Bog je dobar čak i kad griješimo

Bog je dobar i kad griješimo. Iako će nas ponekad disciplinirati kako bi mijenjao naš karakter, često nam oprašta grijehe bez da nas kazni.

Jeste li ikad razmišljali o ovome: Bog je još uvijek dobar prema meni kad griješim.

Grijeh je ušao u ljudski rod otkad su Adam i Eva jeli zabranjen plod. Dakle, grijeh otada prebiva u tijelu. Ali čak i kad podlegnemo želji svoga tijela, Bog nam je i dalje milostiv.

Bog je dobar i kad griješimo

Hvala Bogu što nije poput nas ljudi. Da je sličan nama, danas ne bismo bili ovdje. Toliko smo skloni držati se ljutnje i tražiti osvetu da bismo, kad bi nas netko uvrijedio, željeli da ta osoba bude izbrisana s lica zemlje. Međutim, hvala Bogu što nije poput nas.

Bog je vrlo strpljiv sa svakim od nas i uvijek nam pokušava pomoći kad padnemo. Naši ga grijesi ne sprečavaju da bude dobar prema nama.

Pogledajmo Davida. David je bio Božji čovjek. Međutim, također je počinio više grijeha. Što je Bog učinio? Bog je i dalje volio Davida. Je li Bog kaznio Davida? Naravno, ali Njegova disciplina bila je pravedna i s ljubavlju. Bog disciplinira svoju djecu kad zalutaju, kao što bi to učinio svaki roditelj koji voli svoje dijete.

Jer koga Gospodin ljubi, onoga i stegom odgaja, šiba sina koga voli. (Hebrejima 12, 6)

Bog je mogao lako okončati Davidov život, ali umjesto toga, pomogao je Davidu da se digne, držao ga je za ruke i vodio kroz život.

Tu Božju dobrotu ne vidimo samo u Davidovu životu. Pogledajte svoj život. Koliko ste puta sagriješili, ali Bog vas je blagoslovio? Koliko ste puta išli spavati bez pokajanja za svoje grijehe i probudili se da biste ugledali novi dan? Božja je milost nova svako jutro (Tužaljke 3, 23).

Ovo nije opravdanje za grijeh! Samo zato što Bog može oprati bilo koji grijeh ili samo zato što je još uvijek dobar prema nama, ne daje nam razlog da nastavimo raditi sve što mi (tijelo) želimo i onda očekivati da sve bude u redu. Jedan od dokaza da ste novo stvorenje u Kristu jest da više nećete živjeti u pobuni i željet ćete ugoditi Bogu načinom na koji živite.

Bog je dovoljno dobar i da kazni svoju djecu
Foto: Pexels

Bog je dovoljno dobar i da kazni svoju djecu

Najveći aspekt Njegove dobrote je taj što je još uvijek želio spasiti čovječanstvo, čak i kad je ono bilo iskvareno. “Njegov narod” žrtvovao je janjad kako bi se njihovi grijesi mogli oprati. Ova su janjad bila čista: nisu imala mane. To je pokazalo savršenstvo: oproštenje su dobili savršenstvom janjetine.

Iako su Izraelci žrtvovali janjad, oni su i dalje neprestano griješili i nisu bili jedina nacija na Zemlji, već jedina nacija koja je bila Božja. Znači da je grijeh prekrivao Zemljinu površinu.

Ali što je Bog učinio? Pogledao je prema Isusu, Sinu jedincu i vidio njegovo savršenstvo. Čovječanstvo se nikako nije moglo spasiti i zato je izabrao savršenstvo: Isusa, koji će biti žrtvovan za grijehe ne jedne osobe, ne Izraelaca, već čovječanstva.

Bog je u stanju oprati svaki grijeh. Izaija 1, 18 kaže: “Budu l’ vam grijesi kao grimiz, pobijeljet će poput snijega; kao purpur budu li crveni, postat će kao vuna.”

Ali On je u stanju i pravedno nas kazniti kako bismo na kraju mogli biti zauvijek sretni. Mnogi ne vole temu o Božjem kažnjavanju, ali za Boga je bolje da se čovjek spasi, nego da vječno pati. Veliki blagoslov je osjećaj krivnje nakon što ste učinili zlo – to će dovesti do pokajanja. Vaša kazna može biti blagoslov – Bog može nešto oduzeti samo da biste na kraju bili spašeni.

Bog se prema nama ne ponaša onako kako zaslužujemo, niti nas prestaje koristiti na temelju naših grešaka. Čitav svijet griješi, ali On nas i dalje blagoslivlja sve (čitav planet), iako ne na isti način. Poseban blagoslov oproštenja grijeha uživaju samo Njegova djeca.

PROČITAJTE JOŠ: