti ovu veliku opačinu i grijeh protiv Boga“? No njezini su se pokušaji nastavljali, ”dan za danom”, sve dok ga konačno nije uhvatila u kutu, samoga. Zgrabila je njegovu halju i rekla mu: „Lezi sa mnom“. Umjesto da udovolji njezinoj naredbi, ”Josip ostavi svoju halju u njezinim rukama i pobjegne van iz dvora”. (Postanak 39, 6- 12) 

Josip je pobjegao jer nije imao drugih mogućnosti. Znao je da, sve dok je sam s gospodarevom ženom, nema dovoljno snage za odupiranje iskušenju. Stoga, on je ugušio iskušenje, ne time što je ostao i borio se, već bijegom. Nama je činiti isto. Kada nas iskušenje otjera u kut, nemojte flertovati s iskušenjem; bježite od njega! 

Grijeh nas želi uvjeriti da je sasvim u redu još jedan klik za računalom, još jedna minuta na kauču, još jedan slijed neprimjerenih razgovora. No udovoljeno iskušenje je kao kriptonit našem grješnom tijelu. Što dulje dopuštamo da grijeh prebiva, to naša želja za otporom postaje slabija. 

Iz tog razloga je Pavao rekao Timoteju neka ”bježi od mladenačkih strasti i neka ide za pravednošću”. (2. Timoteju 2, 22) Učinite sve što je potrebno kako biste pobjegli od iskušenja koje vas opsjeda. Isključite računalo. Obrišite aplikaciju. Isključite pametni telefon. Izađite van. Uđite u automobil i vozite. Učinite sve što je potrebno kako biste pobjegli od glasa iskušenja. 

3. Nazovite prijatelja.

Emily se osjetila preplavljenom napadima iskušenja. Budući da je bila sama u svojoj kući za vrijeme vikenda, dobila je mnoštvo prilika za grijeh. No umjesto da se borila sama, nazvala je članicu crkve. Objasnila joj je kako se osjećala i pitala ju je za pomoć. Članica crkve joj je rekla neka uzme svoje stvari i neka dođe kod nje za vrijeme vikenda. Emily se složila i uz pomoć druge članice crkve, izbjegla je sotoninu zamku. 

Ne možete se boriti sami protiv grijeha. Bog nam zapovijeda: „Nego opominjite jedan drugoga svaki dan, dok se danas govori, da koji od vas ne otvrdne prijevarom grijeha“. (Hebrejima 3, 13) Grijeh nas uvjerava da je traženje pomoći pokazatelj slabosti, sramotan čin i da je to nepotrebno. No to je samo još jedna sotonina laž, jer on je ”lažljivac i otac laži”. (Ivan 8, 44) 

Kada iskušenje napadne, nazovite neku osobu od povjerenja i tražite pomoć. Nemojte donositi isprike. Pošaljite poruku ili nazovite tu osobu. Ispričajte toj osobi da vam je potrebna pomoć. Recite nešto poput: ”Želite li se moliti za mene? Slab sam u vezi ove kušnje i trebam vašu pomoć”. 

Grijeh ne može preživjeti u svijetlu. Odvucite iskušenje u svjetlost zajedništva i pitajte druge za pomoć. Ako vas ta osoba koju ste nazvali ne shvati ozbiljno, budite jasniji ili nazovite nekog drugog. Nemojte odustati. Nastavite se boriti, no nemojte se boriti sami. 

4. Razvijte dugoročni plan.

Kada sam bio mlad, tata i ja često bismo odlazili u šetnje u šumu, koja je blizu naše kuće, bez obzira na to što smo znali da u šumi žive otrovne zmije. Za vrijeme naše prve šetnje, naučio me važnu lekciju: kada dođete do srušenog stabla na putu, zakoračite na njega i zakoračite preko njega. Objasnio je da se zmije često odmaraju ispod stabala, stoga ako bismo odmah zakoračili preko stabla, mogli smo uplašiti zmiju i ona nas je mogla ugristi. No ako najprije zakoračimo na stablo pa tek nakon toga preko njega, time bismo si otvorili dovoljno prostora za izbjegavanje napada većine zmija. Danas ne mogu hodati šumom, a da se ne sjetim te lekcije. 

Izbjegavanje napada zmije jednom je dobro. Razvijanje obrasca za izbjegavanje svakog napada je još bolje. Ne možemo, naravno spriječiti provokatora od toga da nas iskušava, no trebamo razviti plan kako se ne približavati ondje gdje on boravi. (Mudre izreke 5, 8) Tijekom godina, razvio sam svjestan plan kako ”ne davati mjesta tijelu”, kako bih mogao čuvati svoj hod s Isusom. (Rimljanima 13, 14) 

Isus nas potiče na to da od nas ”odsiječemo” sve ono što nas može navesti na grijeh protiv Boga. (Matej 5, 28-30) Tijekom godina, postavio sam brojne zaštite koje podsjećaju na bodljikavu žicu, kako bih dodatno otežao djelovanje na temelju grješnih žudnji. Ohrabrujem vas da, u suradnji s bliskom osobom, razvijete sličnu strategiju. Pitanja koja slijede mogu vam pomoći da započnete: 

  • Kako njegujete svoju nadu i užitak u Isusu? 
  • Kojim grijesima koji kradu radost ste najviše skloni? 
  • Da vas sotona kuša, kako bi to činio? 
  • Ako želite pristupiti grijehu, kako biste to učinili? 
  • Kako možete onemogućiti svoje elektronske uređaje na način da vam pristup grijehu bude dodatno onemogućen? 
  • Postoje li neke pretplate koje trebate otkazati? Telefonski brojevi koje trebate obrisati? 
  • Postoje li neke pretplate za postavljanje odgovornosti koje trebate postaviti? 
  • Kada ste najviše skloni biti kušani? Kako se možete pripremiti za takva razdoblja? 
  • Koje ste dijelove Biblije upamtili ili označili, kojima možete brzo pristupiti u vremenima iskušenja? 
  • Kojim lažima ste najviše skloni vjerovati, koji vam biblijski stihovi mogu pomoći u borbi protiv njih? 
  • Kome redovito priznajete svoje grijehe? Koga zovete kada se osjećate kušano? 

Nema žaljenja 

Bog rijetko kada ulazi u naše živote na način da odmah odustajemo od nekog grijeha koji je duboko ukorijenjen. No kako se borimo protiv grijeha i kako hodamo s Bogom, On mijenja ono što nam se sviđa. Počinjemo voljeti ono što Bog voli i mrziti ono što Bog mrzi. Naše pouzdanje u našu vlastitu snagu volje blijedi, a naše žarište nade postaje Isus, koji je i sam bio kušan i koji se odupro na sve načine na koje mi nismo. (Hebrejima 4, 15) 

Nećete požaliti ako se budete oduprli grijehu. Požalit ćete ako se predate. Ugušite požudu tako što ćete pronaći utočite u Isusu i sredstvima milosti koje On daje: molitvu Bogu, bijegu od prizora, pozivu bliske osobe, stvaranje plana. Kako se budete počeli boriti, prisjetite se da će sve ono što grijeh obećava, samo ukrasti vašu radost u Gospodinu. 

Autor: Garrett Kell; Prijevod: Ivan H.; Izvor: DesiringGod.org

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!