NaslovnicaEvanđelje danaI drugim gradovima treba da navješćujem evanđelje jer za to sam poslan

I drugim gradovima treba da navješćujem evanđelje jer za to sam poslan

Evanđelje dana za srijedu, 6. rujna 2023. godine: I drugim gradovima treba da navješćujem evanđelje jer za to sam poslan. (Luka 4, 38-44)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Usta Isus iz sinagoge i uđe u kuću Šimunovu. A Šimunovu je punicu mučila velika ognjica. I zamole ga za nju. On se nadvi nad nju, zaprijeti ognjici i ona je pusti. I odmah ustade i posluživaše im.
O zalazu sunca svi koji su imali bolesnike od raznih bolesti dovedoše ih k njemu. A on bi na svakoga od njih stavljao ruke i ozdravljao ih. A iz mnogih su izlazili i zlodusi vičući: »Ti si Sin Božji!« On im se prijetio i nije im dao govoriti jer su znali da je on Krist.
Kad osvanu dan, iziđe i pođe na samotno mjesto. I mnoštvo ga tražilo. Dođoše k njemu i zadržavahu ga da ne ode od njih. A on im reče: »I drugim gradovima treba da navješćujem evanđelje o kraljevstvu Božjem. Jer za to sam poslan.« I naučavaše po sinagogama judejskim. (Luka 4, 38-44)

Evanđelje dana – komentar

Nakon što je propovijedao u sinagogi i istjerao demona (4, 33-35), Isus je ušao u Šimunovu kuću. Ovo je prvi put da se Šimun — koji će kasnije postati poznat kao Petar — spominje u Lukinoj knjizi. Kad su stigli, saznali su da je njegova punica bolesna od visoke temperature. Šimun je bio oženjen i imao je ženu.

PROČITAJTE: Što su ključevi kraljevstva nebeskoga koje je Isus dao Petru?

Kao odgovor na molbu, Isus je stao nad njom i zaprijetio ognjici, te ju je ostavila. Nije bila potrebna nikakva ceremonija ili obred. Isus je jednostavno rekao da nestane, i to se i dogodilo. Luka namjerava pokazati da Isus ima moć nad svim područjima života koja uzrokuju probleme ljudima.

Pred kraj subotnjeg dana, dok je sunce već zalazilo, Isus izađe iz Šimunove kuće da izliječi sve koji su bili bolesni od raznih bolesti. Nema pritužbi na Isusovo iscjeljivanje subotom, iako će to kasnije postati problem jer vjerski vođe traže Isusu neku grešku. Na ovu subotu, On nije iscijelio samo nekolicinu odabranih, već je položio ruke na svakoga od njih i iscijelio ih.

Isus nije liječio samo bolesne, nego su i demoni izlazili iz mnogih. Kao što je Isus rekao, mnogi su pokušali objaviti tko je On, govoreći: “Ti si Krist, Sin Božji!” Ovo je vrlo slično onome što je rekao demon u 4, 34. Demoni su namjeravali proglasiti Isusa Mesijom. Nisu Ga nužno proglašavali Bogom, već jednostavno Božjim Pomazanikom.

Čini se da je Isus proveo veći dio noći liječeći bolesne i istjerujući demone, jer tekst kaže da je, kad je svanuo dan, otišao na samotno mjesto. Povukao se od mnoštva kako bi molio. Unatoč tome, mnoštvo Ga je tražilo i dolazilo k Njemu, pokušavajući Ga spriječiti da ode od njih. Isus je razumio da nije došao zbog odabrane skupine ljudi na odabranom geografskom području, te im je stoga rekao: “I drugim gradovima treba da navješćujem evanđelje o kraljevstvu Božjem. Jer za to sam poslan.”

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, vjerujem da si živ. Ti si Uskrsnuće i Život. Poznaješ me od vječnosti i znao si kada ću Ti predati svoj život. Neka me Tvoj Duh uvodi u istine Tvoje Riječi i pomogne da budem njezin izvršitelj. Veliki je blagoslov što imaš vlast nad svime u mome životu. Hvala Ti, amen!