Progovori Isus farizejima: “Ja sam svjetlost svijeta”

Evanđelje dana za ponedjeljak, 4. travnja 2022. godine: Ja sam svjetlost svijeta. (Ivan 8, 12-20)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Progovori Isus farizejima: »Ja sam svjetlost svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života.«
Farizeji mu nato rekoše: »Ti svjedočiš sam za sebe: svjedočanstvo tvoje nije istinito!«
Odgovori im Isus: »Ako ja i svjedočim sam za sebe, svjedočanstvo je moje istinito jer znam odakle dođoh i kamo idem. A vi ne znate ni odakle dolazim ni kamo idem. Vi sudite po tijelu; ja ne sudim nikoga; no ako i sudim, sud je moj istinit, jer nisam sam, nego — ja i onaj koji me posla, Otac. Ta i u vašem Zakonu piše da je svjedočanstvo dvojice istinito. Ja svjedočim za sebe, a svjedoči za mene i onaj koji me posla, Otac.«
Nato ga upitaju: »Gdje je tvoj Otac?« Odgovori Isus: »Niti mene poznajete niti Oca mojega. Kad biste poznavali mene, i Oca biste moga poznavali.« Te riječi rekao je Isus u riznici dok je naučavao u Hramu. I nitko ga ne uhvati jer još ne bijaše došao njegov čas. (Ivan 8, 12-20)

Evanđelje dana – komentar

Isus se obratio mnoštvu veličanstvenim riječima o sebi kao Mesiji. Rekao je: “Ja sam svjetlost svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života.” Dok je svijet u tami grijeha, neznanja i besciljnosti, svjetlost svijeta je Isus. Bez njega nema izbavljenja iz tame grijeha, kao ni drugoga vodiča po putu života.

Ići za Isusom znači vjerovati u njega. Ići za Isusom znači doći k njemu u pokajanju, uzdati se u njega kao Gospodina i Spasitelja i posvetiti mu sav svoj život. Oni koji to čine imaju vodstvo u životu te jasnu i svijetlu nadu poslije groba.

Farizeji se nisu libili posumnjati u Isusove riječi. Zapravo, sumnjali su da su uopće istinite. Ljude su sudili prema vanjštini i ljudskim mjerilima, a Isusa su smatrali tesarom iz Nazareta i nikada nisu ni pomislili da je drukčiji od svih ljudi koji su ikada živjeli. Vjerojatno su se htjeli narugati Isusu kada su rekli: “Gdje je tvoj Otac?” Isus odgovori da ne poznaju ni njega ni njegovog Oca. Da su primili Gospodina Isusa, poznavali bi i njegovog Oca. Ali nitko ne može poznavati Boga Oca, osim po Isusu Kristu. Odbacili su Spasitelja i nisu mogli iskreno tvrditi da poznaju i ljube Boga. (William MacDonald: “Komentar Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, zahvalan sam što je poruka o Tebi kao Spasitelju grešnika došla i do mene. Hvala što si obasjao moje grešno srce i oprostio mi sve grijehe. Neka me Tvoj Duh ispunjava i ukazuje gdje se trebam mijenjati. Potiči me da proučavam Tvoju Riječ i neka se ona pohranjuje u moje srce da ne griješim protiv Tebe. Amen!