Djevojko! Zapovijedam ti, ustani!

Evanđelje dana za utorak, 30. siječnja 2024. godine: Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! (Marko 5, 21-43)

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Kad se Isus lađom ponovno prebacio prijeko, zgrnu se k njemu silan svijet. Stajao je uz more. I dođe, gle, jedan od nadstojnika sinagoge, imenom Jair. Ugledavši ga, padne mu pred noge pa ga usrdno mol jaše: »Kćerkica mi je na umoru! Dođi, stavi ruke na nju da ozdravi i ostane u životu!« I pođe s njima. A za njim je išao silan svijet i pritiskao ga.

A neka je žena dvanaest godina bolovala od krvarenja, mnogo pretrpjela od pustih liječnika, razdala sve svoje i ništa nije koristilo; štoviše, bivalo joj je sve gore. Čuvši za Isusa, priđe mu među mnoštvom odostraga i dotaknu se njegove haljine. Mislila je: »Dotaknem li se samo njegovih haljina, bit ću spašena.« I odmah prestane njezino krvarenje te osjeti u tijelu da je ozdravila od zla.
Isus odmah u sebi osjeti da je iz njega izišla sila pa se okrenu usred mnoštva i reče: »Tko se to dotaknu mojih haljina?« A učenici mu rekoše: »Ta vidiš kako te mnoštvo odasvud pritišće i još pitaš: ‘Tko me se to dotaknu?’« A on zaokruži pogledom da vidi onu koja to učini.

Žena, sva u strahu i trepetu, svjesna onoga što joj se dogodilo, pristupi i baci se preda nj pa mu kaza sve po istini. On joj reče: »Kćeri, vjera te tvoja spasila! Pođi u miru i budi zdrava od svojega zla!«

Dok je Isus još govorio, eto nadstojnikovih s porukom: »Kći ti je umrla. Čemu dalje mučiti učitelja?« Isus je čuo taj razgovor pa će nadstojniku: »Ne boj se! Samo vjeruj!« I ne dopusti da ga itko drugi prati osim Petra i Jakova i Ivana, brata Jakovljeva. I dođe u kuću nadstojnikovu. Ugleda buku i one koji plakahu i naricahu u sav glas. Uđe i kaže im: »Što hučite i plačete? Dijete nije umrlo, nego spava.« A oni mu se podsmijehivahu.

No on ih sve izbaci, uzme sa sobom djetetova oca i majku i svoje pratioce pa uđe onamo gdje bijaše dijete. Primi dijete za ruku govoreći: »Talita, kum!« što znači: »Djevojko! Zapovijedam ti, ustani!« I djevojka odmah usta i poče hodati. Bijaše joj dvanaest godina. I u tren ostadoše zapanjeni, u čudu veliku. On ini dobro poprijeti neka toga nitko ne dozna; i reče da djevojci dadnu jesti. (Marko 5, 21-43)

Evanđelje dana – komentar

Isus se našao usred silna mnoštva. Dotrčao mu je Jair, jedan od nadstojnika sinagoge. Njegova je kćer umirala. Isus je pristao poći s njim i staviti ruke na nju da ozdravi.

Jedna je uznemirena žena presrela Isusa na putu Jairovoj kući. Ta je žena dvanaest godina bolovala od kroničnog krvarenja. Iako su liječnici koristili drastične oblike liječenja i iscrpili njezina sredstva, nisu joj mogli pomoći. Kad je gotovo izgubila svu nadu u oporavak, netko joj je rekao za Isusa. Probijajući se kroz svjetinu, dotaknu rub njegove halje. Krvarenje je odmah prestalo i osjećala se posve zdravom.

Gospodin je postavio pitanje: “Tko mi se dotaknu halja?” Naime, nije htio da ona ostane bez blagoslova javnog priznavanja svog Spasitelja. Žena mu pristupi, preplašena i dršćući, pade pred nj i prvi put javno ispovijedi da vjeruje u Isusa. On zatim izreče riječi sigurnosti njezinoj duši. Te riječi nisu samo potvrdile njezino tjelesno ozdravljenje, nego su nesumnjivo uključivale i velik blagoslov spasenja duše.

Dotad su pristigli glasnici s viješću da je Jairova kći umrla. Nije bilo potrebno dovoditi Učitelja, no Isus je milostivo razuvjerio Jaira i potom poveo k njegovoj kući Petra, Jakova i Ivana. Kad je Isus sve prisutne u Jairovu domu uvjerio da dijete nije umrlo nego spava, njihove su se suze podsmijeh. Zatim povede najbližu obitelj k nepokretnu djetetu i primivši je za ruke reče na aramejskom: “Djevojko! Zapovijedam ti, ustani!” U taj tren dvanaestogodišnja djevojčica ustane i poče hodati, a rođaci su ostali zapanjeni i van sebe od goleme radosti. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, tijekom Tvoje zemaljske službe mnogi su doživjeli blagoslov u duši i tijelu. Dokazao si da imaš vlast i nad smrću. Liječio si i podizao iz mrtvih, ali, ono najvažnije, i danas si spreman dati vječni život svakome tko se pokaje i povjeruje u Tebe kao Spasitelja grešnika. Neka se još mnogi izgubljeni okrenu Tebi i spase od vječne smrti. Amen!

NAJNOVIJE!