Jao čovjeku onomu koji predaje Sina Čovječjega

Evanđelje dana za srijedu, 27. ožujka 2024. godine: Jao čovjeku onomu koji predaje Sina Čovječjega (Matej 26, 14-25)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Jedan od dvanaestorice, zvani Juda Iškariotski, pođe glavarima svećeničkim i reče: »Što ćete mi dati i ja ću vam ga predati.« A oni mu odmjeriše trideset srebrnika. Otada je tražio priliku da ga preda.
Prvoga dana Beskvasnih kruhova pristupiše učenici Isusu i upitaše: »Gdje hoćeš da ti pripravimo te blaguješ pashu?« On reče: »Idite u grad tomu i tomu i recite mu: ‘Učitelj veli: Vrijeme je moje blizu, kod tebe slavim pashu sa svojim učenicima.’« I učine učenici kako im naredi Isus i priprave pashu.
Uvečer bijaše Isus za stolom s dvanaestoricom. I dok su blagovali, reče: »Zaista, kažem vam, jedan će me od vas izdati.« Silno ožalošćeni, stanu mu jedan za drugim govoriti: »Da nisam ja, Gospodine?« On odgovori: »Onaj koji umoči sa mnom ruku u zdjelu, taj će me izdati. Sin Čovječji, istina, odlazi kako je o njemu pisano, ali jao čovjeku onomu koji predaje Sina Čovječjega. Tomu bi čovjeku bolje bilo da se ni rodio nije. A Juda, izdajnik, prihvati i reče: »Da nisam ja, učitelju?« Reče mu: »Ti kaza.« (Matej 26, 14-25)

Evanđelje dana – komentar

Juda Iškariotski pregovara s glavarima svećeničkim. Ne pretvara se da je izdajica. Odlazi da se s njima dogovori. Juda im otvoreno kaže da će im predati Isusa. Međutim, to će učiniti samo ako ga pristanu jako dobro platiti što je izdao svog učitelja i prijatelja. Oni su oduševljeni i daju mu 30 srebrnjaka. Isus je dugo vremena farizejima bio trn u oku. Juda je tada počeo tražiti priliku da im preda Isusa.

Matej, zatim, naglo prelazi na sasvim drugu scenu. Kao što znamo, bila je Pasha. Dolaze Isusovi učenici i pitaju ga gdje želi slaviti Pashu. Isus ih upućuje da odu u Jeruzalem i pronađu prikladno mjesto gdje bi mogli slaviti. Pasha je blagdan kojim se slavi izbavljenje Izraela iz ropstva u Egiptu. Učenici su učinili kako je Isus tražio.

Te večeri u Jeruzalemu su se Isus i apostoli okupili oko stola. Dok su uživali u jelu, Isus ih je zaprepastio kada im je otvoreno rekao: “Jedan će me od vas izdati.” Zamislite užas i šok koji su apostoli morali doživjeti. Bio im je prijatelj i duhovni mentor. Voljeli su ga. Napustili su svoje obitelji i posao kako bi ga slijedili. Zašto bi ga izdali?

Isus im tada kaže da je njegov izdajica onaj koji je umočio ruku u posudu s njim. Svaki od njih kušao je hranu. Mora da su se pogledavali pitajući se tko je izdajica. Na kraju Juda pita: “Da nisam ja, učitelju?” Isus jednostavno odgovara: “Ti kaza.”

Je li vas ikada izdao član obitelji ili prijatelj? Svi smo iskusili izdaju u različitim razdobljima života. Neke su izdaje male i stoga ih je možda malo lakše oprostiti. Druge izdaje mijenjaju život. Može se dogoditi da naši životi nakon izdaje krenu sasvim drugim putem. Također je moguće da nam ovo iskustvo može otežati povjeravanje bilo kojoj drugoj osobi u našem životu.

Isus razumije izdaju. Predao ga je jedan od njegovih najbližih prijatelja i sljedbenika. Da, Isus je Bog. Međutim, Isus je također bio čovjek. Doživio je širinu emocija koje vi i ja doživljavamo. Stoga ga je Judina izdaja morala duboko povrijediti. Juda je bio čovjek kojeg je odabrao, čovjek kojemu je vjerovao. Juda je bio čovjek koji ga je izdao!

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, nikada Ti neću moći dovoljno zahvaliti što si se ponizio do smrti na križu i umro za mene grešnika. Vjerujem da me Tvoja krv čisti od svakoga grijeha i da sam po vjeri u Tvoju žrtvu izmiren s Bogom Ocem. Neka se Radosna vijest širi na sve strane svijeta i neka još mnogi upoznaju Tebe, koji su Put, Istina i Život. Amen!

NAJNOVIJE!