Nitko nije uzašao na nebo doli onaj koji siđe s neba, Sin Čovječji

Evanđelje dana za utorak, 18. travnja 2023. godine: Nitko nije uzašao na nebo doli onaj koji siđe s neba, Sin Čovječji. (Ivan 3, 7b-15)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme reče Isus Nikodemu:
»Treba da se rodite nanovo, odozgor.
Vjetar puše gdje hoće;
čuješ mu šum,
a ne znaš odakle dolazi i kamo ide.
Tako je sa svakim
koji je rođen od Duha.«
Upita ga Nikodem: »Kako se to može zbiti?«
Odgovori mu Isus: »Ti si učitelj u Izraelu pa to da ne razumiješ?
Zaista, zaista, kažem ti:
govorimo što znamo,
svjedočimo za ono što vidjesmo,
ali svjedočanstva našega ne primate.
Ako vam rekoh zemaljsko
pa ne vjerujete,
kako ćete vjerovati
kad vam budem govorio nebesko?
Nitko nije uzašao na nebo
doli onaj koji siđe s neba,
Sin Čovječji.
I kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji
tako ima biti podignut Sin Čovječji
da svaki koji vjeruje,
u njemu ima život vječni.« (Ivan 3, 7b-15)

Evanđelje dana – komentar

Nikodem, ugledna ličnost iz židovskog religioznog i političkog vrha dolazi noću kod Isusa da razgovara sa njim. Bio je farizej, intelektualac, čovjek dostojan poštovanja. Ali, Gospodin Isus mu kaže nešto što je unijelo veliku zbunjenost i srušilo njegovo samopouzdanje. Prije nego što je Nikodem postavio pitanje, Isus mu kaže:

“Zaista, zaista, kažem ti: tko se ne rodi nanovo, odozgor, ne može vidjeti kraljevstva Božjega!”

Gospodin kaže da bez novog rođenja, bez ove čudesne radikalne unutrašnje promjene, nijedan čovjek nije u stanju shvatiti prirodu ovog Kraljevstva, a kamoli ući u njega.

Nikodem je možda mislio da treba izmoliti još neku molitvu, učiniti još neko dobro djelo i da će tada moći ući u to Kraljevstvo. Isus mu daje oštar ukor rekavši da ima duhovno mrtvilo i pokvareno srce. Ako Duh Sveti to srce i tu prirodu ne promjeni, on nikada neće moći ući u Kraljevstvo Božje.

“Zaista, zaista, kažem ti: ako se tko ne rodi iz vode i Duha, ne može ući u kraljevstvo Božje.”

Gospodin Isus mu ovdje skreće pažnju na izvor novog rođenja. Ono nije od čovjeka već od samog Boga. Želi reći da se spasenje ne dobiva kroz djela Zakona i ono što čovjek radi, već ono što Bog radi u čovjeku.

Nikodem je mislio da je kvalificiran za Kraljevstvo Božje zato što se držao slova zakona jer je bio strog u držanju svih njegovih. Nadao se da će mu Isus dati neki kompliment, ali umjesto toga, Gospodin ruši svako njegovo samopouzdanje. “Spasenje nije to što ti radiš za Boga, već ono što Bog radi u tebi i kroz tebe Duhom Svetim i Riječju svojom, kroz vjeru u dovršeno djelo Isusa Krista na Golgoti.”

Spasitelj Isus Krist učinjen je grijehom umjesto nas, on koji nije poznavao grijeha, da bismo u njemu postali pravednost Božja. Tko god vjeruje u Isusa Krista prima vječni život kao besplatni dar.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, vjerujem da si nakon uskrsnuća proveo još jedno vrijeme na zemlji kako bi poučio i ohrabrio svoje učenike za naviještanje evanđelja. Vjerujem da si potom uzašao na nebo, gdje danas sjediš zdesna Bogu Ocu te radiš za dobro svih koji vjeruju u Tebe. Amen!

NAJNOVIJE!