Duh Sveti poučit će vas u taj čas što valja reći

Evanđelje dana za subotu, 21. listopada 2023. godine: Duh Sveti poučit će vas u taj čas što valja reći. (Luka 12, 8-12)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Tko se god prizna mojim pred ljudima, i Sin Čovječji priznat će se njegovim pred anđelima Božjim. A tko mene zaniječe pred ljudima, bit će zanijekan pred anđelima Božjim.«
»I tko god rekne riječ na Sina Čovječjega, oprostit će mu se. Ali tko pohuli protiv Duha Svetoga, neće mu se oprostiti.«
»Nadalje, kad vas budu dovodili pred sinagoge i poglavarstva i vlasti, ne budite zabrinuti kako ćete se ili čime braniti, što li reći! Ta Duh Sveti poučit će vas u taj čas što valja reći.« (Luka 12, 8-12)

Evanđelje dana – komentar

Koji je neoprostivi grijeh na koji nas Isus upozorava da ga izbjegavamo? Isus zna da će njegovi učenici biti ispitivani i uvjerava ih da će im Duh Sveti dati ono što im je potrebno u vrijeme nevolje. Upozorava ih, međutim, da je moguće prezreti Božju milost i pasti u otpad (odustati od vjere) zbog kukavičluka ili nevjere.

Isus također govori protiv hule na Duha Svetoga. Što je blasfemija i zašto je za osudu? Bogohuljenje se sastoji od govora protiv Boga, iznutra ili izvana, riječi mržnje, prijekora ili prkosa. Hula na Duha Svetoga je neoprostiv grijeh. Isus je o ovom grijehu progovorio odmah nakon što su pismoznanci i farizeji njegova čuda pripisali đavlu, a ne Bogu. Grijeh može biti neoprostiv samo ako je pokajanje nemoguće. Ako netko opetovano zatvori oči pred Bogom i začepi uši za Njegovu Riječ i poziv da se obrati, dolazi do točke u kojoj više ne može prepoznati Boga. Iako Božjem milosrđu nema granica, onaj tko odbija prihvatiti njegovo milosrđe pokajanjem, odbija oproštenje svojih grijeha i spasenje koje nudi Duh Sveti. Bog daje milost i pomoć svima koji ga ponizno zazivaju. Odustajanje od Boga i odbijanje odvraćanja od grijeha proizlazi iz oholosti i gubitka nade u Boga. Što je temelj naše nade i pouzdanja u Boga? Isusova smrt na križu nam je priskrbila naše spasenje i posinjenje kao djece Božje.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, Ti si moj Gospodin i Spasitelj. Pomozi da Ti vjerujem u svakom trenutku i oslanjam se na Tvoju milost u kušnjama. Neka vatra tvoga Duha Svetoga gori u mom srcu i neka me ispuni ljubavlju prema Tebi i bližnjima. Učini me korisnim za Tvoje kraljevstvo. Amen!

NAJNOVIJE!