Što Biblija kaže o sebičnosti?

Sebičnost je stavljanje vlastitih interesa iznad interesa drugih. To je, dakle, stav koji se temelji na egocentričnosti. Što Biblija kaže o sebičnosti?

Sebičnost nas privlači da nađemo utjehu u laskanju sebi i ispunjavanju vlastitih prohtjeva i da zanemarimo ono što Bog očekuje od nas.

Što Biblija kaže o sebičnosti?

Biblija nam zapovijeda da “ne činimo ništa iz sebičnosti ili isprazne umišljenosti, nego u poniznosti smatrajte jedni druge višima od sebe; ne starajte se samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih” (Filipljanima 2, 3-4).

Zanimljivo je primijetiti u ovim stihovima da Pavao uspoređuje sebičnost s “umišljenošću” — izrazom koji bi se mogao prevesti kao “taština” ili “arogancija”. Odnosi se na pretjerano visoko mišljenje o sebi. Sebičnost je, dakle, slična narcizmu.

Sebičnost je jedno od “djela tijela” prema Galaćanima 5,20. To vodi do “nereda i svakog zlog djela” (Jakovljeva 3, 1 ). Sebičnost je kriva što su Izraelci od Boga tražili “jela svojoj pohlepnosti” (Psalam 78, 18). Sebičnost je uzrokovala da bogati mladić okrene leđa Isusu (Matej 19, 21-22), jer nije vidio koliko je značilo biti pozvan na učeništvo od strane Isusa Krista zbog svoga sebičnog srca. Sebičnost uništava prijateljstva (Izreke 18, 1), ometa molitvu (Jakovljeva 4, 3) i proizvod je zemaljske mudrosti (Jakovljeva 3, 13-14).

Suprotnost sebičnosti se nalazi u Filipljanima 2, 2: “složni budite, istu ljubav njegujte, jednodušni, jedne misli budite”.

Kako se boriti protiv sebičnosti?
Foto: Unsplash

Kako se boriti protiv sebičnosti?

A govoraše svima: “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom.” (Luka 9, 23)

Isus ovdje kaže da trebamo svakodnevno uzeti svoj križ (umirati svojim grešnim sklonostima u svim situacijama). Ne jednom ili dvaput, ne ponekad, ne kada osjetim da je “red”, nego stalno. Ovo je način na koji je On živio svoj život svaki dan, a tako mi trebamo živjeti svoje živote. Kada predamo svoj život Bogu – svoja vlastita mišljenja, želje, grešne sklonosti u našem tijelu – dobivamo pravi život ovdje na zemlji.

“Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti.” (Luka 9, 24)

Borba protiv sebičnosti zahtijeva istinsku poniznost. Biti ponizan znači imati istinsku perspektivu o sebi u odnosu na Boga – “ne precjenjujte se više no što se treba cijeniti, nego cijenite se razumno, kako je već komu Bog odmjerio mjeru vjere” (Rimljanima 12, 3).

Potrebna je i molitva i ljubav prema Bibliji. Poput psalmiste bismo trebali reći: “Prikloni mi srce propisima svojim, a ne k pohlepi!” (Psalam 119, 36).

Još jedan siguran lijek za sebičnost je znati gdje je naše blago. Iskreni vjernik ne pati za stvarima ovoga svijeta jer skuplja “blago na nebu” (Matej 6, 19-21). On zna da je “blaženije davati nego primati” (Djela 20, 3) i živi u skladu s istinom da “Bog ljubi veselog darivatelja” (2. Korinćanima 9, 7).

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!