Foto: Pixabay

Đumbir se uspješno bori protiv nekih vrsta raka zbog jedinstvenog kemijskog spoja u njemu, dokazala su istraživanja znanstvenika.

Đumbir je fantastična namirnica koja se ne koristi samo u prehrani i kao začin, nego i u tretiranju mučnine i želučanih problema.

Ipak, još fascinantniji podaci dolaze kroz rezultate nove studije koja pokazuje kako je ova gomoljasta biljka izuzetno uspješna u tretiranju različitih vrsta raka.

Đumbir se uspješno bori protiv tumora prostate i raka dojke

Istraživanja na miševima su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Georgia State, a ona je pokazala kako je esktrakt đumbira u stanju smanjiti veličinu tumora prostate za čak 56 posto.

PROČITAJTE: 5 zdravstvenih tegoba koje liječi đumbir

Pored toga, pokazalo se kako đumbir smanjuje upalu u organizmu i tijelo opskrbljuje antioksidansima.

Još jedno istraživanje koje je provela neprofitna organizacija PLoS pokazalo je kako đumbir igra ključnu ulogu u tretiranju raka dojke i matičnih stanica raka, za koje je poznato kako ih je iznimno teško ubiti, piše Klix.


Kad se korijen đumbira suši ili kuha, u njemu nastaje ljekoviti organski spoj

“Matične stanice imaju sposobnost regeneracije i samoobnavljanja, prolaze kroz različite promjene i mutacije, pa su tako otporne na konvencionalno liječenje poput kemoterapije, a često su sposobne da se dijele i formiraju nove kolonije raka. Jedini način da se tretira tumor jeste da se unište matične stanice u njemu”, podaci su sa stranice Health Nut News.

Kad se korijen (đumbir) suši ili kuha (jedan od najčešćih načina pripreme đumbira), u njemu nastaje organski spoj šogaol. Fascinantan je način na koji se ovaj kemijski spoj bori protiv matičnih stanica raka.

Naposlijetku, kad se usporedi s lijekovima protiv kancera poput Taxola, pokazalo se kako šogaol ubija više stanica raka i tumora, a istraživači navode kako je ovaj spoj čak 10.000 puta jače od lijeka Taxol u ubijanju stanica raka, zaustavljanju formiranja novih tumora i očuvanja zdravih stanica u životu.