Isus pristupi, uze kruh i dade im, a tako i ribu

Evanđelje dana za nedjelju, 1. svibnja 2022. godine: Isus pristupi, uze kruh i dade im, a tako i ribu (Ivan 21, 1-19)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Isus se ponovno očitova učenicima na Tiberijadskome moru. Očitova se ovako: Bijahu zajedno Šimun Petar, Toma zvani Blizanac, Natanael iz Kane Galilejske, zatim Zebedejevi i još druga dva njegova učenika. Kaže im Šimun Petar: »Idem ribariti.« Rekoše: »Idemo i mi s tobom.« Izađoše i uđoše u lađu, ali te noći ne uloviše ništa.

Kad je već svanulo, stade Isus na kraju, ali učenici nisu znali da je to Isus. Kaže im Isus: »Dječice, imate li što za prismok?« Odgovoriše mu: »Nemamo«. A on im reče: »Bacite mrežu na desnu stranu lađe i naći ćete.« Baciše oni i više je ne mogoše izvući od mnoštva ribe. Tada onaj učenik kojega je Isus ljubio kaže Petru: »Gospodin je!« Kad je Šimun Petar čuo da je to Gospodin, pripaše si gornju haljinu, jer bijaše gol, te se baci u more. Ostali učenici dođoše s lađicom vukući mrežu s ribom jer ne bijahu daleko od kraja, samo kojih dvjesta lakata.
Kad iziđu na kraj, ugledaju pripravljenu žeravicu i na njoj pristavljenu ribu i kruh. Kaže im Isus: »Donesite riba što ih sada uloviste.« Nato se Šimun Petar popne i izvuče na kraj mrežu punu velikih riba, sto pedeset i tri. I premda ih je bilo toliko, mreža se ne raskinu. Kaže im Isus: »Hajde, doručkujte!« I nitko se od učenika ne usudi upitati ga: »Tko si ti?« Znali su da je Gospodin. Isus pristupi, uze kruh i dade im, a tako i ribu.
To se već treći put očitova Isus učenicima pošto uskrsnu od mrtvih.

Nakon doručka upita Isus Šimuna Petra: »Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?« Odgovori mu: »Da, Gospodine, ti znaš da te volim.« Kaže mu: »Pasi jaganjce moje!« Upita ga po drugi put: »Šimune Ivanov, ljubiš li me?« Odgovori mu: »Da, Gospodine, ti znaš da te volim!« Kaže mu: »Pasi ovce moje!« Upita ga treći put: »Šimune Ivanov, voliš li me?« Ražalosti se Petar što ga upita treći put: »Voliš li me?« pa mu odgovori: »Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim.« Kaže mu Isus: »Pasi ovce moje!« »Zaista, zaista kažem ti: Dok si bio mlađi, sam si se opasivao i hodio kamo si htio; ali kad ostariš, raširit ćeš ruke i drugi će te opasivati i voditi kamo nećeš.« A to mu reče nagovješćujući kakvom će smrću proslaviti Boga. Rekavši to doda: »Idi za mnom!« (Ivan 21, 1-19)

Evanđelje dana – komentar

Isus se ponovno ukazao učenicima, ali na Tiberijadskom moru. U to vrijeme sedmorica učenika bijahu zajedno: Petar, Toma, Natanael, Jakov i Ivan (Zebedejevi sinovi) i druga dva čija imena ne znamo. Šimun Petar je odlučio poći ribariti na moru, a drugi su pošli s njim. Te noći ne uloviše ništa.

Dok su ujutro veslali prema obali, Isus ih je čekao, premda ga nisu prepoznali. Kada ih je upitao imaju li što za jelo, razočarano mu odgovoriše: “Nemamo.” No, poslušali su njegov savjet i bacili mreže na desnu stranu lađe – i gle, mnoštvo riba! Ivan je zatim prvi prepoznao Gospodina i to odmah rekao Petru. Ovaj si pripaše gornju halju i ode na obalu. Ostali učenici su prešli s velike ribarske lađe na mali ribarski čamac i vukli mrežu preostalih trista stopa do kopna.

Spasitelj im je već pripravio doručak: pečenu ribu i kruh. Ne znamo je li Gospodin te ribe ulovio ili ih je priskrbio čudom. U Bibliji se navodi točan broj riba koje učenici uloviše – sto pedeset tri. Što se značenja tiče, ponuđena su nam mnoga zanimljiva objašnjenja: (1) broj jezika na svijetu u to doba, (2) broj naroda ili plemena u svijetu, na koje treba rasprostriti mrežu evanđelja i (3) broj različitih vrsta riba u Galilejskom moru ili na svijetu.

Učenici su čuli poziv na doručak i okupili su se oko žara pojesti obrok koji je Gospodin pripravio. Sada im je Isus poslužio doručak. Vjerojatno su se prisjetili slične prigode kada je nahranio pet tisuća ljudi s pet kruhova i dvije ribe. Ovo je treći put kako Ivan spominje da se Isus ukazao svojim učenicima.

Gospodin se najprije pobrinuo za njihove tjelesne potrebe. Zatim se obratio Petru i pozabavio duhovnim pitanjima. Petar je javno zanijekao Gospodina tri puta. Otad se pokajao i primljen je natrag u zajedništvo s Gospodinom. Gospodin u ovim stihovima javno objavljuje Petrovu obnovu.

Upitao je prvi puta Petra: “Ljubiš li me više nego ovi?” Kada je potvrdno odgovorio, rekao mu je “Pasi ovce moje”, misleći na da hrani one najmanje u stadu. Gospodin je i drugi puta upitao Petra voli li ga, a ovaj je odgovorio s istinskim nepovjerenjem u sebe: “Znaš da te volim.” Tada mu je rekao: “Pasi jaganjce moje.”

Kao što je Petar triput zanijekao Isusa, tako je dobio tri mogućnosti da ga prizna. Ovaj put je Petar priznao da je Isus Bog i da sve zna. Treći put je rekao: “Znaš da te volim.” I posljednji put mu je rečeno da to pokaže tako što će pasti Kristove ovce. Gospodin je još izrekao proročke riječi da će Petar na kraju života biti uhićen, svezan i odveden na pogubljenje. Petar će proslaviti Boga tako što će umrijeti kao mučenik. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, Ti nas pozivaš da Te slijedimo. Nauči nas da idemo izvan naših granica. Neka nam za Tebe ništa ne bude teško učiniti ili podnijeti. Nauči nas gledati očima vjere i sve što činimo neka bude iz ljubavi prema Tebi. Ispuni nas svojim Duhom da živimo istinu Evanđelja. Amen!