Đumbir potiče mršavljenje! Njegova se svojstva najviše ističu u kombinaciji s drugim namirnicama kao što su limun, jabučni ocat i slično. 

Đumbir je biljka koju se uzgaja zbog korijena. Korijen đumbira koristi se u kulinarstvu i pripremi slastica. Đumbir ima neka medicinska svojstva te tako može smanjiti upalu, potaknuti probavu i smanjiti vam apetit. Zbog toga je dobar i za gubitak kilograma. 

Đumbir u kombinaciji sa zdravom prehranom može dovesti do jako dobrih rezultata ako želite smanjiti višak kilograma, piše Healthline

Kako đumbir potiče mršavljenje?

Đumbir sadrži spojeve gingerole i šogaole. Ti spojevi tada stimuliraju biološke aktivnosti u tijelu kada u njega unesete đumbir. 

Istraživanje daje naznačiti da pretilost dovodi do manjka kisika i upala u tijelu. 

Đumbir je snažan antioksidant koji pomaže kontrolirati slobodne radikale koji štete tijelu, a ujedno može smanjiti upale. 

Na ovaj način ne smanjuje vašu težinu direktno, nego čisti i smiruje vaše tijelo kako biste mogli, uz pravilnu prehranu, početi mršavjeti. 

No, neka istraživanja pokazuju da đumbir potiče mršavljenje na direktan način. Naime, muškarci koji su konzumirali đumbir su bili manje gladni. Gingeroli u đumbiru pomažu pri topljenju masti tako što stimuliraju tijelo i pomažu pri bržem probavljanju hrane te ujedno stabiliziraju šećer u krvi. Zbog toga je đumbir odličan za borbu protiv pretilosti. 

Đumbir i limun za mršavljenje

Ako u vaše tijelo unesete kombinaciju đumbira i limuna, zadat ćete dvostruki udarac mastima. Limunov sok vas čini sitijima, a ujedno sadrži i mnogo vitamina C te je odličan u kombinaciji s đumbirom. 

Možete jednostavno iscijediti sok limuna u čaj od đumbira te tako unijeti više tekućine u tijelo, zbog čega ćete se dulje osjećati sitima. 

Pijenje kombinacije limuna i đumbira da ili tri puta na dan može maksimizirati hidrataciju tijela i smanjiti vaš apetit. 

Đumbir i jabučni ocat za mršavljenje

Jabučni ocat je snažan probiotik te je odličan u kombinaciji sa đumbirom. Ne samo da ćete gubiti na težini, nego će vam se poboljšati cjelokupna probava. 

Đumbir i jabučni ocat tako možete samljeti i popiti. Možete i napraviti čaj od đumbira i dodati malo jabučnog octa kada se čaj ohladi. Tom finom napitku možete dodati i malo limuna ili meda. Kako biste dobili samo najbolje za vaše tijelo, pijte tu mješavinu čaja i octa u jutro na prazan želudac. 

Đumbir mršavljenje 2
Foto: Pexels

Đumbir i zeleni čaj za mršavljenje

Zeleni čaj je i sam po sebi odličan za mršavljenje jer ubrzava metabolizam. U kombinaciji s đumbirom čini jako snažno sredstvo za uklanjanje kilograma. Đumbir možete samljeti i dodati ga zelenom čaju. Možete i napraviti miješani čaj od đumbira i zelenog čaja. 

Kako biste maksimizirali učinak ovih namirnica, čaj pijte 2 puta na dan. Budite oprezni jer zeleni čaj sadrži kofein. 

Sok od đumbira za mršavljenje

Možete piti sok od đumbira kako biste iskoristili sva njegova svojstva. Ujedno ga možete kombinirati s raznim drugim dodacima i napitcima kao što su med, limun i voda. 

Sok od đumbira lako je napraviti uz dodatak limuna, meda ili agave. Sameljite đumbir zajedno sa jednom čašom vode i procijedite ga. Dodajte limun, med ili koji drugi dodatak i uživajte. Taj napitak konzumirajte dva puta na dan. 

Prah đumbira za gubljenje kilograma

Sušeni i mljeveni đumbir sadrži više šogaola od svježeg đumbira. Šogaoli su korisni u borbi protiv raka i upala. 

Sušeni đumbir možete konzumirati u obliku kapsula ili ga možete pomiješati s vodom. Ujedno ga možete dodati raznim namirnicama. 

No, nikako ga nemojte jesti iz žlice jer vam se probava može poremetiti. 

Druga svojstva đumbira

Đumbir je odličan i za: 

  • Regulaciju kortizola (hormona stresa) 
  • Učestalija kretanja crijeva
  • Povećanje energije
  • Smanjenje rizika od srčanih bolesti
  • Poboljšanje pamćenja i moždanih funkcija
  • Poboljšani imunološki sustav

Upozorenja

Ako ste trudni ili pijete lijekove za prorjeđivanje krvi, konzultirajte se s liječnikom prije konzumiranja đumbira. 

Đumbir ponekad može dovesti do zatvora te ga ne trebaju konzumirati osobe koje imaju problema sa žući. 

Gdje nabaviti đumbir i njegove nusproizvode?

Đumbir je lako naći u svakoj većoj trgovini hranom bilo u prahu ili kao svježi korijen. 

Ako kupujete kapsule, idite u ljekarnu ili prodavaonicu koja prodaje samo provjerene lijekove i pripravke. 

Na internetu naručujte kapsule đumbira samo ako potpuno vjerujete izvoru. 

Zaključak

Đumbir ima velik potencijal za pomoć pri mršavljenju. Ujedno smanjuje upale, stabilizira šećer u krvi te je snažan antioksidant. Odlična je pomoć za prelazak na zdrav život kada ga se kombinira sa zdravom prehranom. 

No, on ne stoji sam. Njegova se svojstva najviše ističu u kombinaciji s drugim namirnicama kao što su limun, jabučni ocat i slično. 

Ako imate problema s težinom, prvo se posavjetujte s liječnikom i iznesite mu svoj plan mršavljenja.

PROČITAJTE JOŠ: