Pasi jaganjce moje, pasi ovce moje!
Foto: freebibleimages.org

Evanđelje dana za petak, 17. svibnja 2024. godine: Pasi jaganjce moje, pasi ovce moje! (Ivan 21, 15-19)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Kad se Isus ukazao svojim učenicima, nakon doručka upita Šimuna Petra: »Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?« Odgovori mu: »Da, Gospodine, ti znaš da te volim.« Kaže mu: »Pasi jaganjce moje!« Upita ga po drugi put: »Šimune Ivanov, ljubiš li me?« Odgovori mu: »Da, Gospodine, ti znaš da te volim!« Kaže mu: »Pasi ovce moje!« Upita ga treći put: »Šimune Ivanov, voliš li me?« Ražalosti se Petar što ga upita treći put: »Voliš li me?« pa mu odgovori: »Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim.« Kaže mu Isus: »Pasi ovce moje!«
»Zaista, zaista, kažem ti:
Dok si bio mlađi,
sam si se opasivao
i hodio kamo si htio;
ali kad ostariš,
raširit ćeš ruke
i drugi će te opasivati
i voditi kamo nećeš.«
A to mu reče nagovješćujući kakvom će smrću proslaviti Boga. Rekavši to doda: »Idi za mnom!« (Ivan 21, 15-19)

Evanđelje dana – komentar

Gospodin se u današnjem tekstu najprije pobrinuo za tjelesne potrebe svojih učenika. Kada su se ugrijali i najeli, obratio se Petru i pozabavio duhovnim pitanjima. Petar je javno zanijekao Gospodina tri puta. Otad se pokajao i primljen je natrag u zajedništvo s Gospodinom. Gospodin u ovim stihovima javno objavljuje Petrovu obnovu.

Upitao je prvi puta Petra: “Ljubiš li me više nego ovi?” Kada je potvrdno odgovorio, rekao mu je “Pasi ovce moje”, misleći da hrani one najmanje u stadu. Gospodin je i drugi puta upitao Petra voli li ga, a ovaj je odgovorio s istinskim nepovjerenjem u sebe: “Znaš da te volim.” Tada mu je rekao: “Pasi jaganjce moje.”

Kao što je Petar triput zanijekao Isusa, tako je dobio tri mogućnosti da ga prizna.

Treći put je Petar priznao da je Isus Bog i da sve zna. Treći put je rekao: “Tebi je poznato da te volim.” I posljednji put mu je rečeno da to pokaže tako što će pasti Kristove ovce. Gospodin je još izrekao proročke riječi da će Petar na kraju života biti uhićen, svezan i odveden na pogubljenje. Petar će proslaviti Boga tako što će umrijeti kao mučenik. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, Ti nas pozivaš da Te slijedimo. Nauči nas da idemo izvan naših granica. Neka nam za Tebe ništa ne bude teško učiniti ili podnijeti. Nauči nas gledati očima vjere i sve što činimo neka bude iz ljubavi prema Tebi. Ispuni nas svojim Duhom da živimo istinu Evanđelja. Amen!