Bog ne želi da budete zabrinuti

Bog ne želi da budete zabrinuti
Foto: Unsplash

Krvni tlak raste, srce brže kuca, dlanovi se pojačano znoje … Zabrinutost stavlja naše tijelo u izvanredno stanje.

“Tko od vas može svojim brigama produljiti svoj život i za samo jedan pedalj?” (Matej 6, 27)

Zabrinutošću ne možemo postići ništa u svom životu. Možemo čak i skratiti život. Kad se brinemo o nečemu, prolazimo kroz isto fiziološko stanje kao da se događaj zapravo događa. Naš mozak zna razliku između stvarnog i onoga što zamišljamo, ali naš živčani sustav to ne čini. Zabrinutost stavlja naša tijela u izvanredno stanje – borbu ili bijeg.

Naš krvni tlak raste. Srce nam brže kuca. Naši se dlanovi počinju znojiti. Naši želuci proizvode dodatnu kiselinu da bi probavili ono što je u njima. Nije čudo da zabrinutosti završavaju čirevima. Tijelo ne zna razliku između stvarne nužde i zamišljene situacije.

Naši su životi u Božjoj ruci

Duljinu našeg života određuje sam Bog (Job 14, 5). Ne možemo tome ništa dodati. Bog je u kontroli. Mi nismo. I što da radimo kad nas preplavi briga?

Biblija kaže: “Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu.” (Filipljanima 4, 6-7)

Budući da je Bog u kontroli, zaista nema razloga za nešto brinuti. Ali, kad se osjećamo anksiozno, to znači da se brinemo o stvarima koje su u budućnosti i izvan naših ruku. Kad se svjetlo upozorenja pojavi na nadzornoj ploči naših duša, moramo poduzeti sljedeći korak.

Prepustite svoje brige Bogu u molitvi

Ako smo još uvijek zabrinuti nakon što smo se molili, dajte to Bogu opet i opet. Molite opet!

Bog zna rješenje svakog našeg problema. Bog zna kako ćemo se osjećati kada se naš trenutni problem riješi, ali prije nego što se problem riješi, Bog nam daje nešto što ne zaslužujemo. Daje nam mir, iako je rješenje još u tijeku.

Za što se danas brinete?

Zaustavite se i prepustite situaciju Bogu. Čak i ako je vaša molitva “Bože, ne znam što da radim. Molim te, preuzmi to i pomozi mi”, On će vam pomoći.

Zatim, kad se ponovno počnete brinuti o tome (i možda biste), stanite i molite se ponovno. Ako se svjetlo upozorenja ponovno upali, stanite i molite se ponovno.

Stavite svoje brige u Njegove moćne ruke i On će vam zauzvrat dati svoj mir.

PROČITAJTE JOŠ: