Glavobolja može biti znak tumora na mozgu, osobito ako je jaka i učestala. Iako ne morate odmah početi paničariti, korisno je znati neke stvari. 

Kada osjetite glavobolju koja se čini bolnija i drugačije od uobičajene glavobolje ili migrene, možda se zapitate je li to znak nečeg ozbiljnog. Možda čak i tumora na mozgu. 

Većina tumora na mozgu zapravo započne negdje drugdje u tijelu te se proširi na mozak. To se zovu metastaze. Tumor koji nastaje u mozgu je primarni moždani tumor. 

Većina glavobolja nisu razlog za brigu, no ako je riječ o tumoru, glavobolja bi bila najčešći simptom. 

Zbog toga je vrlo važno razlikovati vrste glavobolje. Naravno, za svaku sumnju treba potražiti liječničku pomoć. 

Glavobolja kao znak tumora na mozgu

Je li glavobolja znak tumora na mozgu? U ranim stadijima, tumor na mozgu većinom nema simptomima. Tek kada dovoljno naraste i počne pritiskati živce i mozak može doći do glavobolja. 

Glavobolja izazvana tumorom na mozgu drugačija je od uobičajene glavobolje. 

Na primjer, neprestano buđenje s glavoboljom može biti znak tumora mozga. No, i druge bolesti i stanja kao što je mamurluk ili apneja mogu uzrokovati buđenje s glavoboljom.

No, ako neprestano imate glavobolje, razne oblike glavobolja ili ako se njihova jačina neprestano mijenja, budite na oprezu jer to može naznačiti da postoji tumor na mozgu. 

Ujedno, osoba koja često ima glavobolje, ali postanu mnogo jače, odmah treba otići liječniku. 

Drugi simptomi glavobolja povezanih s tumorom na mozgu mogu uključivati glavobolje koje vas bude u noći, glavobolje koje se mijenjaju kako se vi pomičete, glavobolje na koje ne djeluju lijekovi protiv bolova te glavobolje koje traju danima ili tjednima bez prestanka. 

Zbog intenziteta boli uzrokovane tumorom na mozgu, on često može biti zamijenjen za migrenu, no migrene su ujedno popraćene mučninom i osjetljivošću na svijetlo, dok tumor na mozgu prate i drugi simptomi uz glavobolju. 

Drugi simptomi tumora na mozgu koji se javljaju uz glavobolju

Ako imate samo glavobolje, onda je vrlo vjerojatno da nije riječ o tumoru na mozgu. Tumor na mozgu uz glavobolje ima i druge simptome kao što su: 

  • Iznenadan gubitak težine
  • Dupli vid, zamagljeni vid ili gubitak vida
  • Povećani pritisak u stražnjem dijelu glave
  • Vrtoglavica i gubitak ravnoteže
  • Napadaji
  • Iznenadna nemogućnost govora
  • Gubitak sluha
  • Slabost ili otupjelost na jednoj strani tijela
  • Neobične promjene raspoloženja i ljutnja 

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, odmah kontaktirajte liječnika. 

Glavobolja znak tumora na mozgu 1
Foto: Pixabay

Sumnjate li da je vaša glavobolja znak tumora na mozgu? Kada posjetiti liječnika?

Ako vam je već dijagnosticiran rak u nekom drugom dijelu tijela te počnete dobivati glavobolje, obavezno idite liječniku jer se rak možda proširio. Vrlo je važno jako detaljno opisati svoje simptome i vrstu glavobolje. 

Ako nemate povijest raka, a dobijete glavobolje koje traju danima ili tjednima odmah posjetite neurologa. 

Također, posjetite liječnika ako se pojavi bilo koji od gore navedenih simptoma. 

Liječenje tumora na mozgu

Načini liječenja tumora na mozgu ovise o njegovom položaju, veličini i vrsti. Postoji preko 120 vrsta tumora mozga i živčanog sustava te je mnogo raznih kriterija. Ujedno je važna vaša dob i općenito zdravlje. 

Načini liječenja tumora na mozgu uključuju: 

Operaciju za uklanjanje tumora. Novi napredak tehnologije omogućuje operacije koje ne zahtijevaju veće rezove i dugo vrijeme oporavka. 

Radijaciju koja koristi zračenje koje ubija stanice tumora ili ga smanjuje. 

Kemoterapiju koja je vrlo riskantna za tumor na mozgu budući da postoji barijera koja štiti moždano tkivo. Trenutno se još radi na razvijanju kemoterapije koja bi uspješno probila tu barijeru i napala tumor na mozgu. 

Liječnik također može preporučiti razne lijekove za glavobolje ili za prestanak i smanjenje napadaja (ako su i oni jedan od simptoma). 

Izgledi

Iako neki simptomi dolaze i odlaze, tumor na mozgu neće sam nestati. Što prije se otkrije i počne liječiti, bolje su šanse za preživljavanjem. 

Benigni tumor isto može uzrokovati bolne glavobolje te će možda biti potrebna operacija kako bi bio uklonjen, no nisu svi tumori kancerogeni. 

Najvažnije je pratiti simptome i posjetiti liječnika čim se jave neke veće promjene. 

Glavobolja ne mora biti znak tumora na mozgu, no ako ste primijetili neke od ovih simptoma, bilo bi dobro da posjetite liječnika.

PROČITAJTE JOŠ: